Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Om elen försvinner kan det vara en säkring som har reagerat. Det kan hända till exempel när en apparat är trasig eller om du använder för många apparater samtidigt. Elcentralen sitter oftast i hallen. Ibland har din elcentral automatsäkringar istället för säkringar/proppar.

Ofta finns det även en jordfelsbrytare i elcentralen. Jordfelsbrytarens främsta funktion är att genast bryta strömmen om det är något elfel i bostaden.

I den här filmen, Enkla eljobb, visar vi bland annat hur du återställer automatsäkringen. Se filmen eller följ instruktionerna nedan.

Steg för steg – när elen försvinner

1. Elcentralen består av olika delar:
Huvudströmbrytare
B Jordfelsbrytare
C Testknapp för jordfelsbrytare
D Automatsäkringar
Elcentralen, det vill säga proppskåpet, med öppen lucka
2. Öppna luckan till elcentralen och kontrollera om jordfelsbrytaren eller någon av automatsäkringarna fällts ner. På eller bredvid elcentralen finns en tavla som visar vilken knapp som påverkar vilken del i bostaden.
Elcentralen, det vill säga proppskåpet, där en person pekar på en av säkringarna/propparna.
3. Leta på vad som orsakat att jordfelsbrytaren eller automatsäkringen löst ut. Ofta beror det på att för många elektriska apparater är kopplade på samma säkring, eller att det är kortslutning i en sladd. Prova med att stänga av den elapparat som du senaste satte på och fäll tillbaka knappen i elcentralen.

Om strömmen bryts igen

Kolla om de är fler hus än ditt som inte har el. Om det är så är det troligt att felet ligger hos elbolaget. En kabel kan till exempel vara sönder. Gå in på deras hemsida om driftinformation:

www.malarenergi.se/driftinfo/

Om det bara är hos dig som strömmen har gått och du inte hittar orsaken till varför en säkring fortsätter lösa ut, gör en serviceanmälan.

Tips!

Testa ibland att jordfelsbrytaren fungerar genom att trycka på testknappen. Slår jordfelsbrytaren ifrån fungerar den som den ska.