Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Välkommen till en tidsresa genom Mimers årtionden! Vi får följa utvecklingen av hemmet, livet och stora händelser från 1920-talet och fram till 2010-talet. Vad fanns i hemmet? Vad hade man på sig? Hur var livet hemma? Vilka var de stora händelserna? Vi spanar även in i framtiden – hur bor vi då?

Vem kan motstå inredningsklassiker och retrofilmer? Välkommen att uppleva stora händelser under 100 år!

Stora händelser på det glada 1920-talet

Det glada 20-talet var årtiondet med låga midjor på klänningarna, hattar, jazz och medaljongtapeter. Under första världskriget (1914–1918) flyttade fler och fler in till städerna samtidigt som produktionen av bostäder sjönk. Det ledde till en bostadsbrist och trångboddhet som levde vidare in på 20-talet, då bostadsproduktionen började komma igång igen. Under 20-talet började även kommunerna hjälpa till med att förse invånarna med bostad.

1930-talet – från depression till semester

Det tidiga 1930-talet präglades av lågkonjunktur: den ”stora depressionen” som startade i och med börskraschen i USA (1929). Årtiondet slutar även tragiskt då andra världskriget bröt ut (1939). Där emellan kunde man bli lite glad, för vi har för första gången fått semester. Det senaste inom matkulturen har lanserats: fabrikstillverkad skinka vilket upplevs som lyxigt.

1940-talet – kriget är slut

Äntligen! Kriget är slut (1945) vilket självklart sprider glädje. Trots det är det ransoneringskuponger som gäller. Men damen i vår film är överlycklig. Hon har lyckats få tag på ett par damstrumpbyxor(!). Tvårummaren är fortfarande den vanligast familjebostaden men är nu något större och garderoberna är fler. Husen är antingen i grovkornig puts eller tegel. Nytt är bostadsbidraget.

50-talet – Sverige är rikt, motboken slopas och pizzan kommer till stan

50-talet är här och Sverige är rikt, tack vare att vi var neutrala under andra världskriget. Välfärden går bra, industrin går på högvarv och privatpersoner skaffar bil. Dessutom avskaffas Motboken, den som begränsade möjligheterna att köpa alkohol, vi har rätt till hela tre (3) veckors semester och Västerås blir en cykelstad. Tack vare arbetskraftsinvandringen förstärks vår stad med många italienare och pizzan är ett faktum. Tyvärr pågår såväl det kalla kriget och Koreakriget för fullt. Å andra sidan har vi ju pizza.

The swinging sixties – Sverige river och bygger nytt

I Sverige saknas det bostäder och därmed föds Vallby som en del av miljonprogrammet. Vallby blir därmed ett framtidsområde och en symbol för 60-talet. Kyrkbacken var ett riktigt slumområde på den här tiden, utan vatten och avlopp, och skulle rivas. Mimer protesterade mot rivningsplanerna, köpte upp ett antal fastigheter och numera är Kyrkbacken ett av stans populäraste områden.

Det proggiga 70-talet

Nu är det dags för det proggiga 70-talet med mycket mönster på såväl kläder, tapeter, filtar, dukar – i en härlig mix. Det är oljekris, Vietnamkriget pågår och miljonprogrammet fortsätter. 70-talet handlar även om flower power, kollektivboende, v-jeans och kärlek. Musiken tar plats: progg, ABBA, punken, dansband och givetvis discon. Stenmark och Vilse i pannkakan (ett omdiskuterat barnprogram) påverkade många – på olika sätt. I filmen får du reda på vilken maträtt som var i varje mans mun.

80-talet – Poppig stil och pengar i fickan

Åttiotalet handlade inte bara om tuperat hår, axelklaffar och finansvalpar. Även om det är lätt att tro. Det kalla krigets fortsättning – och slut (nästan) – som avslutades med Berlinmurens fall, präglade också det här årtiondet. På den här tiden fanns det lägenheter att välja och vraka mellan. Tyvärr blev AIDS och HIV begrepp som ingen kunde undgå.

90-talet – internet är här på allvar

Äntligen kunde man sitta och surfa hemma. Om man hade en dator. Och om man hade tålamod att vänta på ett långsamt modem. Om ingen pratade i telefonen samtidigt. Den digitala revolutionen kom med nätet och satelliterna. Det sistnämnda gjorde att vi fick fler tv-kanaler. Årtiondet började dock sämre med både finanskris och bostadsbubbla. I filmen blir vi påminda om både svampade väggar, väst och telefonsvararen.