Etapp 1 – Kolmilan

Huset du bor i byggdes under mitten av 60-talet. Med tusentals duschar, diskar, tvättar och minst lika många spolningar i toaletten har rör och elledningar blivit gamla och slitna. Risken är att det blir vattenskador och/eller elfel i din lägenhet. Det är därför dags att bygga om ditt hus.

Aktuellt just nu

Minibroschyren med röstningsresultat

Nu har vi skickat ut en minibroschyr till dig med de alternativen som blev framröstade från röstningsbroschyren.

Läs broschyren hemma, via länken nedan eller se resultaten längre ner på sidan.

Broschyr Röstningsresultat Kolmilan

Vill du titta på och jämför alla alternativen igen? Följ länken nedan:

Röstningsbroschyr Kolmilan

Kolmilan blir etapp 1 i ombyggnationen

Det är bestämt att Kolmilan, jämna nummer, blir etapp 1 i ombyggnationen.
Preliminär ordning för ombyggnation blir följande (med reservation för ändringar):

 • Stentorpsgatan 10-8
 • Stentorpsgatan 14
 • Stentorpsgatan 16
 • Stentorpsgatan 12
 • Stentorpsgatan 6
 • Stentorpsgatan 2-4

När ombyggnationen startar är ännu inte bestämt. Vi återkommer med tid för byggstart.

Hyresförhandlingen pågår

Hyresförhandlingen för Kolmilan, etapp 1’s ombyggnation är igång.

Röstningsresultat

Nu har vi sammanställt röstningen som du och dina grannar genomförde. Resultaten har även gåtts igenom med Hyresgästföreningen. Ni kunde rösta om tio olika kök och badrum, trapphus samt delar av utemiljön. Nedan presenteras de vinnande alternativen, som du lite längre fram kommer kunna välja mellan i din ombyggnation (gäller kök och badrum).

Kök och badrum

Följande kök och badrum kommer du kunna välja mellan i din ombyggnation. Det går bra att kombinera de olika alternativen och till exempel välja kök Alternativ 2 och badrum Alternativ 7.

 • Alternativ 2
 • Alternativ 7
 • Alternativ 8

Vi kommer kontakta dig i god tid innan ombyggnationen startar, så att du kan göra dina val.

Trapphus

Följande trapphus är det som fick flest röster och det alternativet vi kommer använda i ombyggnationen:

 • Alternativ Smaragd

Utemiljön

Nedan är de alternativ som du och dina grannar tyckte bäst om från Röstningsbroschyren:

 • Grill: Alternativ 1
 • Sittplatser: Solsäng

Röstningsbroschyren

I röstningsbroschyren hittade du 10 olika alternativ av kök och badrum. Här hade du möjligheten att rösta på tre olika alternativ. Du kunde till exempel välja Alternativ 1, 2 och 5 av kök och badrum. Vid det här tillfället gick det inte att kombinera de olika alternativen kök och badrum.

Lite längre fram i din ombyggnation är det de tre vinnande alternativen du har att välja mellan. Då går det att kombinera om du till exempel vill ha köket i Alternativ 1 och badrummet i Alternativ 2 (om de var med bland de tre alternativen som blev framröstade vill säga).

Du har även kunnat rösta på färgsättningar av ditt trapphus, samt delar av utemiljön.

Du som angett en aktuell mejladress på Mina sidor har även fått broschyren och en länk att rösta digitalt till din mejl. En röst per hushåll gäller.

Röstningen är avslutad och vi återkommer med resultat.

Drop in

Vid två tillfällen i januari hölls Drop in-träffar i ditt område. Här hade du möjlighet att träffa oss och ställa frågor om röstningen och din ombyggnation. Det var roligt att se att många av er var intresserade och kom ner och pratade med oss.

En ny gemensam enkät med Hyresgästföreningen

Enkäten som skickades ut till alla boende på Kolmilan ligger till grund för framtida hyresförhandling där vi i diskussionerna tar hänsyn till era svar och åsikter. Formuläret var en gemensam enkät från Mimer och Hyresgästföreningen. Tack för dina svar!

Hur gick Öppet hus?

Den 16 april hölls ett Öppet hus där över 100 personer kom.

Minnesanteckningar från Öppet hus för Kolmilan och Kolaren (pdf)

Tidplan

Den preliminära byggstarten är under hösten 2020 eller i början av 2021.

Vad händer sen?

 • Hyresförhandling
 • Projektplan skickas ut
 • Hyresgästgodkännande skickas ut
 • Drop in
 • Mimer kontaktar dig om tillfälligt boende
 • Du gör ditt val av inredningspaket
 • Flyttlasset går
 • Byggstart
 • Tillbakaflytt

Kommer hyran att höjas?

Efter ombyggnationen blir din hyra högre. Hur mycket den höjs beror på renoveringens omfattning och hur hyresnivåerna ser ut för likvärdiga lägenheter i Västerås. När det är klart vilka åtgärder ombyggnationen ska omfatta förhandlar vi hyrorna med Hyresgästföreningen. Efter det får du veta din nya hyra.

Hur lång tid tar en ombyggnation?

Det tar ungefär 10 månader att utföra ombyggnationen i ditt hus. Ombyggnationen av din lägenhet beräknas ta 3–5 månader och då går det inte att bo kvar i lägenheten. Har du eget tillfälligt boende under tiden för ombyggnationen bor du hyresfritt under ombyggnationen. Behöver du hjälp av oss att hitta tillfälligt boende så ordnar vi det.

Uppsagda lägenheter – korttidskontrakt

När en lägenhet i ditt område från och med nu blir uppsagd, kommer den att hyras ut på ett så kallat ”korttidskontrakt”. Det innebär att en ny hyresgäst endast kommer att flytta dit fram till byggstarten av etapp 1 – Stentorpsgatan med jämna husnummer.

Därefter kommer ni som bor i etapp 1 få använda lägenheterna med korttidskontrakt under tiden ombyggnationen pågår och ni inte kan bo kvar i er lägenhet.

Hur vill du bo efter ombyggnationen?

Vill du bo större eller mindre? I samband med ombyggnationen har du möjlighet att anmäla intresse om att byta till en större eller mindre lägenhet i området. Är du intresserad av ett lägenhetsbyte behöver du registrera en ansökan på Mina sidor. Om du redan står som sökande, kom ihåg att uppdatera dina uppgifter.

Kontakta oss gärna

I ditt tillfälliga boende och efter att du har flyttat tillbaka efter renoveringen, anmäler du fel och problem precis som vanligt till serviceanmälan på 021-39 70 00.