Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

När det hänt något allvarligt kan påverka din säkerhet kan det gå ut ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten. Vad ska du göra, och vad gör Mimer, om det sker?

Vad är VMA?

VMA är en förkortning av ”Viktigt meddelande till allmänheten” Det är ett system för att snabbt uppmärksamma människor på att något allvarligt har hänt i närområdet som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö.

Systemet består av flera delar. Det består av meddelanden med information från Sveriges radio P4 och SVT. Ibland används också en tjutande signal, som låter utomhus, för att snabbt utrymma ett område vid en allvarlig händelse, exempelvis vid ett gasutsläpp.

Den tjutande signalen kallas för ”Hesa Fredrik”. Om du hör den ska du ska du gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation samt lyssna på Sveriges Radio P4 för information om vad som har inträffat och vad du ska göra.

Hur nås du av ett VMA?

Så här kan du få ett viktigt meddelande:

  • om du lyssnar på Sveriges radio P4
  • om du tittar på SVT
  • på ”Krisinformation.se” via deras hemsida, app och sociala medier
  • som notis i Sveriges Radios app, som heter SR Play.

I vissa fall kan du också:

  • få ett talmeddelande som skickas till dig som har fast telefoni inom det drabbade området
  • få ett sms till din mobil om den används i det drabbade området
  • höra en tjutande signal som låter utomhus (även kallad Hesa Fredrik) som påkallar din uppmärksamhet om att något har hänt.

Det här ska du göra vid VMA

Om du nås av ett viktigt meddelande ska du följa de instruktioner du får. Följ också händelsen i Sveriges Radio P4, på SVT eller på Krisinformation.se. Du kan ringa 113 13 om du har frågor eller vill veta mer om det som händer.

Om du hör utomhussignalen tjuta ska du dessutom:

  • gå inomhus
  • stänga alla dörrar, fönster och ventilation
  • lyssna på Sveriges radio P4 eller SVT

Att stänga ventilationen

Det varierar mellan olika lägenheter hur ventilerna till ventilationen ser ut. De brukar oftast sitta monterade i fönster. Du stänger dem genom att skjuta till spjället. Bor du i ett nybyggt eller ett nyligen renoverat hus går det inte att stänga ventilerna. Då får du i stället täcka ventilerna med till exempel tejp. Tänk på att stänga alla ventiler i din lägenhet.

När du får meddelande om att faran är över är det viktigt att du öppnar alla spjäll igen. Det gör du genom att skjuta tillbaka det eller ta bort tejpen.

Det här gör Mimer

Om utomhussignalen tjuter stänger Mimers personal av ventilationssystemet i lägenheterna i det område som är drabbat. Detta görs automatisk eller manuellt för varje hus. Räddningstjänstens räddningsledare bestämmer hur stort område som omfattas.