Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Alla har en paradrätt. Oavsett vem du är eller var du bor. Vi lät sex av våra hyresgäster laga just sina paradrätter tillsammans med Amir Kheirmand, Sveriges Mästerkock 2014. Tillsammans pratar de om kärleken till matlagning och delar tips och trix med varandra.

I sex korta filmer får vi följa de utvalda hyresgästerna när de, tillsammans med Amir, lagar sin paradrätt hemma i sitt kök. Vi får höra bakgrunden till rätten och vad den betyder för hyresgästen. Dessutom är detta ett ypperligt tillfälle att få med sig lite tips och trix till sin egna matlagning. Har du till exempel smör eller olja när du lagar klyftpotatis? Och hur får man till den perfekta falafeln? Självklart hittar du även alla goda recept här.

Alex svamp- & zucchinipasta

Antal portioner: 4
Tid: 30 minuter

Ingredienser

Olivolja
3 st vitlöksklyftor
2 st schalottenlökar
1 hel zucchini
250 gram champinjoner
½ grönsaksbuljongtärning
Citronzest från en citron
1 ½ dl vispgrädde
300 gram pasta
1 näve parmesan eller liknande
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Tärna Zucchini och champinjoner.
  2. Hacka vitlök och schalottenlök.
  3. Stek lök och vitlök på medelvärme och koka samtidigt pasta enligt anvisningarna.
  4. Tillsätt champinjoner och zucchini.
  5. Salta och peppra.
  6. Häll i grädde och smula ned buljongtärningen.
  7. Blanda ihop såsen med pastan och låt pastan gå klart i såsen, späd eventuellt ut med pastavatten.
  8. Ta stekpannan från plattan och rör ner parmesanost.
  9. Zesta över citronskal innan servering.

Alexandras quesadillas

Antal portioner: 4
Tid: 30 minuter

Ingredienser:

Quesadillas
350 g veggofärs
460 g svarta bönor
1 msk Oregano
2 tsk Paprikapulver
½ msk Vitlökspulver
1 kruka färsk koriander
2 tsk Spiskummin
3 dl Mellanlagrad riven ost
Tacosås, efter smak
4 stora tortillabröd
Salt

Guacamole
2 st avokados
½ habanero alternativt chili
1 lime
1 kruka koriander
2 vitlöksklyftor
½ tomat
Salt

Ingefärsdressing
½ citron
½ dl olivolja
1 cm färsk riven ingefära
Salt

Gör så här:

  1. Hacka koriandern och riv osten.
  2. Stek färs för sig och värm bönorna för sig.
  3. Under tiden rör/mosar du ihop din guacamole och låter den stå och dra en stund.
  4. Rör också ihop din dressing och häll över valfria grönsaker.
  5. Blanda färs, bönor, osten, tacosåsen och alla kryddor.
  6. Lägg ett tortillabröd i stekpannan och fyll med blandningen.
  7. Vik ihop och stek på båda sidorna tills brödet fått en gyllenbrun färg.
  8. Servera dina quesadillas med quacamole och en sallad med ingefärsdressing.

Betols biryani

Antal portioner: 4
Tid: 45 minuter

Ingredienser:

Biryani
2 kycklingbröstfiléer
1 stor potatis
2 dl Basmatiris
1 näve ärtor
1 näve tärnade morötter
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk kummin
1 tsk svartpeppar
1 tsk gurkmeja
Salt
½ dl matolja

Sallad
½ Gurka
1 Tomat
½ Silverlök
1 kruka bladpersilja
Olivolja
Citron
Salt och peppar

 Gör så här:

  1. Koka kycklingen i saltat vatten 15-20 minuter tills det är färdigt. Låt svalna och strimla det med händerna.
  2. Stek potatisen i olja tills det är gyllenbrunt. Ställ åt sidan.
  3. Stek ärtor och morötter i olja i 3-4 minuter. Lägg i potatisen och den rivna kycklingen. Krydda.
  4. Koka upp en kastrull med vatten. Salta. Lägg i riset och koka al dente. Häll av riset. Ungefär som när du kokar pasta.
  5. Lägg tillbaka kastrullen på spisen, häll lite olja i botten. Varva ris och kycklingblandningen. Ånga i 10 minuter på låg värme. Servera med sallad.

Cecilias fläskfilégryta

Antal portioner: 4
Tid: 40 minuter

Ingredienser:

Fläskfilégryta
500 g fläskfilé
3 dl mellangrädde (28 %)
1,5 msk fransk senap
3 msk Philiadelphiaost
2 tsk rosépeppar
2 tsk kalvfond
Salt och peppar
Färsk timjan till garnering
Potatis

Ugnsbakade grönsaker
Morötter
Körsbärstomater
En nypa socker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg körsbärstomater och morötter i en ugnssäker form, strö över en nypa socker och ställ in i mitten av ugnen. Låt grönsakerna bakas i ugnen under tiden som du gör fläskfilégrytan eller tills de har fått en fin färg.
  3. Filéa fläskfilé och bryn den i smör tills den har fått en fin färg.
  4. Koka potatis under tiden.
  5. Slå på grädde, Philadelphiaost och fransk senap. Låt sjuda några minuter.
  6. Krydda upp med kalvfond, rosépeppar och salt och peppar.
  7. Pressa potatis.
  8. Servera fläskfilégrytan med en kvist färsk timjan ihop med bakade grönsaker och pressad potatis.

Else maries moussaka

Antal portioner: 4
Tid: 60 minuter

Ingredienser:

Moussaka
500 g lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater
1 aubergine
¾ dl rödvin
2 tsk kanel
2 tsk paprikapulver
Salt och peppar

Béchamelsås
5 dl mjölk
2 msk vetemjöl
150 g Västerbottenost
1 ägg
Salt och peppar

Tzatziki
½ gurka
3 dl grekisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skiva aubergine och torrosta den i ugnen i ungefär 5-10 minuter eller när den har fått en fin färg.
  3. Stek lök och vitlök i smör.
  4. Häll i lammfärsen, bryn allt tillsammans.
  5. Häll i vin, tomater och kryddorna, låt allt koka ihop så att det blir krämigt.
  6. I den kalla mjölken vispa ner vetemjölet. Koka upp under omrörning. Salta och peppra. När den har kokat tar du kastrullen från plattan och rör ner osten och sedan ägget. Salta och peppra.
  7. Varva aubergine, lammfärs i 4 lager. Häll sedan på béchamelsåsen.
  8. Grädda i ugnen i cirka 15–20 minuter eller tills moussakan har fått en fin färg.
  9. Under tiden gör du din tzatziki. Krama ur vattnet ur gurkan, pressa eller hacka vitlöken, blanda ihop och smaksätt med salt och peppar. Tzatzikin kan även göras i förväg och förvaras i kylen.
  10. Servera moussakan med tzatziki, klyftpotatis och en grekisk sallad.

Hadis falafel

Antal portioner: 4
Tid: 2 timmar, inklusive förberedelse

Ingredienser:

Falafel
½ kilo torkade kikärtor
2 msk persilja
1 msk torkad koriander
4 klyftor vitlök
1 msk sesamfrön
½ msk paprikapulver
Rikligt med majs- eller matolja
Salt och vitpeppar

Sås
100 g krossade kikärtor
40 g yoghurt
1 msk citronsaft
1 msk Tahinisås
Salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Krossa alla ingredienser till falafeln i köttkvarnen.
  2. Låt smeten stå minst 1 timme i kylen.
  3. Blanda ihop ingredienserna till såsen under tiden.
  4. Om du inte har en falafelformare hemma, forma falaflarna som munkar med hål i mitten.
  5. Fritera dina falaflar med mycket olja på hög värme. Det är viktigt inte göra för många i taget, då sjunker värmen.
  6. Lägg upp falaflarna på en tallrik med papper så att oljan dras ut.
  7. Servera med tomater, saltgurka, persilja, sallad och sås i valfritt ljust bröd, exempelvis pitabröd, tortilla eller baguette.