Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Vi har en hel del hus som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Moderna, gamla, stora och små. Här presenterar vi ett urval av spännande och tidsenliga byggnader – byggda i olika tidsepoker och utspridda i våra områden. Ett av dem är såklart Helvetet – Mimers första hus.

Vad tänkte arkitekten när byggnaden ritades, finns de någon ny teknik i byggnaden som Mimer vill belysa lite extra och varför kallas egentligen Mimers första hus för ”Helvetet”?

Helvetet

Stadsdel: Västermalm
Byggår: 1919

Gammalt lägenhetshus med gul, putsad fasad och små balkonger. Ruta med texten "100 år till i helvetet".

Det var här allting började, centralt i korsningen av Västermalmsgatan och Lidmansvägen, 1920. Här hittar du vår allra första byggnad som kom att kallas för Helvetet. Grannhuset var nämligen Himmelriket. Byggnaden är idag ombildad till bostadsrätt, men vi glömmer aldrig vår förstfödda.

Mesanseglet

Stadsdel: Öster Mälarstrand
Byggår: 2015

Flervåningshus helt i trä, med böljande balkonger, fotat snett underifrån. Ruta med texten "100 år till av trähus".

Mesanseglet – ett av de mer spännande husen här i Västerås. Det är stans högsta trähus med en uppseendeväckande arkitektur och stora böljande balkonger. Huset är unikt eftersom det är helt byggt i trä. Det är bra för både människan och miljön (win-win). Är trähus kanske framtidens boende?

Kärrbo

Stadsdel: Skultuna
Byggår: 1780

Rött parhus i gammal stil, med blåa dörrar, träpanel och lummig trädgård. Ruta med texten "100 år till bland äppelträden".

Precis intill det anrika Mässingsbruket i Skultuna ligger Kärrbohusen. Vackra, rödmålade kulturhus med låg takhöjd och egna små trädgårdar med ovanliga äppelträd. Från början var det gamla arbetarbostäder men idag är de rena sommarstugeidyllen, om du frågar oss. Tänk vad fint att något från 1700-talet kan funka så bra än idag!

Skälbygatan

Stadsdel: Skälby
Byggår: 1977-1978

Gula radhus, blandat en- och tvåplan. Ruta med texten "100 år till med giraffer".

I Västerås kryllar det av spännande hus i alla dess former. På västra sidan breder Skälbygatan ut sig. Hela området har en ombonad radhus- och småstadskänsla med mysiga trädgårdar och fasader i blandade färger. Och när man kollar på husen med två våningar är det lätt att förstå varför de brukar kallas giraffstall.

Vallbyskrapan

Stadsdel: Vallby
Byggår: 1990

Höghus med beige fasad och inglasade balkonger. Ruta med texten "100 år till bland kungliga träd."

I början av 80-talet behövde Vallby rustas upp. En massiv modernisering tog fart och blev klar lagom till Bo90, då Vallby blev centrum för hela Svenska bostadsmässan. Alla var där! Till och med kungen som invigde mässan med att greppa spaden och plantera några träd. Den 17 våningar höga ”Vallbyskrapan” blev en ståtlig markör för det nya Vallby.

Skallbergsrundeln

Stadsdel: Skallberget
Byggår: 1949

Lamellhus på tre våningar, byggt i en halvcirkel med putsad, mörkt aprikos fasad. Ruta med texten "100 år till i cirklar".

Det är lite som att kliva in i en oas, när man går genom öppningen i huset längst upp på Skallbergsgatan. Det är som att hela Skallbergsrundeln omfamnar en. Området växte fram under 40-talet med drömmen om ett grannskap som skulle uppmuntra till umgänge och gemenskap. Arkitekten Nils Tesch lyckades så bra med sin vision att området idag används som exempel under arkitektutbildningar!

Kaserngatan

Stadsdel: Viksäng
Byggår: Tidigt 1900-tal

Hästskoformat lägenhetshus i fyra våningar med putsad, gul fasad. Ruta med texten "100 år till i kasernen".

Att bo i de gamla regementskasernerna på Viksäng är mycket eftertraktat, och man kan lätt förstå varför. Vindsvåningar med takbjälkar, vindskupor och utsikt över Mälaren är helt klart lockande. Att dessutom kunna ta en kort promenad och befinna sig i hamnen eller sätta sig på cykeln och vara i centrum på under 10 minuter gör inte det hela sämre. De byggdes tidigt 1900-tal för Västerås garnison, men istället för att riva dessa fina byggnader togs de tillvara och omvandlades till lägenheter. Hållbart både historiskt och miljömässigt!

Skolgatan

Stadsdel: Kyrkbacken
Byggår: 1909/1968

Grönt lägenhetshus i gammal stil, med tre våningar, träpanel och röda fönsterkarmar. Ruta med texten "100 år till bland kullerstenar".

Det är svårt att tänka sig att Kyrkbacken en gång var stadens slumområde. Ända in på 60-talet fanns här varken vatten eller avlopp. Många hus var dessutom brandfarliga. Som den här pärlan på Skolgatan som brann ner på 60-talet. Turligt nog spred sig inte elden vidare och med hjälp av gamla foton kunde huset byggas upp som innan. Men staden hade fått nog. De ville riva och bygga nytt. Som tur var höll inte Mimer med. De köpte upp flera fastigheter och såg till att bevara Kyrkbacken. Fast med rinnande vatten och fungerande avlopp.

Parkflygeln

Stadsdel: Nordanby Äng
Byggår: 2016

Lamellhus i fem våningar med färgglada balkonger. Ruta med texten "100 år till i parken."

Har du besökt Nordanby äng någon gång? Området som förvandlades från betesmark till en helt ny stadsdel 2017. När man står där mellan husen är det svårt att greppa att utanför passerar en av Västerås mest trafikerade vägar. Det 120 meter långa, böljande huset som kallas för Parkflygeln är en naturlig fond mot trafiken utanför. Där innanför uppenbarar sig en lugn parkmiljö med lekpark, växthus och en hel drös av odlingsglada grannar.

Grottvägen

Stadsdel: Pettersberg
Byggår: 2011

Tvåvåningshus i form av en sexkant, med grå träfasad. Ruta med texten "100 år till i grotta".

Välkommen till kvarteret Bergsgrottan på Pettersberg. Bergsgrottan är vårt allra första passivhusprojekt. Fokus vid bygget låg på miljövänlighet. Bland annat har träet värmebehandlats för att stå emot fukt, röta och mögelangrepp. Fasaden är därför helt underhållsfri och har med åren fått en vacker grå färg. Den här grottan är nog till och med Batman avundsjuk på.

Ivar/Kåre/Josef

Stadsdel: Östermalm
Byggår: 1913-1917

Grönyta på innegård till ett gammalt lägenhetshus i tre våningar, med aprikos, putsad fasad. Ruta med texten "100 år till av kvartersminnen".

Ivar, Kåre, Josef. Byggda under 1910-talet, som arbetarbostäder till ASEA, har dessa grannkvarter mitt i centrala Västerås verkligen varit älskade av många genom åren. Innergårdarna är skapta med barnen i åtanke. En plats där de kunde springa fritt och leka. Och tur var väl det, då var det nämligen lyx för en fembarnsfamilj att bo i en etta på 27 kvadrat, med torrdass i källaren. Men de där innegårdarna skänker lika mycket glädje nu som då, det är vi tvärsäkra på.