Sköt om din uteplats
Du har ett ansvar att din uteplats ser välskött, städad och trevlig ut. Följ checklistan nedan för att göra rätt.
Checklista för din uteplats
Om du har en gräsmatta ska du hålla den klippt.
För att få en fin uteplats, med så lite arbete som möjligt, är det viktigt att börja rensa ogräs så snart tjälen släppt ur marken. Tidig vår och sen höst, när marken är fuktig, dras ogräset lätt upp med hela roten. Låt inte ogräset växa till sig utan ta bort det när det är litet och klent. Skär inte av rötterna utan dra upp dem så hela som möjligt. Om du fortsätter att rensa, ända tills marken fryser igen, kommer du att ha väldigt lite ogräs våren därpå.
Till ogräs räknas också små trädplantor. Bland annat lönnen släpper ifrån sig mycket frön. Håller du inte efter dessa små plantor blir det sly och till slut stora träd.
Vi använder inga gifter mot ogräs, mossa eller skadedjur. Vi ser gärna att du också använder ekologiska växtvårdsprodukter.
Mossa trivs på platser med skugga och fukt. Om du inte vill ha mossa i din gräsmatta är gödsel i regel bästa sättet för att få bort den. Du behöver då gödsla flera gånger under säsongen.
Mossrivare rekommenderar vi inte eftersom den gör att mossan finfördelas och sprids ännu mer. På vissa ytor får man till slut ändå bara acceptera mossan.
Om du har anlagda grusgångar är det viktigt att hålla dem fria från ogräs. Gräs och ogräs i grusgångar ger ett ovårdat intryck. Du kan till exempel använda kokhett vatten och hälla på ogräset.
Fina trädgårdsplattor får du genom att hålla mellanrummen mellan trädgårdsplattorna fria från ogräs. Precis som i grusytor kan du använda kokhett vatten på ogräset mellan plattorna. Ta även bort eventuell mossa från ytan på själva plattorna genom att skrapa rent och tvätta dem vid behov.
Det är inte tillåtet att bygga en spaljé utan tillåtelse från oss. Om du vill bygga en spaljé gör du en serviceanmälan via Mina sidor eller 021-39 70 00.
Vi måste godkänna bygget och vi kan ge dig instruktioner och råd, du får exempelvis inte fästa något i fasaden. När spaljén är på plats är det du som ska sköta och reparera det.
Det är inte tillåtet att bygga ett staket utan tillåtelse från oss. Om du vill bygga ett staket gör du en serviceanmälan via Mina sidor eller 021-39 70 00.
Vi måste godkänna bygget och vi kan ge dig instruktioner och råd. När staketet är på plats är det du som ska sköta och reparera det.
Staket som vi har satt upp får du gärna tvätta och hålla snyggt enligt instruktioner från oss. Det är inte tillåtet att måla staket som är byggda av Mimer eftersom de ofta är gjorda av material som inte är lämpade för det. Kontakta oss i stället om staketet behöver underhållas.
Det är tillåtet att bygga trall på din uteplats. När du flyttar måste du ta bort det du byggt.
Om du har en häck mellan dig och en granne, sköter du din sida och grannen sin. Ni sköter ovansidan gemensamt så det är viktigt att ni samarbetar och är överens om höjden på häcken som ni delar mellan er. Ur skötselsynpunkt bör inte häckarna vara högre än 130 cm.
Om du har ett staket och häcken finns på insidan av staketet sköter du som hyresgäst hela häcken, även utsidan. Är häcken utanför staketet så sköter vi hela häcken, även dess insida.
Om häcken gränsar mot allmänna ytor sköter du insidan och vi ansvarar för utsidan och ovansidan.
Det är inte tillåtet att plantera egna häckar av thuja eftersom de med tiden blir alldeles för stora.
Så sköter du häcken
Att sköta om häcken innebär, förutom att själva häcken hålls fin, även att rabatten under och inne i häcken hålls fri från ogräs. Det är viktigt att hålla efter så att inte frön från träd eller buskar får fäste. Får de fäste och växer sig stora är det nästan omöjligt att få bort dem ur häcken.
För att du ska kunna sköta om din häck på bästa sätt behöver du veta vilken sorts häck du har. Om du är osäker på om den ska formklippas eller vara friväxande kan du göra en serviceanmälan via Mina sidor eller ringa 021-39 70 00, så får du råd av oss.
Skötsel av formklippt häck
En formklippt häck klipps en eller två gånger på sommaren beroende på hur stark tillväxt den har. Förslagsvis en gång efter midsommar och en gång i slutet av augusti, om det behövs.
Skötsel av friväxande häck
En friväxande häck innebär att den inte formklipps varje sommar. I stället får den växa och blomma. Därmed gynnas den biologiska mångfalden.
Föryngring
Om häcken inte längre är fin kan vi besluta att den behöver föryngras. Det innebär att den klipps ner till ca 10 cm höjd för att få den att börja om från början. En sådan föryngring kan också göras om vi anser att häcken, trots formklippning, blivit alldeles för hög och bred.
Även när en friväxande häck börjar bli gammal och risig, kan vi ta beslut om att föryngra den.
I februari-april är det lämpligt att utföra föryngring av häckar. Efter en sådan åtgärd sköter vi klippningen på alla sidor ända tills häcken återfått sin tänkta form och funktion, vilket kan ta några år.
Allt arbete med träd görs av oss. Det är inte tillåtet att beskära eller ta bort grenar på träd som växer på våra områden eller på din uteplats eller trädgård som tillhör din bostad.
Vid skador på våra träd som orsakats av dig som hyresgäst kan du bli ersättningsskyldig.
Om du har träd på din tomt
Om du upplever något bekymmer med trädet/träden som du har på tomten, gör du en serviceanmälan via Mina sidor eller 021-39 70 00.
Därefter beslutar vi om eventuella åtgärder. Det är inte tillåtet att själv såga i träden.
Om du bor i radhus eller marklägenhet får du sätta upp en studsmatta på din tomt. Du får inte sätta upp en studsmatta på Mimers allmänna mark.
Du som hyresgäst ansvarar för säkerheten
Se till att studsmattan står på plan mark, så att den står stadigt och montera ett säkerhetsnät på studsmattan.
Du är även ansvarig för att din studsmatta inte skadar huset eller marken som den står på. Du kan bli ersättningsskyldig om du orsakar skador på gräsmattan.
Om du bor i radhus eller marklägenhet får du sätta upp en fristående pool på din tomt. Vill du sätta upp en pool som rymmer mer än 500 liter vatten gör du en serviceanmälan via Mina sidor eller 021-39 70 00, så kan vi ge dig instruktioner och råd.
Din uteplats är inte ett förråd. Du får inte förvara skräp och annat bråte där. Vid en brand kan det få förödande konsekvenser.
Använd bara utemöbler på din uteplats, alltså möbler som är avsedda för att ha utomhus.
Använd bara utemöbler på din uteplats, alltså möbler som är avsedda för att ha utomhus. Ställ inte ut gamla soffor eller andra stoppade möbler. Råttor kan använda dem som bon.
Frågor och svar
Vi meddelar alla med uteplats i god tid innan vi utför besiktningen. Då har du möjlighet att städa och ställa i ordning din uteplats innan vi kommer, så slipper du en ombesiktning av oss.
Vi går runt på området och tittar på alla uteplatser. Din uteplats behöver inte vara en blomstrande trädgård, men det ska se fint och trevligt ut.
Följ checklistan ovan för att vara säker på att din uteplats blir godkänd.
Våra hyresgäster som har en uteplats har ett ansvar för att den är välskött, städad och ser trevlig ut. Vi tittar exempelvis på att gräset är klippt, om det förvaras skräp och gamla möbler på uteplatsen och om det finns staket och spaljéer som är uppsatta utan tillåtelse från oss.
Följ checklistan ovan för att vara säker på att din uteplats blir godkänd.
Om din uteplats inte blir godkänd får du reda på det av oss. Du får veta vad du behöver förbättra och du får även en checklista på hur uteplatsen ska skötas om.
Inom några veckor gör vi en ombesiktning och fram till dess har du på sig att åtgärda det som behöver förbättras. Om du inte har åtgärdat felen får du en faktura som ersätter den kostnad vi får när vi rättar till det som behöver åtgärdas på din uteplats.
Om du inte sköter din uteplats, tomt eller trädgård kan det innebära att du får en faktura som ersätter den kostnad vi får när vi rättar till det som behöver åtgärdas på din uteplats.
Läs mer om vad som gäller när du har en uteplats
Senast uppdaterad: 30 juni 2025 kl. 14:14