Temperaturen i din bostad

Temperaturen i din bostad ska vara 21 grader. Värmen i din lägenhet sätts sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen.

Under hösten och våren skiftar temperaturen ute mellan varma dagar och kallar nätter. Det gör att det kan ta ett tag för värmesystemet att hitta rätt balans på temperaturen inomhus. Då kan du uppleva att det blir lägre temperatur i din lägenhet, men det brukar regleras på någon dag.

Det ska vara 21 grader i lägenheten

Känns det kyligt hemma? Börja med att göra en egen mätning av värmen innan du felanmäler.
Gör så här:

  1. Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet.
  2. Om termometern visar 21 grader eller mer är temperaturen i din lägenhet rätt.
  3. Om termometern visar under 21 grader flera dagar i rad – kontakta Felanmälan på Mina sidor, i appen eller på 021-39 70 90.
  4. En kvartersvärd kommer hem till dig och undersöker vad som kan vara fel.

Kalla element betyder inte att det är för kallt i lägenheten

När ditt element känner av att det är rätt temperatur i din lägenhet stängs det av. Efter ett tag svalnar det till samma temperatur som i rummet. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute. Blir det svalare än 21 grader i rummet värms elementet upp igen.

Så får du bra temperatur i din lägenhet

Möblera rätt: Ställ möbler en bit ifrån elementen och se till att gardinerna varken hänger ner över elementen eller elementens reglage. Varmluften från elementen måste kunna cirkulera och spridas ut i rummet. Annars kan elementen stänga av sig, och det blir kallt i rummet. Om en gardin täcker reglaget uppfattar termostaten som om det är varmare hos dig än vad det är. Även då kan elementet stänga av sig.

Vädra korta stunder: Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute – max fem minuter.

Använd fläkten enbart när du lagar mat: Om fläkten eller spiskåpan står på i onödan dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft. Rengör fläktens filter regelbundet med varmt vatten och fettlösande diskmedel.

Håll ventiler öppna: En del lägenheter har synliga tilluftsventiler vid fönstret eller inne i lägenheten. Tilluftsventilerna släpper in frisk luft. Vrid inte på ventilerna eller täpp till dem. Den friska luften som strömmar in sprider värmen i lägenheten och ger ett bra inomhusklimat.