Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

När frysen börjar bli full av is är det dags att frosta av den. En frys med tjock is drar mycket ström och håller inte maten lika kall. Det kan ta ganska lång tid innan all is har smält. Ha tålamod och frosta av frysen med jämna mellanrum.

I den här filmen, Kökets vitvaror, visar vi bland annat hur du frostar av din frys. Se filmen eller följ instruktionerna nedan.

Steg för steg – frosta av frysen

Insidan av frysen
1. Varje gång du öppnar dörren till frysen kommer det in fukt som fryser till is. Om det börjar bli svårt att dra ut lådorna eller att stänga dörren är det dags att frosta av frysen.
Nedre delen av frysen med avrinningsanordningen utdragen. En plåt står under för att samla upp vattnet.
2. Stäng av frysen och ställ upp dörren. Låt nedersta lådan sitta kvar eller ställ en plåt på golvet för att samla upp smältvattnet. Lägg tidningar eller en handduk på golvet framför för att samla upp fukt.
En person pekar på avrinningsanordningen (pipen).
3. Använder du en plåt drar du ut pipen för avrinning. Om det är mycket is i frysen är ett bra knep att ställa in en skål med hett vatten. Låt isen smälta av sig självt och ramla loss. Använd inget verktyg för att ta bort den, det kan skada frysen.
Gummilisten på insdian av frysdörren torkas av med en fuktig trasa.
4. Passa på att rengöra frysen när isen har smält. Kom ihåg att torka bort smuts från gummilisterna. Diska lådor och löstagbara hyllor. Se till att frysen är helt torr innan du sätter på den igen.

Tips!

Passa på att frosta av din frys en kall vinterdag, då kan du förvara matvarorna utomhus. Är det däremot varmt ute kan du stoppa maten i sopsäckar av plast och vira ett duntäcke runt.

Om du själv har orsakat felet

Om du varit oförsiktig och själv har orsakat felet, måste du personligen betala för reparationen. Det gäller även om du gör en serviceanmälan för ett fel som du själv ansvarar för att lösa.

Se vem som ansvarar för vad

Det är reparatören som avgör om felet uppstått på grund av maskinen, eller om du har orsakat det. Om maskinen inte ägs av oss, står du alltid själv för reparationen.