Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Avslutningsfest för Konsthall Ur och Skur 31 augusti

Välkommen till avslutningsfest för Konsthall Ur och Skur den 31 augusti kl 15.00–20.00. Det blir bl.a. livemusik, videokonst med Fikret Atay, konstworkshop för barn, och invigning av det verk som konstnären Linnea Hansander skapat tillsammans med barn från bl.a. Fredriksbergsskolans sommarfritids. Ta med egen picknick!

Vad är Konsthall Ur och Skur?

Konsthall Ur och Skur är en konstnärsdriven lekplats för alla åldrar i södra Råby vid lekparken mellan Tornsvalegatan och Lövsångargatan. Konsthallen, som ligger under öppen himmel, känns lätt igen genom det 10 meter långa Råbybordet som byggts efter ett koncept av formgivaren Vidar Hertov. Under sommaren har konsthallen varit en kulturmötesplats för workshops, stadsdelsmöten, knytkalas, odling, lek och glädje.

Plats och datum

31 augusti 2019. Konsthall Ur och Skur som ligger vid lekparken mellan Tornsvalegatan och Lövsångargatan på södra Råby.

Tider

Evenemanget pågår kl 15.00–20.00. kl 17.00 kommer Konstnären Linnea Hansander och barn från bl.a. Fredriksbergsskolans sommarfritids framför ett konstverk som de skapat. Senare under kvällen blir det bl.a. Videokonst och presentation av konstnären Fikret Atay, videokonstvisning i samverkan med Västerås konstmuseum, konstworkshop för barn och unga, utställning och livemusik med Jonas Filling, m.fl.

Om Linnea Hansander (F. 1983)

Linnea Hansander arbetar ofta performativt, med utgångspunkt i våra gemensamma upplevelser. Resultatet blir en slags föreställningar där besökarnas – och medverkarnas – känslor och intryck är det viktigaste. Hansander tog masterexamen i fri konst på Konstfack 2018 och har även en bakgrund inom teater. Hon bor och är verksam i Stockholm.

OmFikret Atay (F. 1976)

Fikret Atay är en internationellt uppmärksammad konstnär med video och foto som främsta uttrycksmedel. Hans videoverk belyser ofta spänningar och motsättningar mellan öst och väst, militär och civila, traditioner och experimenterande. Atay föddes i Batman, Turkiet, där han var verksam som konstnär och pedagog i över 15 år innan han flyttade till Sverige 2017. Atays konst har bland annat ställts ut på Tate modern i London, Hammer museum i Los Angeles och Centre Pompidou i Paris.

Projektbakgrund

Konsthall Ur och Skur är en fortsättning på Konstfrämjandet Västmanlands och Västerås konstmuseums mångåriga samarbete på Råby. Projektet bygger vidare på tidigare arbete med konstprojektet Ballongen – lek på riktigt (2015 – 2017), som i sin tur har rötter i byggleken Ballongen (1968 – 1969). 2018 samarbetade parterna med Statens konstråd inom regeringssatsningen Konst händer, med det nationellt uppmärksammade konstprojektet Råby Planet av konstnären Michael Beutler.

Med årets satsning vill Konstfrämjandet Västmanland och Västerås konstmuseum fortsätta dialogen kring leken och konstens betydelse för ett solidariskt samhällsbygge. Arbetet kan ses som en strävan efter konstens långsiktiga närvaro på Råby, en hållbar modell som bygger på all den kunskap kring kreativitet, lek och konst som samlats in under åren.

Konsthall Ur och Skur och sommaraktiviteterna på Fredriksbergsskolan leds av Konstfrämjandet Västmanland, med stöd av Västerås stad och i samarbete med Västerås konstmuseum, Bostads Mimer AB / Gröna Mimer, Hyresgästföreningen, Folkrörelsernas Konstfrämjande, Urban utveckling och Lyktan.

Område:

Fredriksberg