Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Om vattnet rinner sakta från handfatet beror det nästan alltid på att hår och smuts har fastnat i vattenlåset. Att rensa vattenlåset är lättare än du tror, oftast behövs bara en vaskrensare i gummi. Använd aldrig kemikalier för att rengöra avloppet.

En vaskrensare trycks ner över avloppshålet i badrumshandfatet.
1. Täck avrinningshålet i handfatet med tummen eller en tejpbit. Tryck fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll handfatet till häften med vatten och pumpa upp och ner med vaskrensaren.
En hink sätts under handfatets vattenlås.
2. Om inte smutsproppen släpper med hjälp av vaskrensaren behöver du även rensa vattenlåset. Ställ en hink under handfatet så att inget vatten rinner ut på golvet.
Underdelen av vattenlåset till badrumshandfatet skruvas av med hjälp av handen. Hinken står under.
3. Skruva loss underdelen av vattenlåset med handkraft. Använd inga verktyg.
Vattenlåset till badrumshandfatet petas rent med ett finger.
4. Ta försiktigt bort all synlig smuts med ett finger (använd gärna handskar) eller en skruvmejsel. Se efter att inget smuts sitter kvar. Skruva sedan tillbaka vattenlåsets underdel. Kontrollera att allt håller tätt och inget vatten läcker ut ur rören.

Du kan själv förebygga stopp i avloppet

Du kan själv förebygga så det inte blir stopp i handfatet eller i golvbrunnen genom att ta bort hår och annat som fastnat i bottensilen i badkaret, handfatet och diskhon. Spola inte ner håret i toaletten, släng det i soporna.