Stadsodling Jakobsbergsgatan

Johannes Wätterbäck, boende på Jakobsbergsgatan, och Mimers trädgårdsmästare Inga Nilsson har träffats flera gånger för att spåna idéer om trädgården. Här berättar han om de boendes projekt tillsammans med Gröna Mimer. Du kan också läsa mer på Johannes Wätterbäck och Theres Lundéns blogg farbrorgron.blogspot.se. Ta gärna även del av deltagarnas planeringsmöte: Gröna Mimer-möte 140330.

April – intensiv månad i trädgården

På långfredagen var det trädgårdsdag i Stadsodlingen på Jakobsberg och de som odlar där var ute tillsammans och arbetade i trädgården. Växthuset, som tidigare stått vid Mimers Framtidslägenhet på Vallby, tvättades rent efter vintern. Grässvålen grävdes bort från en slänt som ska bli en jordgubbsodling. Nyplanterade lökar som dahlior, gladiolus och örter och kryddor ställdes in i växthuset för att få till en tidigare start än om de hade grävts ner direkt. För de yngsta i huset blev blomsterlöksplantering i kruka mycket uppskattat. Inomhus växer majsen upp och ställs ut i växthuset när den är cirka 10 cm hög. I maj ska de plantera ut alla blommor på friland.

  Gröna Mimer, JakobsbergGröna Mimer, Jakobsberg

November/december – vinter vid stadsodlingen

 
Snötung grönkål och tomatodling i källaren i earthboxlåda med TinyTim tomat.

 
Vitlöksbäddar och bokashi. 60lökar fördelat på två pallkragar, gödslade med hönsgödsel, bokashikompost och ekologisk algomin.

Oktober – mer höstskörd

   
Theres med påse bönor från odlingen, grönkål och höstberedda odlingslådor.

 
Libbsticka och glomerata.


Stadsodlingsvy vid husfasaden, jordgubbar planterade utmed kantstenen.

Höstskörd från stadsodlingen i september

    Stora forono-betor, 9,6 kilo tomater och massa stark chili av sorten Blue Christmas.

10 september - Ny perennrabatt tar form

Före. Den här rabatten har legat i träda åtminstonde i fyra år om inte längre. Tre väldigt livskraftiga rosor fanns kvar och några nävor som brett ut sig hejdlöst. Det ser ju inte så arbetsamt ut, men det tog oss tre timmar och fyra personer innan det blev klart.

Efter. Äntligen är jorden lucker, gödslad och redo. Primulaplantorna och tulpan- och narcisselökarna är placerade på ett överskådligt sätt. Tulpanerna är av sorten "Angelique" och narcisserna är blandade sorter. Primulasorterna är "P. Bulleyana", "P. Halleri", "P. Alpicola", P.Glomerata" och P. Secundiflora", frösådda i år. Dessutom har vi planterat en sticklinsförökad kaprifol samt två olika slag frösådda klematis.

På den vänstra sidan av gången planterar vi också tulpaner, narscisser, klematis och primulor.

12 augusti – I väntan på tomatskörd

Kommer ni ihåg hur tomaterna såg ut i början av sommaren? Den här gruppen om fyra Earthboxlådor fick arbetsnamnet muren, kring den 22 juli. Äntligen började det växa i trädgården och lådorna efter den här kalla våren och försommaren. Här växer sorterna "Sungold", "Aztek Negro", "San Marzano" och "Anmores Tresuares". Vi blev tvungna att ansa ett par plantor i början av augusti för att de blev alldeles för höga. Jag passade också på att klippa bort några sidoskott så att det ska finnas näring och kraft att bilda tomater. I regel behöver man inte tjuva höga busktomater men de växer så otroligt bra i dessa lådor så jag vågade inte att låta bli.

Till vänster: Här är låga coctailtomatgruppen om två lådor. Båda dessa lådor innehåller förutom Earthboxes ekologiska gödsel och dolomitkalk också frikostigt med bokashikompost. Här växer sorterna "Totem", "Tiny Tim" och "Tiny Tiger". De låga coctailtomaterna bildar mängder av frukter  och blommar otroligt rikligt. Må det bli en varm höst så vi hinner få många tomater.

24 juli – Det växer så det knakar

Kanske är det tack vare regnet eller vattningen med EMA eller bokahsikomposten som gjort vår trädgård
så frodig. Säkerligen är de kombinationen av dessa tre faktorer.


Egyptisk Luftlök, rödbeta Forono och sockrärter, zucchini, lök, potatis (Amandine), potatis
(Cherie) men morötterna ser märkliga ut.

 

Vi odlar också kål varav tre sorter (nr 1, 2 och 4) på bilden går under samlingsnamnet Crispy and Spicy. Den med störst blad heter Pink Lettuce. Några sockerärter kom med på bilden också.

 

 

25 maj – Tomaterna äntligen ute

För nästan två veckor sedan tog vi ut fyra av våra Earthboxlådor och placerade tomatsticklingar i dem. Sticklingarna hade väntat länge i vårt trädgårdsförråd och trots det kyliga vädret så var det dags och nu har de aklimatiserat sig till utomhusmiljön. En Earthboxlåda rymmer cirka 60 liter jord och 10 liter vatten som man fyller på i ett rör så att växterna får vatten underifrån. Man täckodlar med en plasthätta som man trär över lådan och gör hål för växterna, vilket minskar avdunstning rejält samt att näringen i jorden inte lakas ut vid kraftiga regnväder. Vi har hört mycket gott om dessa lådor och det ska verkligen bli spännande att se hur det utvecklar sig.

Earthboxlådor fyllda med tomatsticklingar av sorterna Aztek Negro, Anmores Treasures och Sungold.

Oväntad sockerärtsrensning.

Johannes Wätterbäck planterar ut rödbetor. "Det är smidigare att plantera ut plantor än att så röd-betorna direkt på friland. Då slipper man gallra i rödbetsraderna senare under sommaren, vilket man måste göra för att få bra storlek på betorna och så är det lättare att rensa bort ev ogräs. De här rödbetorna sådde jag på balkongen i mitten av maj, sorten heter Forono".

 

Morot samurai.

Margit och Moses sätter lök.


Pink lettuce.

16 maj – Grönsaksodling

I sommar ska vi prova att odla grönsaker i planteringslådor på gräset vid husets södra kortsida. Vi kommer också att få låna så kallade Earthboxes av Mimer för att odla tomater.

Egen kompost

Jag testar en egen kompostering som Mimer sponsrar, enligt ett nytt sätt som heter Bokashi som går ut på att skapa egen jord av matrester, helt luktfritt och med ett snabbt och effektivs resultat.

Gemensamt trädgårdsförråd

Lokalen mittemot tvättstugan finns nu tillgänglig för oss och vårt gemensamma odlande. Den kan användas till förvaring, förodling och eventuell samlingsplats för oss. En elektriker har installerat lampor i förrådet så vi kan förodla där. Mycket är redan inhandlat och står nu i vårt gemensamma trådgårdsförråd:

  • Tillbehör: skottkärra, kratta, grep, spadar, handskar, vattenslang, fyra pallkragar att odla i, fiberduk, odlingslådor och miniväxthus för frön, virke till stor odlingsbädd, hinkar, vattenkannor, sex earthboxes med stativ, åtta säckar planteringsjord, algomin, hönsgödsel, kalk...
  • Växter: gul lök, röd lök, dill, persilja, rödbeta, squash, störbrytböna, skärböna, brytböna, sockerärta, druvgurka, plocksallad, rucolasallad, tomat, rabarber, solros...

   

Jord kommer lastat

Fredagen den 4 maj lastades 12 kubik matjord av på gården. Tillsammans hjälptes vi åt att jordförbättra. Vi kommer att anlägga trädgårdsland på husets södra sida. Buskar är borttagna i rabatten och vid parkeringen. Dessa två platser ska fyllas med jord. Dessutom ska ett större trädgårdsland anläggas på gräsmattan och kantas av virke. Det finns fyra pallkragar som ska placeras ut och odlas i någonstans i närheten. Sex odlingslådor på hjul (earthbox) finns också.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tre meter höga solrosor i början av september.

Grönkålen i början av september.

Tomat- och bönskörden delades upp i rättvisa portioner så alla grannar fick färska och tillsammansodlade ekologiska grönsaker.

Zucchini.

Kål i massor: Crispy and Spicy och Pink Lettuce.

   Rabarber.                                 Grönkålen är sådd.

Rosorna mot huset sprider en härlig doft.