Framtidslägenheten

Ta en titt in i framtiden!

Mimers Framtidslägenhet, en succé 2011 - 2013!

Sättet vi vill leva på förändras. Då måste boendet också göra det. Därför skapade vi 2011, tillsammans
med över 30 samarbetspartners, Mimers Framtidslägenhet; ett scenario över hur vi bor och lever 2026.

Resultatet blev en helt unik lägenhet där de senaste idéerna inom teknik samsades med visioner om vardagslivet år 2026. En experimentverkstad, men också ett forum för viktiga framtidsfrågor. Miljötänkandet präglade hela projektet, om 15 år är vi så klart nära ett hållbart samhälle. 15 år var är tillräckligt långt fram för att vara i utkanten för vad som är omedelbart överblickbart, men ändå inom räckhåll. Årtalet hämtades ifrån Västerås stads vision Staden utan gränser 2026.

Med Framtidslägenheten ville vi väcka frågor och engagemang. Framtidens frågor är många och de är viktiga. Det är ju vi tillsammans som skapar den, så vår fråga till gästerna blev - Vilken framtid vill du ha?

Vi valde en fyrarummare på Vallby i Västerås. Vallby byggdes under miljonprogramåren och där genomför vi under 2011 - 2015 en omfattande ombyggnation. Att bygga energisnålt och hållbart i nyproduktion är relativt enkelt, men den stora utmaningen för framtiden är ombyggnaden av alla de hus som redan finns. I Framtidslägenheten kunde vi lyfta den frågan.

Hälsa på hemma hos framtiden

Vi anlitade skådespelare för att spela familjen Framtiden vid större visningar. Som gäst hälsade vi faktiskt på hemma hos familjen som bestod av mamma Kajsa, pappa Calle, storasyster Vilda (halvsyster), lillasyster Solstråle och Texas, lillebror. Texas delade rum med bullriga morfar Stefan. Familjen hade delad vårdnad om morfar. Varannan vecka bodde han med familjen och varannan hos sin andra dotter i Sala. Hälsa gärna på du med - gå en tur i lägenheten här ovanför, kolla in filmerna och svara på frågorna. Fundera över vilka frågor som ligger dig närmast om hjärtat och hur du vill ha det i framtiden. 

Allting har sitt slut - även framgångssagor

Sommaren 2013 öppnade vi dörren till Framtidslägenheten för sista gången. Då hade vi haft cirka 3 300 gäster. Bland gätserna kan nämnas Lena Ek, miljöminister, Annie Lööf, partiledare för centern, Naturskyddsföreningens Generalsekreterare Svante Axelsson och ABBs Sverigechef Johan Söderström. Vi har också haft mängder av intresserade skolungdomar, en syförening, pensionärsföreningar, Miljö- och teknistuderande från KTH och Uppsala universitet, ordförande i miljöutskottet, massmedia, och inte minst - härliga och intresserade grannar.

Vi har lärt oss mycket under projektet och en hel del har blivit verklighet:

- Det smarta elnätet har vi i samarbete med Mälarenergi byggt in i en fastigheten med 19 lägenheter, också den på Vallby. Projektet kallas Framtidsgränd. Du kan läsa mer om Framtidsgränd här

- GrannNet vår digitala mötesplats som i Framtidslägenheten byggdes i en enkel Flashlösning är byggd på riktigt och används i kv Råseglet på Öster Mälarstrand och i Framtidsgränd. Titta gärna på demon av GrannNet här (användarnamn=mimer, lösenord=testet).

- Välfärdsbredband med Mälarenergi Stadsnät. Att förenkla vardagen blir allt viktigare ju äldre vi blir. I Framtidsgränd provar vi Välfärdsberdbandet, vilket innebär att du kan ha tillgång till officiella webbplatser såsom stadens, hemtjänstens, skolors och Mimers utan att ha en internetleverantör.

 

 

Grattis Emma och Theresa till fredagsmys i framtiden!

I samband med att vi hade ett öppet hus i Framtidslägenheten utlyste vi en tävling där två kompisar kunde vinna fredagsmys i framtiden. Vi fick in flera nomineringar vilket visar att det är många som tänker framåt och värnar om ett hållbart samhälle - jätteroligt.
Vi fastnade för Theresa Flodmans beskrivning av kompisen Emma Lindström som inspirerar och får andra att vilja bli bättre. En fredag i augusti fick vinnarna ta ut sitt pris. Theresa och Emma fick en kväll med egen kock, 3D-film, massvis med snacks och massa mer. På lördag morgon då vi levererade färskt bröd och skjutsade hem tjejerna verkade de supernöjda. Det verkar som att Framtiden kommer bli mysig!

Här är Theresa Flodmans
vinnar-nominering:

”Jag vill nominera min kompis Emma Lindström! Hon är en riktig liten miljöhjälte, som alltid försöker hitta sätt att hjälpa naturen på traven. Ett exempel var när hon tog körkortet. Jag ville gärna ge henne nåt fint i present för att gratta henne, och vad tror du hon önskade sig? Att JAG skulle börja källsortera. Hon får mig att vilja bli bättre – en riktig inspiration som visar att även det lilla gör stort i det långa loppet! Dessutom är hon en riktig mysmumrik, och jag skulle så gärna bjuda tillbaka för alla gånger hon lagat fantastiska, vegetariska (såklart…) middagar till mig.”

Tjejerna fick se 3D-film och hade egen kock och bjöds på röding, sallad, betor, ost och kex och en massa andra delikatesser.

 

 

Framtidsgränd

Framtidens boende – redan i dag

Nu har vi tagit Framtidslägenheten vidare och hälsar dig välkommen till Framtidsgränd.

I Framtidsgränd har vi tillsammans med Mälarenergi skapat bostäder för morgondagens behov och med fokus på klokare energianvändning. Här finns framtidens boende – redan i dag.

Välkommen till Framtidsgränd!