Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Beskärningstider – för snyggare häckar

Nu påbörjar vi vårvinterbeskärning av våra buskar och häckar i alla våra områden. Vi gör en så kallad föryngring, där växtmaterialet beskärs nästan ända till marken. Men det är inget att oroa sig över.

Det kan se brutalt ut, men är alldeles nödvändigt för att få friska och vackra buskar och häckar även i framtiden. På några ställen måste vi ta ner häckar som vuxit sig alldeles för höga för våra skötselentreprenörer att sköta.

Extra information till dig med häck som ska beskäras

Vi beskär även häckar och buskar som gränsar till tomt eller uteplats, och som du som hyresgäst normalt sett sköter insidan av. Har du en häck som vi ska beskära i år har du fått information om det i brevlådan.

Vad betyder föryngring?

Vid en föryngring tar vi ner växtmaterialet (busken eller häcken) nästan ända ner till marken. Det behövs för att växtmaterialet ska hålla sig friskt och bli vitalt igen. Ibland kan det vara bättre att gallra ur eller reducera på annat sätt, det kan se lite olika ut beroende på behov och art.

Ska ni verkligen göra det här nu?

Vårvintern är den bästa tiden att göra den här beskärningen. Det blir en otrolig växtkraft i knopparna på de grenar vi lämnar kvar. Det beror på att knopparna helt själva får tillgång till all den överskottsenergi som lagras i rötterna under vintern. Resultatet blir att de kommer skjuta rejält med nya skott.

Inga skäl till oro

Så bli inte oroliga när ni hör röjsågar på våra områden det är för att vi även i fortsättningen ska få njuta av vackra, blommande, välmående buskar och lagom höga häckar.

 

Område:

Alla områden; Bäckby Centrum Fredriksberg Gideonsberg Gryta Haga Hammarby Hemdal Hökåsen Jakobsberg Kajstaden Kristiansborg Lillåudden Malmaberg Nordanby Öster Mälarstrand Oxbacken Pettersberg Råby centrum Skälby Skallberget Skiljebo Skultuna Studentbostäder Vallby Vega Vetterslund Vetterstorp Viksäng