Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Det finaste och kanske tryggaste man kan ha i ett kvarter är goda grannar. Därför vill vi lyfta dem lite extra. Dels med en utställning på stan och dels med en tävling där vi utser århundradets granne. Vinnarna fick en månadshyra nedräknad till vad den skulle kostat för 100 år sedan!

Stort tack till er som har uppmärksammat era grannar! Finalisterna, och ett helt gäng andra fina grannar, går att se i vår hyllningstutställning på Navet, Gasverksgatan 7, där vi vill lyfta alla Goda grannar. För det är sådana som Hamdi, Åsa och Jac som gör våra kvarter och vår stad lite varmare.

Och nu har äntligen vinnarna korats. Juryn kunde helt enkelt inte enas om en, så de utsåg två stycken århundradets grannar!

Vinnare – Århundradets grannar

Carina Ragnarsson, Bäckby

Porträttbild på Carina, en äldre leende kvinna.

Vinnarmotivering
Carina är med stor omtanke om andra, en sammanhållande länk för många på Bäckby. Hon ser det som självklart att människor möts och att olikheter berikar. Carinas engagemang når inte bara de närmsta grannarna utan påverkar en hel stadsdel och så har det varit i många, många år.

Oavsett fas i livet har hon varit en starkt lysande stjärna för människor på Bäckby och en positiv kraft för sammanhållningen. Genom sitt outtröttliga engagemang har hon länkat samman människor och byggt gränsöverskridande vänskaper som har berört många på djupet. Det är medmänniskor som Carina som gör Bäckby och vår stad varmare.

Nominering
”Spindel i nätet, ögat i orkanen. Med ett stort hjärta och stenkoll på allt är hon Bäckbys mittpunkt. Hon knyter ihop människor och kulturer på ett fantastiskt sätt, extra viktigt här då vi är rika på olikheter.”

Nominerad av: Sarwin Abdulkhalik

”Många av mina grannar kommer förbi för att fråga saker. Vi hjälps åt med att handla och vi fikar tillsammans. Vi trivs verkligen bra här, det är ett helt annat Bäckby än det som det skrivs om i tidningarna.”
Carina Ragnarsson

Åsa Jansson, Nordanby äng

Porträttbild på Åsa, utklädd till varmkorv med bröd.

Vinnarmotivering
Åsas enorma driv att föra människor närmare varandra är beundransvärt. Genom att skapa en naturlig mötesplats genom odling på Nordanby Äng fick hon hela stadsdelen att känna samanhållning, glädje och stolthet för sitt område. Åsas engagemang inkluderar alla som är intresserade och några till, och hennes känsla för grannsammanhållningen är varm.

Det sägs att det krävs en by för att fostra ett barn. Genom barnodlarskolan har Åsa fått barnen att ta ansvar, vårda och ta hand om sin gård och sin boendemiljö. Det är något barnen i odlarskolan kommer att ta med sig resten av livet.

Nominering
”Med ett stort engagemang för omgivningen och barnodlarskolan var det nog ingen slump att Åsa hamnade på Nordanby Äng. Hon har inte bara lyckats förändra våra grönområden utan även bilden utåt av området.”

Nominerad av: Annica Svanbom Pettersson

”Genom Gröna Mimer fick vi ett gemensamt intresse på gården, gammal som ung. Det var nån form av barnslig glädje som kom fram hos oss alla. Här är allt möjligt och mina grannar är människor som man verkligen vill bo nära!”
Åsa Jansson

Nominerade

Izabelle Pettersson, Nordanby Äng

Porträttbild på Izabelle, en leende kvinna i 30-årsåldern.

Nominering
“Om inspiration hade ett ansikte! Izabelle är en stor inspirationskälla för mig i trädgårdsföreningen och småodlarna i barnodlarskolan. Jag är otroligt glad att ha en sådan fantastisk granne och vän”

Nominerad av: Åsa Jansson

“Att odla tillsammans är ett perfekt sätt att lära känna nya människor, trots att man inte alltid pratar samma språk. Vi brukar också bjuda in barnen och när dom lär känna naturen ser man att de blir måna om grönområdena i våra kvarter. Det är roligt att se hur en gemensam aktivitet skapar nya relationer mellan husen.”
– Izabelle Pettersson

Irene Forsberg, Skiljebo

Porträttbild på Irene, en äldre kvinna iklädd fuskpälsjacka och leopardscarf.

Nominering
”En stjärna på att öppna syltburkar och när jag vill prata av mig står dörren alltid öppen. Irene snålar inte på vänskapen eller komplimangerna, med en sån granne känner man sig alltid fin och trygg!”

Nominerad av: Elsy Pettersson

”Vi brukar ställa dörrarna på vid gavel och ha “konferens” i trapphuset och under sommarmånaderna har vi grillkvällar och fikar tillsammans. Det är en varm och trygg gemenskap som gör att man trivs i området. ”
– Irene Forsberg

Murtada Al-Turfi, Skallberget

Porträttbild av Murtada, en glad ung man med skägg.

Nominering
”Från strulig tonåring till enorm inspiration är han idag en av kvarterets viktigaste personer. Via spontanfotbollen peppar och engagerar han ungdomar dagligen. Murtada skapar framtidstro över gränserna!”

Nominerad av: Samir Mohamed

”Ungdomar behöver vettig sysselsättning och något gemensamt att samlas kring som är positivt. Att visa att jag själv valde en annan väg gjorde hela skillnaden.
– Murtada Al-Turfi

Hamdi Ahmed, Pettersberg

Porträttbild på Hamdi, en leende ung kvinna med slöja.

Nominering
”Hamdi är en brinnande och lysande själ. Hennes fantastiska engagemang i unga tjejer på Bäckby bygger starka, välmående och självständiga tjejer och idag är hon en förebild för alla I området.”

Nominerad av: Åke Larsson

”Jag är folkhälsovetare i grunden och brinner verkligen för att unga tjejer ska må bra! Det är så många ungdomar som bara sitter inne och aldrig tar sig ut eller deltar i aktiviteter. Med Flickinitiativet vill vi ändra på det! Här får tjejer från olika områden mötas på fotbollsplanen och vi får en naturlig arena för samtal och dialog.”
Hamdi Ahmed

Jac Lundqvist, Kyrkbacken

Porträttbild av Jac, en äldre man med solglasögon på huvudet.

Nominering
”En naturbegåvning i både vänskap och skådespeleri. Jac bjuder alltid in med varm hand, till god fika eller fint samtal. Tillsammans med 100-åringen Arne, är han husets klenod och trygga punkt.”

Nominerad av: Andreas Eckemark

”Jag har bott här i huset i lite olika lägenheter sedan 1984.  Man skulle väl kunna kalla mig för kvarterets hustomte. Jag sköter om gården och ser till att alla har det bra. Vi som bor här är som en stor familj!”
Jac Lundqvist

Anita Johansson, Centrum

Porträttbild på Anita, en äldre leende kvinna.

Nominering
”Anita är fröet till att både innergården och vi i huset blommat upp. När hon påtat i rabatten har vi andra grannar börjat prata och umgås, först ett hej och nu fikar vi tillsammans.”

Nominerad av: Annica Svanbom Pettersson

”När vi flyttade från hus till lägenhet var saknaden efter trädgården väldigt stor. Räddningen blev den gemensamma uteplatsen och grannarna som allt oftare stannade upp kring odlingen. Plötsligt hade man både nya växter och vänner”
– Anita Johansson

Evert Nilsson, Skiljebo

Porträttbild på Evert, en äldre, skrattande man med glasögon.

Nominering
”Alla skulle ha en Evert i sitt hus. Han håller ordning i sopförrådet, skottar snö på vintern och sopar grus på våren så att dörrarna går igen som de ska. Allt det där som vi andra verkar ta förgivet.”

Nominerad av: Rune Lindgren

”Jag har arbetat hela mitt liv och man skulle nog kunna kalla mig för en arbetsmyra. Jag gillar att ha det fint omkring mig. Så länge jag orkar kommer jag ta hand om kvarteret.”
Evert Nilsson