Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

dela kök och vardag med nya vänner

30 nya Co-living-lägenheter med eget sov- och badrum, plus ett gemensamt kök och vardagsrum för att njuta av varandras sällskap över en kopp kaffe.
Kanske ta en gemensam promenad till en köpgalleria eller en konstutställning?

Upplev något nytt i centrala Västerås. Bo i någon av våra 30 nya delningslägenheter efter Kopparbergsvägen. Du har din egen bostad och delar kök samt vardagsrum med fem grannar. Ett boende med plats för gemenskap och glädje i vardagen med nya vänner.

I kvarteret Hulte bygger vi två hus. Ett högre hus med 60 st 2 – 4 rumslägenheter och ett lägre hus med 30 st Co-living-lägenheter. Hulte ligger centralt vid Kopparbergsvägen och blir ett landmärke på vägen till city. Från gatan blir det ett litet gatutorg med ingång till ett öppet och ljust entréplan. Ett plan med gemensamma lokaler, affärslokaler och en lobby med hiss upp till bostäderna. På baksidan av husen finns ett en grön innergård för avkoppling, lek och samvaro med grannar och vänner.
Under 2025 kan du flytta in och möta din nya vänner och grannar i ett centralt delningsboende.

co-living på 98 kvm

Co-living eller delningsboende innebär att du bor i ditt eget rum med eget badrum. Samtidigt har du ett stort kök och ett trevligt vardagsrum. Köket är fullt utrustat och du har din egen del i kyl/frys för din mat. Vardagsrummet är mysigt inrett och bjuder in till att umgås, prata, läsa eller titta på en film tillsammans. Givetvis kan du leva som vanligt, och ta hem vänner, äta mat eller umgås i vardagsrummet. Att “bo tillsammans” ger ett större livsutrymme, en hög bostadskvalitet och en stor gemenskap.
Totalt får du tillgång till en lägenhet på 98 kvm, där din egen lägenhet är på cirka 17 kvm och den gemensamma delen på hela 81 kvm. I hyran ingår möbler, inventarier, förbrukningsmaterial och städning av kök och vardagsrum. Som hyresgäst svarar du själv för underhåll och städning av din privata bostad. Hyresnivåer och hur det kommer att fungera återkommer vi senare med när alla detaljer är klara.

Parkeringsplatser

Hulte ligger centralt så det är gång- och cykelavstånd till det mesta. I huset kommer det att finnas cykelgarage på entréplan. Om du har bil finns ett stort antal p-platser i grannhuset Högne, och ett antal p-platser för rörelsehindrade i anslutning till huset.

ExempelBilder

Kök och matgrupp

Kök och matgrupp i de gemensamma delarna.

Vardagsrum med soffgrupp mot TV-vägg

Soffgrupp i de gemensamma delarna

Co-living-lägenhet med säng, garderobsvägg och egen balkong.

Enskilt rum på 17 kvm, med egen balkong.

Helkaklat badrum med dusch och greige väggar.

Helkaklat badrum med kakel i greige.

Två flerfamiljshus med gemensam ingång.

Gemensam innergård som delas med hyresgästerna i Hulte.

Fakta

AdressKopparbergsvägen, Karlsgatan
HustypPunkthus, 5 våningar samt entréplan, Rökfritt hus
Co-living-lägenhet30 st, 17 kvm plus 81 kvm gemensam yta, hyresnivå ej klart
EntréplanGemensamma lokaler och ytor, som lobby, tvättstuga, cykelförråd, verkstad/hobbyrum
Balkong och förrådJa
ParkeringarParkeringsgarage i Högne och p-platser för rörelsehindrade
GårdenInnergård, gräsytor, sitt- och lekplatser
NärserviceVästerås city
KommunikationerCykelvägar, buss VL, centralstation och E18
ByggentreprenörAsplunds Bygg

Tidplan

År/månadAktivitetPåverkan
2022/2025ByggnationByggtransporter, buller
2025InflyttningFlyttransporter

Arkitektens idé

Kvarteret Hulte 3 är utformat som två punkthus, ett högre och ett lägre, som binds samman med en gemensam entrévåning. De två husen har samma proportioner i plan men det lägre huset har mindre dimensioner för att trots sin lägre höjd behålla ett slankt utseende. De göra huset samspelar i skala och höjd med andra intilliggande höga hus och för att i Kopparbergsvägens fortsättning möta både gamla Folkets hus och Skrapan. Med trä, glas och rundvalsade aluminiumplåtar i fasaden tillförs lättare material som kontrast till befintlig bebyggelse med fasader av tegel och puts. Reflektioner, ljus och skuggor skapar en levande fasad vars uttryck varierar beroende på årstid och väder.

Rumsskapande entrevåning

Entrevåningen fungerar rumsskapande och definierar torgrummet mot Kopparbergsvägen samtidigt som den skapar avskildhet till gårdsrummet nordväst om byggnaderna och minskar bullret på bostadsgården. Med en stor andel glaspartier och funktioner som delvis överlappar varandra finns i entrevåningen en gemensam lobby med tvättstuga, verkstad, bibliotekshylla och en variation av sittplatser. Postboxarna i lobbyn kompletteras med plats för kyl för matleveranser och paketboxar för paketutdelning för att möta samtida och framtida behov.

Variation av lägenhetsstorlekar

I Hulte finns en variation av lägenhetsstorlekar. Det högre huset innehåller 60 lägenheter fördelat på 25% 2:or, 50% 3:or och 25% 4:or. Ett centralt trapphus nås från den gemensamma entrevåningen och når fyra lägenheter per våningsplan. Alla lägenheter har balkong med utgång från vardagsrum. Det lägre huset utformas på ett sätt som gör att det går att nyttjas som “co­-living-boende” där flera boende delar gemensamma ytor. Totalt finns bostäder för 30 personer i 5 enheter. Tanken är att det privata rummet kompletteras av gemensamhetsytor och kök som delas med 6 andra personer. Vi vill erbjuda ett alternativ till singelbostaden som kan leverera större yta för samma peng men också en gemenskap som inte finns i den egna singellägenheten. Med delade resurser skapas prisvärda bostäder med hög boendekvalitet.

Utemiljö med konceptet “Nordiskt ljus”

Utemiljöerna anpassas så att de inte exkluderar någon, blir tillgängliga för alla att ta del av och bidrar till allas välmående. Stor vikt har lagts på utformningen av belysningen för att bidra till trygghetskänsla i utemiljöerna för både de som bor i husen och till kringliggande område. “Nordiskt ljus” syftar till att utformningen ska upplevas modern, tilltalande, inkluderande med ljusa material och färger.

Torget ska vara mångfunktionellt och fungera som välkomnande entré med attraktiva sittmöjligheter för de boende och samtidigt fungera för verksamhetslokalerna i bottenvåningen.

Den inre gården utformas som ett grönt lekvänligt vardagsrum med parkkaraktär för de boende. Gården ramas in mot omgivningen av växtlighet. En stor gräsmatta ger öppenhet och rymd till gården och erbjuder både vila och aktivitet. På de soligaste delarna av gården skapas förutsättningar för gemensamma aktiviteter och vistelse.

Tarik Abbas, Origo Arkitekter

Intresserad av att dela boende?

Att bo tillsammans med andra är en spännande boendeform. Ett boende för att dela på kök och vardagsrum. Och att dela på glädje, middagar och gemensamma intressen.

Ett Co-Living-boende blir vad de boende vill göra det till. Därför vill vi gärna veta om du är intresserad. Fyll i nedanstående intresseanmälan om du vill dela boende och skriv gärna dina tankar samt förhoppningar av att bo tillsammans med andra.

Skriv ett par rader om varför du är intresserad av Co-Living och vilka förhoppningar du har av att bo tillsammans och dela kök och vardagsrum med grannar, vänner, människor med likartade intressen.

Din intresseanmälan är ej bindande. Dina uppgifter kommer att användas för att utveckla boendet och kunna hålla en dialog med dig som intresserad under projektets gång.

Jag är intresserad av co-living

Fält markerade med en * är obligatoriska


Bo i city med shopping, nöjesliv, kultur och parker

Att bo i city har sina fördelar. Det är nära till allt. Och det finns mycket att välja på i Västerås. Se på konst, köpa blommor på torget, investera i en ny kamera, en god middag med sin käresta eller bara sitta på ett fik och titta på folk. Samtidigt som det är nära till Mälaren med sol, bad och fiske.

Våra bostadsområden – Centrum