Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Mimer ansvarar för underhållet i fastigheten och den yttre miljön. Du som hyresgäst har ansvar för att ta hand om din lägenhet och själv lösa enklare fel.

Såklart hjälper vi till med större arbeten och fel, men vissa saker behöver, och ska, du göra själv. Här finns instruktioner och även filmer som på ett enkelt sätt visar hur du gör.

Instruktionerna är indelade i kategorierna Kök, Badrum, El och Övrigt.

Vem ansvarar för vad i din lägenhet?

Vi ansvarar för större åtgärder och fel i fastigheten, de gemensamma utrymmena och gården. Du som hyresgäst i en hyresrätt ansvarar för att sköta om bostaden så den håller länge. Vissa saker och fel ska du alltså lösa själv.

Se vem som ansvarar för vad

Filmer – så här löser du enkla fel i din lägenhet

För många av de fel som du själv ska åtgärda har vi filmer som guidar dig igenom lösningarna på ett enkelt sätt. Här finns alla samlade, du hittar dem även ihop med respektive instruktion ovan. Filmerna är textade på svenska, engelska, arabiska och somaliska. Du väljer språk genom att först klicka på kugghjulet och därefter “Undertexter”.

Texten "Gör det själv - hur enkelt som helst" och en lila pil - klicka på bilden för att se alla filmer
Klicka på bilden för att se alla filmer.
En kille pekar ner mot högra hörnet i bilden, mot kugghjulet i videon. Genom att klicka där kan man välja språk: arabiska, engelska, somaliska eller svenska
Klicka längst ner till höger i filmen för att välja språk för textningen.

Filmerna är producerade för allmännyttan i ett samarbete mellan Mia Olsson Broander från Bostads AB Poseidon/Framtidenkoncernen, Viktor Ragnemar VC och Sveriges Allmännytta. Filmerna är textade på svenska, engelska, arabiska och somaliska.

Behöver du hjälp? Du kan beställa tjänster

Om du själv inte har möjlighet, eller inte har någon anhörig som kan hjälpa till, kan vi utföra arbetet mot en kostnad.

Prislista – tjänster du kan beställa

Är du 67 år eller äldre kan du få hjälp via Västerås stad med vardagssysslor som kan innebära en fallrisk, till exempel byta trasiga lampor.

Städa miljövänligt – bra för både dig och miljön

Ett bra sätt att bli mer miljösmart är att börja där du är – hemma. De flesta av oss tror att vi behöver använda en massa olika kemikalier för att få det rent. Så är det inte. Börja med att enbart välja miljömärkta produkter. Spana efter symbolerna för Bra Miljöval eller Svanen. Ta även hjälp av Naturskyddsföreningens gröna guide med tips för miljövänlig städning.

Städa utan kemikalier – Naturskyddsföreningens gröna guide