Kök

Tillbaka till sidan Energitips

I köket har du möjlighet att göra flera goda val för att minska din energianvändning.

Spis och ugn

Vi använder många elapparater när vi lagar mat men de flesta använder vi bara vid enstaka tillfällen och under kort tid. De apparater som påverkar elanvändningen mest är de som både drar mycket el och som används ofta som spis och ugn. Men det finns flera saker du kan göra för att minska energianvändningen vid matlagningen:

  • Använd vattenkokare och mikrovågsugn i stället för spisplatta och ugn när du kan.
  • Använd lock på kastrullerna. Ett lock sparar 80 % av energin när vatten kokar.
  • Utnyttja eftervärmen. Det går utmärkt att stänga av spis och ugn lite innan maten är klar och låta värmen göra sitt.
  • Anpassa kastrullen efter spisplattans storlek. Är kastrullen 1 cm mindre än plattan går 20 % av energin till spillo.
  • Använd kastruller med plan botten, det ger en bättre värmeöverföring.

Kyl och frys

Kyl och frys står oftast på hela året. I genomsnitt går 20-25 % av hushållselen åt till att hålla dem kalla. Här finns en mängd tips som kan hålla energiförbrukningen nere:

  • Håll rätt temperatur i kyl och frys. Lämplig temperatur är +4 till +6 °C för kylen och -18 för frys. För varje grad kallare än rekommenderat ökar elförbrukningen med cirka 5 %.
  • Låt maten svalna innan du lägger in den i frysen.
  • Tina fryst mat i kylskåpet, så tar du tillvara på kylan istället för att sprida den i köket.
  • Förpacka frysvaror väl, gärna i platta paket som både fryser och tinar snabbt.
  • Frosta av frysen regelbundet.
  • Håll baksidan av skåpen fria från damm. Dammsug gärna slingorna då och då.
  • Kontrollera att dörrlisterna håller tätt.
  • Använd infrysningsknappen endast vid infrysning av större mängder.
  • Håll ordning i kylskåpet så du inte behöver stå och leta med öppen dörr.

Tips!
Om du inte har en termometer i ditt kylskåp kan du mäta temperaturen med en lös termometer. Den bör då ställas i ett glas vatten som placeras mitt i skåpet. Placera inte termometern hängande eller liggande direkt på en hylla.

Disk

En diskmaskin är alltid mer energieffektiv än att diska för hand. En modern diskmaskin gör av med 10-20 liter vatten per disk, diskar du istället för hand under rinnande vatten gör du av med cirka 100 liter. Men även du som inte har någon diskmaskin kan diska energisnålt med hjälp av diskpropp och/eller sköljbalja.
För att diska energisnålt, följ nedanstående tips:
  • Diska alltid med full maskin.
  • Använd ett så kort program som möjligt, gärna skondisk för disk som inte är så hårt smutsad.
  • Koppla om möjligt bort torkfunktionen, den krävs bara om du ska diska flera gånger direkt efter varandra. Går det inte att koppla bort torkfunktionen kan du stänga av maskinen när torkprogrammet startar.
  • Diska inte under rinnande vatten. Fyll istället diskhon med vatten, ha i några droppar av ett miljömärkt handdiskmedel och diska. Sedan sköljer du disken på samma sätt: fyll en balja eller diskho med vatten och skölj i den.
 

 

Hur du enkelt kan minska din energianvändning:

- Badrum
- Belysning
- Hemelektronik
- Kök
- Vatten
- Ventilation
- Värme

Man lagar mat

Diskho