Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Plastkampen – bli mer hållbar på 8 veckor

Den oberoende organisationen Sveriges konsumenter söker hushåll i Västerås som vill delta i Plastkampen, ett 8-veckorsprogram för att minska sin plastförbrukning.

Hur mycket engångsplast och plastförpackningar hamnar i dina sopor varje vecka? Med Plastkampen får du inte bara svaret på den frågan, du får även coaching och tips på hur du ska göra för att minska den siffran. Programmet består av tre steg:

  1. Kolla plasten – vilken plast hamnar i dina sopor?
  2. Få tips – utifrån coaching, tips och utmaningar testar du olika sätt att minska din plastkonsumtion.
  3. Kolla igen! Efter 6 veckor kollar du igen – har plasten i dina sopor minskat?

Anmäl ditt hushåll

Plastkampen pågår vecka 16–23 och startar med en kick-off den 10 april 2024. Anmäl dig på https://www.sverigeskonsumenter.se/plastkampen

Utmana vänner eller grannarna

Varför inte utmana dina vänner eller starta en tävling i trapphuset? Vilka kan minska sin plastförbrukning mest? Det bästa? Minskar vi vår plastförbrukning vinner alla!

5 skäl att minska på plasten

Du undviker skadliga ämnen

Det tillsätts en rad kemiska ämnen för att ge plasten olika egenskaper som till exempel färgad, mjuk, hållfast eller bakteriedödande. Vissa tillsatsämnen i plast kan vara skadliga och kan läcka ut (migrera) till maten, till exempel om mat i en plastlåda värms upp eller om vi förvarar syrlig eller fet mat i plastlåda.

Du bidrar till mindre fossilberoende

99 % av all plast tillverkas av fossil råvara, alltså olja och naturgas! Tillverkningen kräver mycket energi, tillsatsämnen och stora resurser med en råvara som dessutom sinar. 40 % av plasten används till engångsförpackningar som många gånger kan ersättas med något som du kan använda igen och igen och igen… Bra anledning att börja plastminimera engångsartiklar alltså.

Du sparar på resurser

Bara 10 % av den plast som sätts ut på marknaden återvinns och blir till nya produkter. Resten går bokstavligt talat upp i rök (och skapar nya koldioxidutsläpp). Börja med att undvika att köpa engångsplast och plastförpackningar när det är möjligt.

Du bryr dig om vår miljö

Nedskräpning av vår miljö i städer, stränder och hav orsakas till stor del av engångsförpackningar. Släng din plast där den ska vara – i återvinningen, eller ännu bättre undvik att avfallet ens uppstår genom att välja annat än engångsplast när det går.

Du övar för framtiden

Redan nu finns förbud mot engångsplast och take away-produkter. Lika bra att förbereda sig för en plastfri(are) framtid och börja plastminska redan nu. Packa väskan med en flergångsmugg, matlåda i glas och flergångsbestick och be att få fylla din egen behållare nästa gång du är sugen på nåt på stan. Flergångs – alla gånger!

Område:

Alla områden;