Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Tvättstugan en viktig plats i huset som används av många. Alla som använder tvättstugan har ansvar för att hålla den städad. Lämna den därför alltid ren och fräsch och anmäl direkt till Serviceanmälan om något inte fungerar som det ska i tvättstugan. 

Boka tvättid

När du vill tvätta bokar du en ledig tid antingen på bokningstavlan vid tvättstugan eller, där det är möjligt, via Mina sidor.

Vanligt tvättvett

Så här håller sig alla glada i tvättstugan. Bland annat genom att hålla rent, bara tvätta när man har bokat – och plocka bort luddet från torktumlarens filter förstås. Hos oss ska du börja tvätta inom 30 minuter efter att din tvättid har börjat. Annars är tvättiden ledig för någon annan att tvätta på.

Tvätta bara på din egen tvättid

Om någon annan har bokat tvättid, respektera det. Använd inte tvättstugan de tider när den inte går att boka, till exempel på natten.

Du ska börja tvätta inom 30 minuter efter att din tvättid har börjat. Annars betraktas tvättiden som ledig, och någon annan kan börja tvätta. I våra tvättstugor som du bokar via Mina sidor visas tiden annars som ledig och någon annan kan gå in och boka upp tiden.

Håll rent och snyggt i tvättstugan

Du som använder tvättstugan ansvarar också för att städa efter dig när du är klar.

  • Ta bort luddet på filtret i torktumlaren
  • Torka rent maskinerna och rengör facken för tvätt- och sköljmedel
  • Torka av bänkar
  • Sortera och släng skräp i tvättstugan eller i miljöboden
  • Sopa och torka av golvet och ställ tillbaka redskapen

Ta hand om maskinerna – så håller de längre

Följ instruktionerna för våra tvättmaskiner, torktumlare och annan utrustning. Då håller maskinerna längre. Instruktioner finns i alla tvättstugor.

Använd alltid tvättpåse om du tvättar en bh med bygel. En vanlig anledning till att maskiner inte fungerar är att en bh-bygel har lossnat och fastnat i tvättmaskinen.

Självdoserande tvättmaskiner

I en del tvättstugor är tvättmaskinerna självdoserande. Det innebär att maskinen själv doserar tvätt- och sköljmedel automatiskt. Du fyller inte på tvätt- och sköljmedel själv i maskinen, det gör Mimer.

Tvättmedlet i de självdoserande maskinerna är Svanenmärkt och allergivänligt och du kan enkelt välja bort sköljmedel om du vill.

Tvätta miljövänligt

Se till att ha tvättmaskinen full och tvätta gärna på lågt gradtal. Givetvis väljer du tvättmedel som är Bra Miljöval eller Svanenmärkt och doserar efter anvisningarna. Tänk på att vi har mjukt vatten i Västerås. Använd gärna sköljmedel sparsamt.

Torkning

Att lufttorka tvätten är det allra bästa både för miljön och dina kläder.

Vädra kläderna

Ett annat bra tips är att inte tvätta kläderna så ofta. Det går utmärkt att vädra dem och ändå få dem fräscha.

Ta bort fläckar

Blanda vitvinsvinäger med vatten för att få en naturlig fläckborttagare.

Våra tvättstugor

I filmen berättar vår kvartersvärd Martin mer om våra tvättstugor.