Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Bäckby är ett bostadsområde i västra Västerås som byggdes runt 1970 och som nu genomgår en stor utveckling. Här bygger vi och våra samarbetspartners många nya lägenheter, radhus, samlingsplatser och grönområden.

Bäckby kännetecknas av sin blandade bebyggelse från villor, radhus, bostadsrätter till hyresrätter, och av sin grönska. Plus bäckbybornas stolthet över sitt bostadsområde.

Som hyresgäst på Bäckby kan du bo högt upp med stor balkong eller marknära med generösa uteplatser på bilfria och barnvänliga gårdar. Området är omtyckt för sina gröna stråk och områden som Mimers hyresgäster ofta nyttjar. Här möts grannar med barn, släkt och hundar vid långbord eller på picknick med grill och fika.

Just nu satsas det mycket på Bäckby. De närmaste åren bygger vi och andra aktörer 400–500 bostäder, nya butiker och nya miljöer i centrum.

Från Bäckby är det också nära till många arbetsplatser, Erikslunds köpcentrum och bra kommunikationer till Västerås city.

Antal lägenheter: 1084

Boendeformer: Lägenheter, flerfamiljsradhus

Byggår: 1970/1971–2022

Nyproduktioner: Välljärnsgatan 1 A & 1B, Stångjärnsgatan 2A & 2B 2019, Bäckby centrum 2021/2022

Närhet till: Bäckby centrum med matbutiker, apotek, bibliotek och kiosk, Bäckby motionsspår, Erikslund shoppingcenter och mycket mer.

Kul att göra: Aktivitetsparken som har konstgräsplan för fotboll, skejtpark, basketplan, klättervägg, parkourhinder, pingisbord och boulebanor. Rymdparken vid Rösegårdsskolan.

Nyproduktion

De närmaste åren kommer det att byggas 400–500 bostäder, nya butiker och nya miljöer i centrum. Mimer har byggt tre hus med 105 lägenheter och butiker på gatuplan, som var klara för inflyttning 2021–2022.

Husen står på båda sidor om Bäckby Torggata med närhet till grönområden, torgliv, butiker och gym. Ovanför gatuplan, avskilt från stadslivet, finns gårdsterrasser med ytor för avkoppling, gemenskap och lek. I entréplan innanför de större glaspartierna välkomnas man av generösa sociala ytor för såväl spontana som planerade aktiviteter.

Nyproduktion i Bäckby centrum

Mitt bäckby

Hur väl vi trivs på ett område avgörs av så mycket mer än bara byggnader, avstånd och läge. Känslan av att känna sig hemma i sitt kvarter kan ibland vara svår att sätta ord på. Ofta handlar det om det som vi brukar kalla för livet mellan husen. Det kan vara allt från goda grannar som sitter kattvakt, en mysig stund på en balkong en tidig vårdag eller nåt så enkelt som ett hej i en trappuppgång.

Vi frågade hyresgästerna Luul och Anita om vad det är som gör att de trivs så bra just på Bäckby.

Porträttbild på Luul

”Varje lördag är vi här i aktivitetsparken, barnen spelar basket, fotboll eller åker längdskidor samtidigt som jag träffar mina vänner.”

Luul, hyresgäst på Bäckby
Porträttbild på Anita

”Min trädgård är mitt lilla smultronställe, här är det verkligen lugnt och fridfullt.”

Anita, hyresgäst på Bäckby
Tre punkthus i brun, senapsgul och terrcotta-färgade fasader.
Nyproduktionen på Rubingatan och Bäckby Torggata.
Terrass med pergola, grönytor, lekyta och matplats.
Gemensam terrass på Rubingatan.
Hyresgäster umgås i park
Hyresgäster i en av lekparkerna på Stångjärnsgatan
Flerfamiljsradhus i gult tegel med röda dörrar.
Flerfamiljsradhus på Välljärnsgatan
Lamellhus i sex våningar med grön fasad.
Nyproduktionen Välljärnet från 2019.
Flerfamiljshus med lummiga uteplatser på nederplan.
Mysiga uteplatser och grönytor på Stångjärnsgatan.
Porträttbild på Daniel

”Bäckby är mångfacetterat på alla vis, här finns alla typer av bostäder, ett aktivt centrum och samtidigt är det alltid nära till grönområden och skogen.”

Daniel, kvartersvärd på Bäckby

Områdesnostalgi

Mimers hus på Bäckby växte fram i början av 70-talet, och sen dess har det hänt en hel del. Arkivbilderna kommer från Västerås stadsarkiv.

Välljärnsgatan 1972, utan växtlighet
Välljärnsgatan 1972.
Välljärnsgatan 2021, lummig gång mellan husen
Välljärnsgatan 2021.
Flygfoto över Bäckby 1987.
Flygbild över Välljärnsgatan, Stångjärnsgatan och Puddelugnsgatan, 1987.
Stångjärnsgatan 1971, två barn leker på gården.
Stångjärnsgatan 1971.

Mer om och från Bäckby

Sök ledigt

Våra lediga lägenheter, bilplatser och förråd på Bäckby hittar du på Sök ledigt. Där kan du enkelt filtrera fram objekt utifrån dina önskemål.

Sök ledigt

Bäckby.nu

Bäckby.nu är en samlingssida för utvecklingen av Bäckby centrum som drivs av Mimer, Boklok, Ikano och Västerås stad. Där finns mer information och tidplan för alla planerade byggen.

Bäckby.nu

Du kan bo granne med århundradets granne

2020 fyllde Mimer 100 år. I samband med vårt firande passade vi på att utse århundradets granne, nominerad av er hyresgäster. Vinsten delades mellan två hyresgäster, varav den ena bor på Bäckby.

100 år med goda grannar