Värme

Tillbaka till sidan Energitips

Värmesystemen i våra bostäder ska tillsammans med ventilationen skapa ett inomhusklimat som gör att vi mår bra.

Hur varmt bör det vara inomhus?
Det ska vara 21 grader i våra lägenheter och 23 grader i våra äldreboenden under vintertid.
Det har vi kommit överens om med Hyresgästföreningen.

Om det är för kallt eller varmt i min lägenhet?
Mät temperaturen mitt i rummet, en meter ovanför golvet och minst en meter in i rummet från yttervägg eller fönster. Gör sedan en felanmälan om det skulle vara varmare eller svalare än så. Det gör du via Mina sidor eller på 021-39 70 90.

Varför känns det kallt på våren och hösten?
Värmesystemet arbetar automatiskt. Det innebär att det är utomhustemperaturen som styr. Under våren och hösten, som har kalla nätter och varmare dagar, kan det ibland ta en stund innan systemet hittar rätt balans. Då kan våra hyresgäster uppleva att det blir lägre temperatur i lägenheten, men systemet reglerar detta på någon dag. Det kan också vara så att det finns luft i elementen eller att elementens termostatventil har fastnat i stängt läge.

Om jag vill ha svalt i sovrummet?
Mimer sänker inte temperaturen under natten. Vill du ha en lägre temperatur i exempelvis ditt sovrum kan du skruva på termostaten för elementet till en lägre siffra.

Hur fungerar mitt element?
Ett element fungerar på två sätt. Dels genom att elementet avger värme via strålning och dels genom att luft passerar elementet och värms upp. Faktum är att 60 % av uppvärmningen sker genom att luften passerar elementet.

Vad kan jag göra för att reglera värmen?
Tänk på att inte ställa större möbler för nära elementen. Genom att exempelvis flytta ut soffan, så att det bildas en glipa på en decimeter mellan soffan och fönsterbrädan, tillåter du luften cirkulera som det är tänkt. Av samma orsak ska det vara tomt under soffan för att luft ska kunna cirkulera mot elementet. Du kan även dra undan gardinerna så att de inte täcker elementet. På det viset är det lättare för värmen att cirkulera i rummet.

Varför är mitt element kallt ibland?
På ditt element finns en termostat som reglerar temperaturen i din lägenhet automatiskt. När värmen stiger över 22 grader minskar termostaten automatiskt värmen till elementet. Är värmetillskottet tillräckligt stort kan elementen därför kännas kalla.

När sätter ni på värmen i min lägenhet?
Värmen startar upp automatiskt via givare som känner av utomhustemperaturen. Ju kallare det blir, desto varmare vatten pumpas ut till elementen i byggnaden.

 

Hur du enkelt kan minska din energianvändning:

- Badrum
- Belysning
- Hemelektronik
- Kök
- Vatten
- Ventilation
- Värme