Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

En och en halv mil norr om Västerås ligger Skultuna med sin blandade bebyggelse med allt från 1700-tals kulturhus till moderna radhus och lägenheter. Genom stadsdelen ringlar sig Svartån och i ådalen stoltserar Mässingsbruket med sin anrika historia.

I Skultuna erbjuder vi många olika typer av bostäder. I Kärrbo finns vackra rödmålade småhus med låg takhöjd och egna små trädgårdar. Det är rena sommarstugeidyllen, men med gott om utrymme och hög standard. Intill Kärrbo-husen ligger våra nyare radhus och på andra sidan Västeråsvägen finns två- och trevåningshus, nybyggda radhus samt ett servicehus och ett nybyggt trygghetsboende.

Antal lägenheter: 738

Boendeform: Flerfamiljshus, radhus, parhus, villor, LSS-boende, 55-plusboende, trygghetsboende, servicehus, äldreboende.

Byggår: 1780–2017

Nyproduktioner: Vallonvägen 17D (2017) och trygghetsboendet Mässingen (2023)

Närhet till: ICA, Apotek, Vårdcentral, pizzeria, idrottsplats med ishall och fotbollsplaner samt motionsspår med utegym.

Kul att göra: Skultuna mässingsbruk, Tammska parken, flertal lekparker, padelbana (utomhus), kägelbana och Skultunabadet.

Service och livskvalitet

Oavsett om du söker efter adrenalinfyllda fritidsaktiviteter eller platser för rekreation och återhämtning har Skultuna något att erbjuda. Här har du nära till idrottsplats, padelbana, ishall, utomhusbad, motionsspår, utomhusgym, promenadstråk, kulturella miljöer och skogen.

Skultuna har också ett bra serviceutbud med skolor, förskolor, äldreboende, vårdcentral, apotek, bibliotek, butiker, restauranger och mötesplatser.

Fördelen med att bo i Skultuna är att det är nära till det mesta – både service och livskvalitet.

Mässingen – Vårt trygghetsboende för dig som är 65+

I Skultuna har vi byggt ett nytt hus med 26 lägenheter i slutet av Mäster Jacobs Väg, fint placerad mellan Vallonen och ett skogsparti. Mässingen är ett trygghetsboende för dig som är 65+ och vill ha ett bekvämt boende med gemenskap och möjligheter till olika aktiviteter.

I huset finns en lokal på 92 kvm för trevlig samvaro och gemensamma aktiviteter. Varje dag finns det under ett par timmar en aktivitetsvärd på plats för att fånga upp hyresgästernas önskemål och samtidigt se till att olika aktiviteter genomförs. Förutom lokalen finns givetvis en gård och naturen runt huset och i Skultuna som inbjuder till uteaktiviteter.

Mitt Skultuna

Hur väl vi trivs på ett område avgörs av så mycket mer än bara byggnader, avstånd och läge. Känslan av att känna sig hemma i sitt kvarter kan ibland vara svår att sätta ord på. Ofta handlar det om det som vi brukar kalla för livet mellan husen. Det kan vara allt från goda grannar som sitter kattvakt, en mysig stund på en balkong en tidig vårdag eller nåt så enkelt som ett hej i en trappuppgång.

Vi följde med vår stadsdelsutvecklare Katarina på en guidad tur i Skultuna och stannade till för att fråga hyresgästerna Pernilla och Lasse om vad det är som gör att de trivs så bra just här.

Leende kvinna framför höstskog

”Den absoluta sommarfavoriten är Skultunabadet”

Pernilla, hyresgäst i Skultuna
Äldre man i keps, vit t-shirt och väst.

”Mina smultronställen är Sågdammen och Tammska parken. Eller att gå längs med Svartån och spana efter bävrar. I Skultuna är naturen alltid nära.”

Lasse, hyresgäst i Skultuna
Parhus i ljus puts, snedtak och gröna fönsterspröjs.
Parhus på Stenhusvägen.
Lamellhus i tre våningar med röd puts och grön innergård.
Flerfamiljshus med lummig innergård på Aluminiumvägen.
Flerfamiljsradhus i två våningar med gul träpanel och en lekpark på gården.
Flerfamiljsradhus med lekpark på gården på Gäddströmsvägen.
Rött parhus med blå dörrar byggt sent 1700-tal
Röda parhus från 1700-talet, med äppelträd på tomten, på Bruksgatan i Kärrbo.
Lamellhus i tre våningar med rosa och grå fasad och blått tak, lekpark på innergården.
Flerfamiljshus med lekpark på gården på Julia Nyströms väg.
Lamellhus i tre våningar med grå puts och grön innergård.
Flerfamiljshus mot grönytor på Karl IX:s väg.
Leende kvinna iklädd Mimer-jacka.

”Skultuna är en stadsdel som passar alla och vi ser fram emot att utveckla den ännu mer tillsammans med våra hyresgäster.”

Katarina, stadsdelsutvecklare på Mimer

Områdesnostalgi

På Bruksgatan i Skultuna hittar du Mimers äldsta hus, byggda i slutet av 1700-talet. Riktigt så långt bak i tiden kan vi inte gå för att hitta bilder. Men arkivet bjuder ändå på gobitar från 60-talet.

Arkivbilderna kommer från Västerås stadsarkiv.

Krongjutarvägen 1967. Barn på innergården av flerfamiljshus.
Lekande barn på Krongjutarvägen 13-15, 1967.
Krongjutarvägen 2015. Flerfamiljshus i två våningar.
Krongjutarvägen 15, 2015
Bankvägen, Krongjutarvägen och Julia Nybergs väg 1967
Bankvägen 1-3, Krongjutarvägen 14 och Julia Nybergs väg 3, 1967
Flygbild över Skultuna 1968
Flygbild över Skultuna med bland annat Bruksgatan, Julia Nybergs väg, Karl IX:s väg och Aluminiumvägen, 1968.

Mer om och från Skultuna

Sök ledigt

Våra lediga lägenheter, bilplatser och förråd i Skultuna hittar du på Sök ledigt. Där kan du enkelt filtrera fram objekt utifrån dina önskemål.

Sök ledigt

Spela en match kägel

Skultuna har en av Sveriges få kägelbanor. Här möts ett granngäng från Viksäng för att spela och umgås. Läs mer om dem i Hemma hos #4/2020. Kägelbanan ligger på Tibblevägen 1.

Hemma hos 4/2020 (e-magin.se)