Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

När du bor hos oss måste du ha en giltig hemförsäkring. Du väljer själv vilket försäkringsbolag du tecknar den hos.

Varför är det viktigt att ha en hemförsäkring?

En hemförsäkring skyddar dig ekonomiskt om något händer med dina saker. Den ger dig ersättning om något till exempel blir stulet, det uppstår en vattenskada eller om det börjar brinna.

Vad kan hända om jag inte har en hemförsäkring?

Om du som hyresgäst inte har en giltig hemförsäkring vid till exempel en brand eller vattenskada, kan du bli betalningsskyldig för att återställa de skador som uppkommit vid olyckan i lägenheten. Visar det sig dessutom att du varit med och orsakat skadan kan du också bli betalningsskyldig för skadorna som uppstått utanför din lägenhet. Och det kan bli mycket dyrt, inte sällan hundratusentals kronor.

En hemförsäkring skyddar mer än dina saker

En hemförsäkring innehåller mer än ett skydd för dina saker. Den kan också ge ersättning om någon skulle kräva dig på skadestånd, om du behöver anlita en advokat, råkar ut för misshandel, ID-stöld eller om något skulle hända dig eller dina ägodelar på resan.

Du måste ha en hemförsäkring även om du bara har en tillfällig bostad eller om du tror att dina saker inte har så högt värde.

Så fungerar hemförsäkringen

En hemförsäkring består av följande delar:

  • Egendomsskydd (lösöre) – kan ge dig ersättning för förlorade eller förstörda saker vid exempelvis stöld eller brand.
  • Ansvarsskydd (skadeståndsskydd) – kan ersätta kostnader för skadestånd om försäkringstagaren bedöms skadeståndsskyldig.
  • Rättsskydd (juridiskt ombud) – kan ersätta försäkringstagarens kostnader för ett juridiskt ombud vid en rättstvist.
  • Överfallsskydd – kan ge ersättning om försäkringstagaren blir misshandlad.
  • Reseskydd – gäller i 45 dagar, eller hos vissa bolag i 60 dagar, som bland annat ersätter kostnader for sjukvård och ett eventuellt ambulansflyg.

Så vet du om du har en hemförsäkring

Är du osäker på om du har en hemförsäkring kontaktar du ditt försäkringsbolag. Har du ingen försäkring ber vi dig kontakta valfritt försäkringbolag för att ordna med din hemförsäkring.