Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Rinner vattnet sakta när du duschar eller badar? Golvbrunnen i badrummet bör du rengöra med jämna mellanrum. Då kan du undvika att det blir stopp eller börjar lukta illa.

Om det finns många i din familj med långt hår, rekommenderar vi att du rensar golvbrunnens sil och vattenlås en gång i månaden.

I den här filmen, Städa golvbrunnen, visar vi hur du enkelt rensar golvbrunnen. Se filmen eller följ instruktionerna nedan.

Steg för steg – rensa stoppet i golvbrunnen

Silen till golvbrunnen tas bort.
1. Börja med att ta bort silen som täcker golvbrunnen. En del silar går att lyfta upp direkt, men ibland sitter gallret fast med två skruvar som måste skruvas bort.
Vattenlåset i golvbrunnen lyfts ur.
2. Lyft upp vattenlåset och ta bort tvålrester och hår från in- och utsidan. Spola inte ner hår i toaletten utan kasta det hellre i soporna. Spola av vattenlåset med handduschen.
Vattenlåset i golvbrunnen lyfts ur.
3. Se till att gummipackningen sluter tätt när du sätter tillbaka vattenlåset. Annars kan lukt tränga upp från avloppsröret.
Vattenlåset i golvbrunnen fylls på med vatten.
4. Avsluta med att fylla på nytt vatten i vattenlåset. Sätt sedan tillbaka silen.

Du kan själv förebygga stopp i avloppet

Du kan själv förebygga så det inte blir stopp i handfatet eller i golvbrunnen genom att ta bort hår och annat som fastnat i bottensilen i badkaret, handfatet och diskhon. Spola inte ner håret i toaletten, släng det i soporna.