Exempel på våra utemiljöprojekt

Här berättar vår förra trädgårdsmästare Inga Nilsson om några av de större projekt vi har genomfört på våra områden.

Almsjukan slog till (maj 2012)

Amlsjukan slog till på flera områden och medförde att vi ersatte dem under våren 2012. Almarna som tidigare stod på Engelbrektsgatan 12 - 14 byttes ut mot pelaralar. På Brahegatan/Knutsgatan ersatte vi med häggmistel.


Här syns tre av 10 pelaralar - Alnus glutinosa ’Pyramidalis’ som nu står i givakt mellan husen och gatan.

Lastbilen som kom med träden från Östergötland var riktigt lång. Här syns en fjärdedel av den. Juteväven lossas på plats i gropen.

Brahegatan mot Knutsgatan. Almarna som stod här ersattes på grund av. almsjukan med stor häggmispel – Amelanchier x grandiflora 'Robin Hill', som blommar fint till våren. Här slås trädstöd ner. Återstår bara vattning.


Så här bra blev det på Engelbrektsgatan med de nya alarna.

 

Odling och växthus vid Framtidslägenheten (2012)

Tillsammans med över 30 samarbetspartners skapade vi 2011 Mimers Framtidslägenhet; ett scenario över hur vi bor och lever 2026. Fokus låg på miljötänkandet. I projektet ingick även att bygga upp en utemiljö utifrån hur vardagslivet kan se ut år 2026.

Nedan syns altanen vid framtidslägenheten. Svarta vinbäret har växt till sig, liksom potatis, majs och jordgubbar. Potatisen gav jättebra skörd senare. I krukan en ståtar en hängkaragan.

 

 

Växthuset vid Framtidslägenheten, tidig vår. Bönor, majs, sallad, tomater m.m. är på gång. I krukorna finns plantor av tomater, paprika och tagetes.

Framtidslägenhetens uteplats. I earthboxarna; svart vinbär, jordgubbar och amerikanska blåbär (ett starkväxande och ett svagväxande) allåkerbär under.

 

 I växthuset står blomsterlönn/ klockmalva. Lägg märke till klockrankan som sökt sitt fäste på den.

 

2011

Första betonggjutningskursen - som har följts av många fler genom åren

En lyckad kurs där deltagarna fick lära sig av kursledaren Margret Haid att göra fina bruksföremål för utemiljö. Här berättar en av deltagarna:

”Kursen startade med att kursledaren Margret bjöd på fika och ostmackor. Sedan tog vi en inspirationsvandring i trädgården där vi tittade på olika föremål som Margret har gjort. Det var allt ifrån dammar till urnor, skålar och trädgårdsprydnader.

Vi fick sedan lite tid på oss att fundera ut vad vi ville göra innan vi började med själva betongblandningen. Att blanda den till rätt konsistens visade sig inte vara helt lätt. Dessutom var det ganska fysiskt krävande. Men sedan började det roligaste - att med hjälp av t.ex. tomma juicekartonger göra gjutformar till krukor eller sand för att forma fågelbad. Kakförpackningar kan bli trevliga ljushållare och gamla nysilverfat ge vackra mönster. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan använda. Dessutom kan blad och växter användas för att ge struktur och mönster. För att förhöja effekten ytterligare la vi in små mosaikbitar i betongen.

Efter ett par timmars intensivt arbete så var vi nöjda. Kursen var väl genomförd och samtliga var nöjda och några av oss fick säkert blodad tand att fortsätta experimentera hemma. 

 

2012

Resa till Hornudden

Söndag morgon, regnet öser ner och jag sitter på bussen som ska hämta upp våra hyresgäster för en utflykt till Hornuddens ekologiska odlingar mellan Enköping och Strängnäs. Resan blev fullbokad i ett huj redan i mars och nu är det alltså dags! Men vädret kunde vara bättre, tur att de har växthus tänker jag, växthus är ju alltid varma och trivsamma. Nu kommer den förste medresenären och snabbt fylls bussen på med idel glada människor. Paraplyer och regnkläder och stövlar och stora härliga leenden från öra till öra. För så är det, lite regn stoppar ingen trädgårdsintresserad Mimerhyresgäst!

En bit utanför Enköping kör bussen in på en mycket smal och slingrig liten grusväg. Efter ett bra tag börjar vi nog alla fundera på vad som skulle hända om det kommer en mötande bil; någon skulle då behöva backa, och det ganska långt! Men vi har en säker busschaufför så vi är inte så oroliga i alla fall. Nu börjar det dyka upp små trevliga skyltar efter vägkanten: ’Ja du är rätt - du har nu åkt halva vägen’, ’Håll ut - inte så långt kvar’, Bortom nästa krök – och du är framme’. Ungefär så löd texterna.

Så svänger vi in på gårdsplanen och möts av Kerstin och Mats som hälsar oss hjärtligt välkomna och frågar vad vi har för förväntningar på besöket. De vill ju först och främst berätta om det som vi är nyfikna på, säger de, och inte i första hand det som de tycker är viktigast. En bra inställning och en bra inledning, det tyckte vi nog alla och så drog vi åstad till det första växthuset fyllt med tomater och gurkor i olika sorter, färger och fasoner. Mats försäkrade oss om att de taggiga och krumma gurkorna inte var vassa i munnen (hmm??). Han pratade om pollinering och pistillröta, om olika sorter och om varför de odlar det de odlar och mycket, mycket mer

Så till nästa växthus, fyllt av blommor och arbetsbänkar. Hit fick folk i våras ta med sig sina balkonglådor och krukor för att på plats välja ut sina växter och plantera dem. Så istället för att åka hem med  jordsäckar och lösa plantor gjorde man alltså allting färdigt direkt på plats. En lysande idé!

Fortfarande regnade det, men vad gjorde det när det var dags att inta en lättare måltid i paviljongen. Tomatsoppa (förstås) och rabarberpaj med glass. Jättesmaskigt! Ja, de har ju en restaurang där också. Efter maten var det dags att titta in i ännu ett par växthus. 
Förutom historien bakom deras odlingar, samt hur de gör och varför, fick vi svar på alla våra frågor och då och då även lite extra kemi på köpet (han är lärare Mats).

Sedan fick vi strosa runt som vi ville. Några handlade i butiken, några gick tillbaka till växthusen, några tittade på komposten eller bara strosade runt. Själv klev jag ut på fältet för att titta på Saskatoon- och kvittenodlingarna. Mats varnade mig, och mycket riktigt; där höll jag på att fastna, både bildligt och bokstavligt, leran sög om man säger så, men intressant var det.

Vi hade nog alla sneglat på trädgårdsmöblerna nere vid vattnet och funderat på hur det skulle se ut där när solen skiner. Och som i ett trollslag, just när det var dags för återsamling inför hemresan då kom den, solen alltså! Mats rusade in och hämtade dynor till alla stolar och där blev vi sittandes i solen och den fina sjöutsikten. Vi pratade om gödsel och sjövärmevatten och el och miljö och allt mellan himmel och jord. Så avslappnat och skönt där i solen! Rördromen kom seglande över oss! Hur många har sett en rördrom på riktigt förut, inte jag i alla fall.

Att Mats och Kerstin brinner för det de gör är en stor underdrift. Det tillsammans med våra hyresgästers genuina trädgårdsintresse och goda humör gjorde den här resan till en väldigt trevlig, solig och intressant söndagsutflykt.

   
     

 

 

 


Målarkurs i Upplevelseparken

I mitten av augusti var det dags för ytterligare två Gröna Mimeraktiviteter. Först en målarkurs i Upplevelseparken på Vallby. Parken är så fin, det är en riktig lyx att få visa upp och använda den. Teknikerna var valfria men de flesta valde akvarell. Kursledare Margret Haid, en fena på att anpassa sig till varje deltagares tidigare erfarenhet, var så lugn och pedagogisk. Och eftersom det fanns plats kvar tog jag mod till mig och var med själv. En gång för många år sedan anmälde jag mig till en målarkurs. Och ja, jag har en målning av stadshustornet i Norrköping i en låda någon stans. Den kursen blev inte vad jag hade hoppats på; för varje gång jag hade en fråga om hur jag skulle göra så målade kursledaren dit det som han tyckte blev bra. Och det blev det väl men det var ju inte jag som hade målat den. Så det blev bara en lektion. Den här gången var det helt annorlunda! Margret förklarade i stället och tipsade om hur man kanske, eventuellt kunde göra om man ville. Och hur nu bilden än blev, så var det i alla fall min bild.

 

 

Resa till Enköpings parker

Redan dagen efter var det dags för nästa Gröna Mimer-aktivitet, en resa till Enköpings vackra parker. Att det blev just Enköping berodde på tidigare önskemål från våra Gröna Mimer-deltagare. Guiden Johan förde oss genom små fickparker, utefter ån, ner till hamnen och sen in i drömparken. Med varmt och stort engagemang berättade han för oss om hur parkerna kom till, om hur de jobbar och inte minst om alla blommor, träd och buskar som vi tittade på. Tack vare alla intressanta stopp så var tvåtimmars-promenaden inte alls så ansträngande som man kanske kunde tro.

 

     

Sommar och semester

Under semestern turades mina kollegor om att ta hand om växthus och odlingslådor. Tryggt kunde jag därför lämna Västerås; för att dra mot Värmland och Östergötland. Under dryga sex veckors ledighet ägnade jag varken växthus eller lådor i Västerås särskilt många tankar och detta gjorde mig lite förvånad. Den väntade abstinensen uteblev alltså, trots att jag pysslat om dem sedan sådden i februari/mars.

Men när jag den sista semesterkvällen, tillbaka i Västerås, styrde kosan ut till Portlidervägen 7, öppnade växthusdörren utanför Framtidslägenheten och den där speciella doften av växter bakom glas slog emot mig så var det som att möta en mycket kär vän som man inte sett på länge. Då kände jag hur mycket jag hade saknat det! Jag bara stod där och log så fånigt för mig själv.

Till de som ännu inte besökt Framtidslägenheten rekommendera jag verkligen ett besök. Den har varit igång i ett år nu och massor av människor från när och fjärran har varit där och tittat när vi har haft öppet hus och guidade visningar.

SEPTEMBER 2012

   

Stickling av pepparmyntspelargon, samt Mangold, en av de grödor som lönar sig allra mest att odla. Och sorten ’Bright Lights’ är ju så vacker! Gick i år att skörda ända till i mitten av november.

   

Paprikan börjar bli grön. Fröet tog jag från en söt ekologisk paprika jag köpte i vintras; jag visste inte hur den skulle bli. Sötverbena, bladen är 1000 gånger sötare än socker.

Vindruvor på Äppeldagar i Vallby. Arrangör Västerås Trädgårdssällskap. Viksängsbron fick ett rejält lyft med 5 st specialtillverkade lådor. Första året med perenner & sommarblommor (sedan ska det bara vara perenner). Klockranka, krasse m.m. drogs upp i växthuset och fyllde lådorna tillsammans med annat. Här syns bl.a. vildvin, jordreva, funkia, svartöga, begonia, ljung. Se tre bilder till nedan.

Klockrankan kastade sig nerför bron liksom vildvinet.

Gott och blandat. Och paprikan blev söt och god skulle det visa sig. Blue Christmas’, en stark chili som först är grön, sen orange och slutligen svart. Den blev jättestor och gav väldigt många frukter.

Eftersom det är hjul på earthboxarna så kan man rulla in tomaterna i växthuset igen när det börjar bli svalare ute. Lägg märke till den nya omgången sallad till väster framför tomaterna.

Fuschia i växthuset (sortnamnet blektes bort av solen). Pelargonen ’Mårbacka Tulpan’, en sport/mutation som uppstod hos Förslövshandelsträdgård på Bjärehalvön 2008.

Jag sådde 3 fröer av den ryska potatisen’Zolushka’. Alla tre fröna grodde. Makalöst god! 

NOVEMBER 2012

Bilden är tagen 16 november!! Den andra omgången sallad blev hur bra som helst, tack vare earthbox, växthus och en mild höst. Till slut måste man ändå inse att odlingsåret är till ända. Alla earthboxar, hinkar och krukor tömdes – nu fick vintern komma.

 // Inga Nilsson
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder från odlingen vid Framtidslägenheten

Bergormrot (utanför växthuset) vid den tidigare Framtidslägenheten.
Svarta vinbär i Earthbox-lådorna.
Sammetssyren och Allium

 

 

        

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Bilder från Betonggjutningskursen

Växtblad användes för att göra mönster
I väntans tider

 

 

 

 

 Bilder från Hornudden

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilder från målarkursen

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Bilder från resan till Enköpingsparker