Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Ingen plast i matavfallet, tack!

Ingen plast i matavfallet, tack! Då kan fler köra på biogas. En enda korrekt sorterad matavfallspåse räcker till biogas så att en bil kan köra tre kilometer i Västerås stadstrafik. Du och dina Mimergrannar som sorterar rätt bidrar med 1 015 ton matavfall.Visst låter 1 015 ton matavfall mycket, men potentialen är mycket högre. Många matavfallspåsar blir aldrig till biogas eftersom de har plast i sig eller har lagts i en plastpåse vid sorteringen. Men det finns enkla knep att ta till.

Så här sopsorterar du – gör rätt för miljöns och plånbokens skull

– Varje enskild person kan göra stor nytta för miljön bara genom att sortera matavfallspåsen på rätt sätt. Den ska till exempel inte läggas i en plastpåse, för då kan inte matavfallet användas till biogas eller biogödsel, säger Sandra Eriksson, som informerar våra hyresgäster om källsortering.

Men vad gör man om bruna påsen är blöt?

De flesta av er gör rätt när ni sorterar sina sopor. Men när det gäller matavfallspåsen har vi fortfarande problem. Många lägger en plastpåse kring den bruna påsen och då sorteras den bort och blir aldrig till biogas eller biogödsel.

Gör så här för att undvika kladdiga matavfallspåsar

Anledningen till att många lägger sina bruna matavfallspåsar i en plastpåse beror på att den kan bli kladdig och blöt om man väntar för länge med att slänga den.

  • Lägg i lite mindre och gå ut med matavfallspåsen oftare, varje dag är faktiskt bäst och fräschast.
  • Använd två bruna påsar istället för att stoppa allt i en plastpåse.
  • Du kan lägga lite tidningspapper eller äggkartong i botten av bruna påsen.

Matavfallet blir till biogas, om det sorteras och hanteras rätt. Då kan fler köra på biogas. Här kan varje enskild individ göra en stor nytta för miljön bara genom att sortera bättre. Och vi slipper onödiga kostnader.

Ingen plast i matavfallet, tack!

Område:

Alla områden; Bäckby Centrum Fredriksberg Gideonsberg Gryta Haga Hammarby Hemdal Hökåsen Jakobsberg Kajstaden Kristiansborg Lillåudden Malmaberg Nordanby Oscaria Öster Mälarstrand Oxbacken Pettersberg Råby centrum Skälby Skallberget Skiljebo Skultuna Studentbostäder Vallby Vega Vetterslund Vetterstorp Viksäng