Andrahandsuthyrning

Om du inte ska bo i din lägenhet under en viss tid kan du hyra ut den i andra hand. Men du måste ha Mimers medgivande för uthyrningen. Om du saknar medgivande riskerar du att bli uppsagd och förlora ditt kontrakt.

Exempel på skäl som kan vara beaktansvärda är arbete eller studier på annan ort under en begränsad tid. Våra tillstånd för uthyrning i andra hand är alltid tidsbegränsade och tidsperioden måste kunna styrkas med intyg eller liknande. Varje ansökan prövas särskilt, generella tillstånd lämnas inte.

Du är fortfarande ansvarig

Det är också viktigt att du upprättar ett hyreskontrakt med den du hyr ut till. Som Mimers hyresgäst är du ansvarig för lägenheten även under den tid som du fått medgivande att hyra ut den. Detta gäller både ekonomiskt och för eventuella störningar och skadegörelser, som kan förekomma. Mimer behöver därför din tillfälliga adress under den tid som du hyr ut lägenheten. Om du är utomlands skall du även skriva under en fullmakt utställd på någon i Sverige som du litar på.

Hör av dig till något av vårt kundcenter i god tid innan du vill börja hyra ut din lägenhet. Mer om andrahandsuthyrning kan du läsa i § 40 Hyreslagen. (Jordabalken 12 kap.)

Funderar du på att hyra i andra hand?

För dig som funderar på att hyra en lägenhet i andra hand bör du känna till att din hyresrelation är med förstahandshyresgästen. Det innebär bland annat att du aldrig kan ta över kontraktet och om du och den du hyr av kommer i konflikt kring hyra eller annat kan inte Mimer hjälpa dig med detta då våran juridiska relation är med förstahandshyresgästen.

Här finns blanketten som du måste fylla i vid andrahandsuthyrning och skicka in till oss:

Ansökan om andrahandsuthyrning