Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Du som har individuell varmvattenmätning kan själv påverka kostnaden för varmvatten genom hur mycket du använder. Det är bra för både plånboken och miljön.

Så här fungerar IMD

Om du bor i en lägenhet med individuell varmvattenmätning, även kallat IMD (individuell mätning och debitering), mäter vi varje månad hur mycket varmvatten du använder. Du betalar sen bara för den mängd du gör av med. Det innebär att du har möjlighet att själv påverka dina kostnader. Ju mindre varmvatten du använder, desto mindre betalar du.

Vanligtvis ingår varmvattnet i hyran, och alla i fastigheten betalar lika mycket. Det innebär att den sparsamma hyresgästen kan få betala för mer än hen använder. När vi inför IMD sänker vi alltid grundhyran med ett belopp som motsvarar en normalförbrukning av varmvatten. Det gör att du kan sänka din totala månadskostnad om du är sparsam med ditt varmvatten.

IMD minskar din miljöpåverkan

Införandet av IMD brukar minska vattenförbrukningen i ett hushåll med ca 15–30 %. Använder du mindre varmvatten går det åt mindre energi. Det innebär att vi tillsammans sparar energi och att vår gemensamma miljöpåverkan minskar.

Varför inför vi IMD?

Bakgrunden är ett EU-beslut om att energiförbrukning i allt större utsträckning ska kopplas till slutanvändaren. Den som använder mycket energi ska också betala mer än den som använder lite. Det är inte bara en kostnadsfråga för dig som hyresgäst, utan även en hållbarhetsfråga.

Vi inför IMD på all ombyggnation och nybyggnation.

Vad kostar varmvatten?

Priset för varmvatten 2024 är 81,20 kr/kubikmeter (1 kubikmeter = 1000 liter).

Det är svårt att prata om vad som är en normalförbrukning, eftersom det beror mycket på hur många man är i hushållet och vad man har för vanor. Nedan finns dock en lista med vad man brukar säga är en ungefärlig kostnad per månad, baserat på lägenhetsstorlek:

  • 1 rum och kök: 122 kr
  • 2 rum och kök: 183 kr
  • 3 rum och kök: 237 kr
  • 4 rum och kök: 305 kr
  • 5 rum och kök: 379 kr

Hur går betalningen till?

Eftersom du betalar din hyra i förskott och vattnet efter hur mycket du använder, kommer din förbrukning för till exempel mars månad att debiteras på hyresavin som avser maj månad. Du ser på din hyresavi hur stor mängd varmvatten du använt.

Om du flyttar från Mimer skickar vi fakturan för den sista månaden efter att du flyttat från oss. Det är därför viktigt att du meddelar oss din nya adress för att fakturan ska komma rätt.

Hur mycket vatten går det åt?

  • Under en dusch på 5 minuter förbrukar du ca 60 liter vatten.
  • Under en dusch på 20 minuter förbrukar du ca 240 liter vatten.
  • Ett normalstort badkar rymmer 150–200 liter vatten.
  • Vid 15 minuters diskning under rinnande vatten går det åt ca 75 liter vatten.