Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Small Space Living är en trend som vuxit sig stark runt om i världen på senare år. Livsstilen handlar om att leva ett enklare liv på en mindre yta och med färre saker. Mimer har hakat på trenden och satsar stort på små hyreslägenheter.

Skälen till trenden är flera. Ett är tanken på att leva hållbart och lämna så små fotavtryck som möjligt. Ett annat är längtan efter ett enklare och mer bekymmerslöst liv med bara det nödvändigaste.

Vi har nybyggda Small space living-lägenheter i Tegnérlunden på Emaus.

Inred smart

Att bo litet ställer krav på flexibel inredning, multifunktionella möbler och smarta förvaringslösningar. Mimer har anlitat IKEA i Västerås för att inreda en av sina visningslägenheter i Tegnérlunden för att både potentiella och befintliga hyresgäster ska kunna få tips och inspiration. Här är inredaren Anna Malmgrens bästa tips på hur man bör tänka när man ska inreda på liten yta.

GÖR EN BEHOVSANALYS

Först och främst, gör en ordentlig behovsanalys. Utgå från din aktuella livssituation, dina behov och önskemål. Bor du ensam eller har du familj? Är du en social person eller trivs du bäst själv? Älskar du kläder? Jobbar du hemifrån? Vill du kunna träna hemma? Något annat som är viktigt är att våga ifrågasätta normerna. Behöver du verkligen en soffa eller vore det bättre för dig med ett större matbord? Med en behovsanalys som grund är det lättare att planera vilka möbler och inredningslösningar du verkligen behöver.

TÄNK KUBIK ISTÄLLET FÖR KVADRAT

Med en liten yta gäller det att tänka stort. Hur kan du använda ytan så effektivt som möjligt? Kan du kanske vinkla ut soffan från väggen, dela av rummet med en hylla eller skapa rum i rummet med hjälp av skenor i taket och textilier? Väggarna är toppen för förvaring. Se till att nyttja takhöjden och använd utrymmet högst upp för saker du inte använder så ofta. Glöm inte bort ”döda ytor” som exempelvis över dörrar. Se till att förvara dina kläder och saker så effektivt som möjligt, så du inte förvarar luft.

INRED FLEXIBELT, MULTIFUNKTIONELLT OCH LÅNGSIKTIGT

Funktionellt och flexibelt är nyckelord när du ska inreda på liten yta. Tänk på att rummet eller lägenheten ska fungera för många olika aktiviteter och snabbt kunna göras om. Tänk stapelbart, utdragbart och förlängningsbart. Multifunktionella möbler som fyller fler än en funktion, exempelvis en bäddsoffa, är praktiskt. Försök också att tänka långsiktigt. Investera gärna i möbler och inredning som går att komplettera vid behov, exempelvis möbler som säljs i system. Kanske har du bara plats för en bokhylla just nu, men om några år kanske du får plats med en eller två till. Då kan du enkelt komplettera, istället för att köpa helt nytt.

Vill du bo smart på en mindre yta?

I Tegnérlunden bor du smart i Mimers mindre lägenheter och du har nära till både affär och grönområden.