Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Viktigt att tänka på när du laddar ditt elfordon hemma

Allt fler har elfordon, som till exempel elsparkcykel, elmoped eller elcykel, som man tar in och laddar i sina hem. Det är inte en helt ofarlig sak att göra och kan gå illa om man inte laddar på rätt sätt.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har antalet bränder med tillbud där elcyklar varit inblandade ökat från 5 till 15 fall mellan 2018–2019, och från 0 till 9 för elsparkcyklar.

Vad kan hända vid laddning?

Oftast är det elfordon från lite mindre kända leverantörer som ligger i riskzonen vid laddning. Laddaren blir varm och tillsammans med tryckbehållare som till exempel en vanlig flaska med hårspray, eller lättantändligt material som kläder, kan det börja brinna och till och med ske en explosion.

Tips när du laddar ditt elfordon

Några saker som är bra att tänka på när du laddar ditt elfordon är att:

  • inte förvara tryckbehållare i närheten, som till exempel hårspray.
  • inte täcka för laddaren och låt elfordonet stå fritt när du laddar.
  • inte ladda elfordonet i närheten av lättantändligt material som till exempel textilier.
  • ladda ditt elfordon på balkongen eller i cykelförrådet om det finns tillgång till eluttag.
  • inte ladda över natten eller när du inte är hemma.

Område:

Alla områden; Bäckby Centrum Fredriksberg Gideonsberg Gryta Haga Hammarby Hemdal Hökåsen Jakobsberg Kajstaden Kristiansborg Lillåudden Malmaberg Nordanby Oscaria Öster Mälarstrand Oxbacken Pettersberg Råby centrum Skälby Skallberget Skiljebo Skultuna Studentbostäder Vallby Vega Vetterslund Vetterstorp Viksäng