Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Ny lag: Rökförbud på allmän plats

Den 1 juli 2019 är det enligt en ny lag i förbjudet att röka utomhus på många allmänna platser. Det innebär bland annat att du inte får röka vid våra lekplatser, i och vid samlingslokaler som finns i anslutning till våra bostäder eller utanför affärer och restauranger.

Det här inkluderas inte i nya lagen

Den här nya tobakslagen inkluderar enbart allmänna områden. Det betyder att lägenheter, balkonger och entréer till bostadshus inte ingår i den nya lagen. Gällande entréer är det enbart entréer till offentliga lokaler som berörs. Det är sedan tidigare rökförbud i trapphus.

Vi ber alla visa hänsyn mot varandra och ta några steg från entrén när röksuget lockar. Tänk på att många mår dåligt av röken, bra att ha i åtanke för dig som nyttjar din balkong för rökning.

Gällande våra rökfria hus

Alla våra nybyggda hus är rökfria och där gäller rökfritt i entréer, i lägenheter, på gårdar och på balkong – precis som vanligt. Och givetvis i trapphusen.

Fakta om nya tobakslagen

  • Nytt rökförbud på allmän plats.
  • Lagen gäller från och med den 1 juli 2019.
  • Innefattar även elektroniska cigaretter och örtprodukter som inte innehåller tobak.

Nya lagen inkluderar dessa områden

Lagen gäller exempelvis vid lekplatser och utanför samlingslokaler, restauranger och butiker. Här ser du alla nya miljöer där nu rökning blir förbjuden:

  • På uteserveringar.
  • På lekplatser som allmänheten har tillgång till.
  • På perronger, busshållplatser och taxizoner utomhus inklusive gångbanor i anslutning till spårområdet.
  • Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som omfattas av rökförbud enligt lagen om tobak och liknande produkter, t.ex. entréer till restauranger, järnvägsstationer, affärer och lokaler för hälso- och sjukvård.
  • På inhägnade idrottsplatser. Du får inte röka på läktaren, eller vid fotbollsplanen om anläggningen är inhägnad. Gäller även vid andra aktiviteter och arrangemang, t.ex. konserter och mässor.
  • Västerås stad har tidigare infört rökförbud på allmänna badstränder.

På Folkhälsomyndighetens hemsida finns mer information

Område:

Alla områden; Bäckby Centrum Fredriksberg Gideonsberg Gryta Haga Hammarby Hemdal Hökåsen Jakobsberg Kajstaden Kristiansborg Lillåudden Malmaberg Nordanby Oscaria Öster Mälarstrand Oxbacken Pettersberg Råby centrum Skälby Skallberget Skiljebo Skultuna Studentbostäder Vallby Vega Vetterslund Vetterstorp Viksäng