Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

För miljöns skull och för att du som hyresgäst ska få möjlighet att påverka din egen kostnad, monterade vi individuella varmvattenmätare när vi genomförde ombyggnationen. Den nya hyran efter renoveringen är framförhandlad utan varmvatten.

Vad är Individuell varmvattenmätning?

Individuell varmvattenmätning är framförhandlad tillsammans med Hyresgästföreningen och innebär att du betalar för den faktiska mängd varmvatten du gör av med. Före ombyggnationen har detta varit en fast kostnad på hyran som du inte kunnat påverka.

Den nya hyran efter ombyggnationen var framförhandlad utan varmvatten. Det betyder att du i dagsläget inte betalar något för ditt varmvatten. Den kostnaden står Mimer för fram till 1 september, då vi startar den individuella debiteringen.

Vilket varmvatten betalar jag för?

Du betalar för varmvattnet du använder när du duschar eller spolar i handfatet/diskhon. Vatten i dina element, diskmaskin och tvättmaskin påverkas inte av det varmvatten du betalar för, det vattnet värms upp i efterhand.

Priset för varmvatten 2024 är 81,20 kronor per kubikmeter (=1000 liter).

När startar mätningen?

Från 1 september 2024 börjar Mimer mäta och ta betalt för förbrukningen av ditt varmvatten. Varmvattenförbrukningen kommer då att läggas till på en egen rad på din hyresavi.

Varmvattnet faktureras i efterhand. Det innebär att det varmvatten du använt i september, kommer på fakturan/hyresavin i mitten av oktober från Mimer och så vidare.

Hur kan jag påverka min varmvattenförbrukning?

Det är lätt att påverka din varmvattenförbrukning.

  • Du kan till exempel stänga av vattnet i duschen när du schamponerar ditt hår eller tvålar in dig.
  • Att ta en dusch är billigare än att bada i badkaret. Ett fyllt badkar motsvarar cirka 150 liter vatten, en dusch på tre minuter motsvarar cirka 36 liter.
  • Tappa upp vatten i diskhon när du diskar, i stället för att diska under rinnande varmvatten.

Nedan kan du se vad de olika sysslorna kostar i varmvattenförbrukning:

  • 3 minuter dusch = cirka 2–3 kronor
  • Att fylla ett badkar = cirka 12 kronor
  • Diska under rinnande vatten i 5 minuter- = cirka 2–3 kronor

Frågor?

Om du har frågor kontaktar du Mimers installationssamordnare Thomas Johansson på
021-39 71 42 eller thomas.johansson@mimer.nu.