Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Ett modernt kylskåp behöver du inte frosta av, men det kan hända att det rinner vatten ner på köksgolvet när du öppnar dörren till ditt kylskåp.

Det beror oftast på att hålet för kondensvatten i kylskåpets bakstycke är tilltäppt, eller att hyllorna sitter fel. På några minuter löser du det själv.

I den här filmen, Kökets vitvaror, visar vi bland annat hur du tar bort fukten i ditt kylskåp. Se filmen eller följ instruktionerna nedan.

Steg för steg – få bort fukten i kylskåpet

En slang förs ner i hålet som sitter längst bak på kylskåpets vägg.
1. På kylskåpets bakre vägg sitter ett hål, där kondensvattnet ska kunna rinna ut. Rengör hålet ett par gånger om året med en elkabel, vajer eller liknande.
Ett mellanrum mellan kylskåpets bakre vägg och hyllorna.
2. Mellan kylskåpets bakre vägg och hyllorna ska det finnas ett mellanrum. Ställ inte matvaror mot väggen – det hindrar kondensvattnet att rinna ner.
Ett hyllplan sköljs i diskhon
3. Ta ur och rengör hyllorna med jämna mellanrum. Passa på att kontrollera att det lilla avrinningshålet är rent.
Hyllans förhöjda bakkant ska sitta uppåt.
4. Hyllans förhöjda bakkant ska sitta uppåt. Kanten förhindrar att matvaror lutar mot kylskåpets vägg och på så vis stoppar kondensvattnet från att rinna ner.

Om du själv har orsakat felet

Om du varit oförsiktig och själv har orsakat felet, måste du personligen betala för reparationen. Det gäller även om du gör en serviceanmälan för ett fel som du själv ansvarar för att lösa.

Se vem som ansvarar för vad

Det är reparatören som avgör om felet uppstått på grund av maskinen, eller om du har orsakat det. Om maskinen inte ägs av oss, står du alltid själv för reparationen.