Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Mimer upplåter boende till flyktingar från Ukraina

I svåra situationer behöver vi hjälpas åt. Vi på Mimer vill, och gör naturligtvis vad vi kan, i den här krissituationen. På uppdrag av Migrationsverket upplåter vi därför olika typer av boenden till de som flyr kriget i Ukraina. Dessa lägenheter tas inte från den vanliga bostadskön utan är, av olika anledningar, vakanta sedan innan.


De första flyktingarna tog vi emot förra veckan. De bor tillfälligt i 19 av våra vakanta studentlägenheter. Fler alternativ som Vallby äldreboende, ett tidigare gruppboende på Pettersberg samt temporära paviljonger i Skultuna, kommer upplåtas i nästa steg.

Påverkar inte kötiden

Dessa är inga bostäder som annars skulle gått till bostadskön utan är redan vakanta studentbostäder och tidigare blockhyresavtal med Västerås stad, som till exempel tidigare gruppboenden och servicehus.

Vad kan du göra?

Mimer bistår med boendet och du kan hjälpa till genom att ha förståelse. Dessa människor känner inte till något om den plats de hamnat på eller vad som gäller när de bor hos oss. Ha överseende och visa dem gärna till rätta med tvättstuga, sortering i miljöbod och så vidare.

Om du vill hjälpa till ännu mer vänder du dig till lokala hjälporganisationer för att se vilken hjälp som efterfrågas eller vilka insamlingar som pågår. Håll dig uppdaterad via deras webbplatser. Det är viktigt att hjälpen samordnas på ett strukturerat sätt.

Mer information

Mer övergripande information om läget hittar du under krisinformation.se.
Kriget i Ukraina – Krisinformation.se

Mer information om Västerås stads ansvar kopplat till situationen i Ukraina och de som flyr till Sverige finns på vasteras.se. Där kan du läsa om hur du som privatperson kan stötta och hjälpa.
Frågor och svar om Ukraina – Västerås (vasteras.se)

Område:

Alla områden; Bäckby Centrum Fredriksberg Gideonsberg Gryta Haga Hammarby Hemdal Hökåsen Jakobsberg Kajstaden Kristiansborg Lillåudden Malmaberg Nordanby Oscaria Öster Mälarstrand Oxbacken Pettersberg Råby centrum Skälby Skallberget Skiljebo Skultuna Studentbostäder Vallby Vega Vetterslund Vetterstorp Viksäng