Uteplats
En uteplats ger dig möjligheter att odla om du är trädgårdsintresserad eller om du bara vill gå barfota i ett nyklippt gräs. Ta hand om din uteplats, så att den ser trevlig ut för dig själv och dina grannar.
vi besiktigar din uteplats
Du har ett ansvar att din uteplats ser välskött, städad och trevlig ut.
Vi besiktar därför uteplatserna med jämna mellanrum för att hålla området välskött och trevligt. Om du inte sköter din uteplats, tomt eller trädgård kan det medföra en kostnad för dig.
Checklista – Sköt om din uteplats
Frågor och svar
Du som har en uteplats ansvarar för att den ser välskött och städad ut. Du får gärna plantera blommor, grönsaker och buskar på uteplatsen, men du måste själv sköta om dem. Har du en gräsmatta ska du hålla den klippt.
Om det finns en häck mellan din uteplats och din grannes, sköter du och din granne om den gemensamt. Om din häck gränsar mot vår mark, sköter du om insidan och vi på Mimer ansvarar för utsidan och ovansidan.
Blommor
Det är trevligt med rabatter och du bestämmer själv vilka blommor du vill ha. Tänk bara på att inte anlägga rabatter direkt mot huset. Var uppmärksam på att vattnet verkligen rinner från huset och inte mot när du vattnar.
Ätbart
Bär och grönsaker är vackert, nyttigt och miljövänligt att odla själv, men det finns vissa arter som lätt ”tar över” hela landet och trädgården. Exempel på sådana är hallon, jordärtskocka och pepparrot. Vill du ändå odla dessa måste odlingsytan avgränsas ordentligt. Du kan annars bli tvungen att gräva upp och återställa med jord om dessa arter tagit över.
Buskar
Buskar skapar insynsskydd och ger ett ombonat intryck. Om du själv ska plantera en buske är det viktigt att ta reda på hur stor den blir som fullvuxen innan du planterar den. Det finns buskar som blir väldigt höga och breda och det är svårt att flytta en stor buske i efterhand. Thuja är ett exempel på buske som vi inte vill att du ska plantera av den anledningen. Om du ändå vill ha thuja så kan du plantera dessa i stora planteringskärl i stället för direkt i marken.
Från oss kan du få gräsfrö till din gräsmatta. Om gräsmattan skulle vara så dålig att vi anser att det behövs jord och dressmaterial så får du det också. Du kan också få träolja och pensel för att underhålla ditt staket om det är byggt av oss.
Jord
Näringsrik jord är en förutsättning för en lyckad plantering. Jord och jordförbättring till trädgårdsland och rabatter köper och betalar du själv. Barkmull, kogödsel och lövkompost är exempel på bra jordförbättringsmedel.
Gödsel
Gödsel köper du. Använd gärna miljövänlig gödning och följ instruktionerna på förpackningen. Gödsel behövs för att jorden och växterna ska hålla sig välmående. Då växer de också bättre och ogräset får mindre utrymme.
Till rabatter, bär och grönsaker är brunnen kogödsel bäst eftersom den också ger en bra struktur på jorden. Kogödsel finns i säckar och luktar inte. Om du vill gödsla din gräsmatta ser vi gärna att du använder miljövänligt gräsmattegödsel.
Ja. Om du har en uteplats går det bra att använda en kolgrill. Tänk på att inte ställa kolgrillen för nära fasaden på grund av brandrisken, men även för att dina grannar inte ska bli störda av röken.
Om du har en gasolgrill, tänk på att gasolbehållaren får vara på max fem liter (blå campingbehållare) om du har den i lägenheten. På en uteplats får du ha en gasolbehållare om max 30 liter (beteckning P11).
Om du ska grilla är risken minst att du stör dina grannar om du gör det på gården. Tänk på att inte ställa grillen nära buskar eller andra växter och kom ihåg att göra rent efter dig.
Du får inte röka i trapphuset eller i andra gemensamma utrymmen så som tvättstuga, hiss, entré, miljöbod eller i något av våra hus. Eftersom många tycker att cigarettrök är obehaglig ber vi dig visa hänsyn mot dina grannar. Rök därför helst inte heller på balkongen. Tänk även på att inte slänga fimpar utomhus.
Rökfritt hus
Vissa av våra hus är helt rökfria. Bor du i ett rökfritt hus får du inte röka i lägenheten eller på balkongen.
Rökförbud på lekplatser
Kom ihåg att det är rökförbud enligt lag vid alla lekplatser.
Nej. Råttor och möss lockas av saker de kan äta. Därför måste du ta bort alla former av mat från din uteplats. Därför är det inte tillåtet att mata fåglar från uteplatsen eller på gården.
Om häcken inte längre är fin kan vi besluta att den behöver föryngras. Det innebär att den klipps ner till ca 10 cm höjd för att få den att börja om från början. En sådan föryngring kan också göras om vi anser att häcken, trots formklippning, blivit alldeles för hög och bred. Även när en friväxande häck börjar bli gammal och risig, kan vi ta beslut om att föryngra den.
I februari-mars är det lämpligt att utföra föryngring av häckar. Efter en sådan åtgärd sköter vi klippningen på alla sidor ända tills häcken återfått sin tänkta form och funktion, vilket kan ta några år.
Nej. Allt arbete med träd görs av oss. Det är inte tillåtet att beskära eller ta bort grenar på träd som växer på våra områden eller på din uteplats eller trädgård som tillhör din bostad.
Vid skador på våra träd som orsakats av dig som hyresgäst kan du bli ersättningsskyldig.
Om du upplever något bekymmer med trädet/träden som du har på tomten, gör du en serviceanmälan. Därefter beslutar vi om eventuella åtgärder. Det är inte tillåtet att själv såga i träden.
Det är inte tillåtet att bygga ett staket eller en spaljé utan tillåtelse från oss. Om du vill bygga en spaljé eller ett staket gör du en serviceanmälan. Vi måste godkänna bygget och vi kan ge dig instruktioner och råd. När spaljén eller staketet är på plats är det du som ska sköta och reparera det.
Nej. Råttor lockas av saker de kan äta. Därför måste du ta bort alla former av mat från din uteplats.
Ställ inte ut sopor eller matavfall tillfälligt på din uteplats, i väntan på att du ska gå ut med soporna. Gå i stället direkt till miljöboden.
Mata inte fåglar
Fågelfrön lockar till sig råttor. I fågelmaten kan det även finnas ett ämne, k-vitamin, som gör att råttgift inte har någon effekt.
Skörda dina grönsaker direkt när de är mogna
Du som odlar grönsaker och rotfrukter på din uteplats behöver skörda så fort de mognat.
Inte förvara mat på uteplatsen
Mat förvarar du inne i lägenheten. Råttor lockas av saker de kan äta. Därför måste du ta bort alla former av mat från din uteplats.
Ställ inte ut sopor eller matavfall
Gå direkt till miljöboden om du behöver gå ut med soporna. Ställ dem inte tillfälligt på uteplatsen.
Städa upp på uteplatsen
Din balkong behöver vara ren och städad. Ställ inte ut gamla soffor eller andra stoppade möbler. Råttorna kan använda dem som bon.
Gamla möbler, trädgårdsavfall och annat stort skräp tar du till återbruket.
Ja. Om du bor i radhus eller marklägenhet får du sätta upp en fristående pool på din tomt. Poolen får rymma max 500 liter vatten. Du får inte sätta upp en pool på Mimers allmänna mark.
Du som hyresgäst ansvarar för säkerheten
Med en pool finns risken för drunkningsolyckor. Tänk därför på att det måste finnas ett staket runt poolen och att du måste täcka poolen när den inte används. Ha alltid uppsikt över poolen när barn badar och leker där.
Du är även ansvarig för att din pool inte skadar huset eller marken som den står på. Du kan bli ersättningsskyldig om du orsakar skador på gräsmattan.
Senast uppdaterad: 14 maj 2025 kl. 10:18