Årstidskalender

Här ger våra trädgårdsmästare Åsa och Annica användbara gröna tips!

Vår

I april är det dags att förplantera sommarlökar i kruka inomhus. När frostnätterna tagit slut går det bra att plantera ut dem på plats. Nedan ser du några fina exempel.

Höst

På hösten planerar och planterar du för en blommande vår!

Lite allmänt om lökar och knölar: Knöl eller lök? Om man delar en knöl så ser man att den är massiv. En lök består däremot av lökfjäll som ligger på varandra i olika lager. Fast om det är det ena eller det andra behöver man egentligen inte bry sig om, om man inte vill.

September/oktober är bra planteringsmånader för lökar och knölar som ska blomma till våren. Tulpaner kan man dock peta ner så länge marken är ofrusen. Det bästa är dock om de får ett par veckor på sig innan marken fryser till. Lökar och knölar vill ha väldränerad jord där vatten inte står kvar vare sig vinter eller sommar. Däremot vill de flesta ha det fuktigt på våren och det får de oftast automatiskt, i och med snösmältningen. De som blommar senare på våren kan man ibland behöva vattna. Det beror förstås på var de står. Glöm heller inte att vattna i samband med planteringen! Det är mycket viktigt så att de kommer igång och bildar rötter innan vintern. Första året finns redan all näring som behövs inne i löken eller knölen (men det skadar inte med lite extra). Och inför kommande år bör man absolut tillsätta extra näring om man vill ha en fin fortsatt blomning.

Ett annat sätt att plantera lök och knölväxter är att köpa dem i kruka på våren, och sen plantera ut dem i trädgården genast eller när de vissnat ner - då är de också på plats inför nästa år. Du kan också förvara dem torrt i vissnat tillstånd och plantera ut till hösten.

Lökar som blommar redan i höst

Septemberkrokus - Crocus kotschyanus. Höstkrokus - Crocus speciosus. När man pratar om krokus så tänker man nästan alltid på vårblommor, eller hur. Men i början av september kan man ibland hitta septemberkrokus och höstkrokus i butiken. Vill man att de ska blomma redan samma höst så gäller det att plantera dem genast. Sätt dem gärna lite skyddat, för båda lägger sig lätt ner i regn och blåst eftersom de inte har något stöd av bladen som inte kommer förrän till våren.

Tidlösa – Colchicu autumnale. Allt ovanstående gäller också för tidlösa - Colchicum autumnale och andra tidlösor (i sorter och hybrider). Tänk på att tidlösa är giftig!

Snödroppe – Galanthus trivs bäst i halvskugga, men sol och skugga fungerar också. De vill inte heller ligga för länge i butiken före plantering. Ett mycket lätt sätt att plantera snödroppar är att köpa dem i kruka på våren och sedan plantera ut det hela i trädgården, direkt eller när de blommat över. Etablerade bestånd sprider sig både med sidolökar och frön.

Krokus – Crocus. Vill helst stå soligt, gärna i gräsmattan. Plantera i grupper så att de syns bra. När sedan klungorna blir för täta är det bara att gräva upp och flytta några av dem till en annan plats och snart är hela gräsmattan full. Vårkrokus - Crocus vernus är bara en av alla krokusarter som finns, plus sorter och hybrider.

Snöklocka – Leucojum. Den som blommar tidigt på våren heter Leucojum vernum, kallas också klosterlilja och blir ca 20 cm hög med en eller två blommor per stjälk. Sommarsnöklocka - Leucojum aestivum blommar sen vår eller tidig sommar och är mer robust. Sorten ’Gravetye’ blir 50 cm och har många blommor per stjälk.


Blåstjärna & Vårstjärna – Scilla. Rysk blåstjärna - Scilla siberica är den art som blommar och sprider sig som bara den i gräsmattor och parker. Blåstjärna finns också i andra färger och förväxlas då ibland med vårstjärna (som först också hette Scilla men sedan Chionodoxa men som nu åter anses vara en Scilla). Tidigare Chionodoxa forbesii heter alltså nu Scilla forbesii. Det finns också många andra blåstjärnor och vårstjärnor.

Pärlhyacint – Muscari. Den art som var vanligast förr var Muscari botryoides. En som är vanlig i dag är armenisk pärlhyacint - Muscari armeniacum. Båda sprider sig bra.

 

Narciss – Narcissus Narcisserna är i dag indelade i 13 grupper. De 12 första grupperna innehåller bara sorter och den sista gruppen består av alla vilda arter och naturliga hybrider. Kännetecken för påskliljan - Narcissus pseudonarcissus är att trumpeten är lika lång som, eller längre än, kalkbladens bredd. Hos pingstliljan – Narcissus poeticus är den skålformade bikronan väldigt kort, ca 3-5 mm. StjärnnarcisserNarcissus x incomparabilis är korsningar mellan påsk- och pingstliljor och har en trumpet som i storlek är något mellan påskliljans trumpet och pingstliljans bikrona. De kallas i dagligt tal ofta för påskliljor de också. Ja, det finns som sagt väldigt många olika narcisser.
Sol- halvskugga, men flera narcisser klarar också skugga. Harar och rådjur gillar inte narcisser. Och det är ju bra!

Allium (samma släkte som vår vanliga matlök) gillas inte heller av harar och rådjur. Det sägs att sorkarna inte vill ha dem heller, men det kan man inte vara säker på. Finns i många olika arter från låga till riktigt höga. Planteras helst i september, men oktober går också. Nackdelen med en del Allium är att bladen ofta är som gulast och fulast när blommorna är som vackrast.

Tulpaner – Tulipa. Det finns många vilda arter av tulpaner och dessutom hur många hybrider och sorter som helst. Till och med i Sverige (på några få platser) finns två vilda arter; Tulipa sylvestris och Tulipa sprengeri. Som jag skrev i ”Allmänt om lökar & knölar” så kan man plantera tulpaner ganska sent. Det beror på att de är så snabba på att bilda rötter. Men bäst är det förstås om de kommer i backen så tidigt som möjligt! Tänk gärna på att plantera både tidiga, mellantidiga och sena sorter, så att du får en så lång tulpanblomning som möjligt.

Hyacint – Hyacinthus orientalis. Många tänker inte på att hyacinter är bra vårblommor utan ser dem mer som julblommor för inomhusbruk. De blommar i april/maj och både lyser upp och doftar gott. Efter första året förändras beståndet och de består framöver av flera stänglar men med färre blommor på varje stängel.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Krokus - Säkra våren och plantera ett kärt vårtecken redan på hösten.

Ta hand om dina lökar

Benmjöl är ett bra gödningsmedel, och man kan som sagt även ge en dos redan vid planteringen (i botten på gropen). Följ mängdangivelserna på paketet. När det första gröna tittar upp kan man också (om man vet med sig att jorden är näringsfattig) strö ut lite blodmjöl, mylla försiktigt ner det runt om, akta så det inte hamnar på det gröna för då kan man i stället orsaka mögel-angrepp. Spara stänglar och blad på alla knöl- och lökväxter tills de har gulnat och näringen har gått tillbaka ner i löken. Klipp däremot genast bort själva blomman när den blommat över. Anledningen är den samma; att näringen som går åt till att bilda frö hellre ska gå tillbaka ner i löken. (Vill du ha fröbildning ska förstås blomman sparas). Att klippa bort blommorna gäller de knöl- och lökväxter som har lite större blommor, exempelvis tulpaner och narcisser. Man behöver inte krypa på knä för krokus och snödroppar, men klipp däremot inte gräsmattan förrän bladen har stått ett bra tag. Ett riktmärke när det gäller planteringsdjup, är att gräva hålet 2 – 3 gånger lökens storlek.