Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Alla behöver spara el

Energimyndigheten uppmanar svenska folket att använda mindre el, för att tillsammans minska risken för att Mälarenergi – på order från Svenska Kraftnät (Staten) – måste stänga av elen tillfälligt i vinter.

Anledningen till att elen kan behöva stängas av, beror på att Sverige kan överskrida gränsen för den mängden el vi kan producera och importera.

Vi måste börja redan idag för att skapa så bra förutsättningar som möjligt inför vintern, när läget kan bli mer ansträngt.

Hur kan du vara med och påverka?

Alla små saker vi gör hjälper. Om vi är många som till exempel inte laddar bilen, eller sätter i gång tvättmaskinen när elen behövs som mest, under morgon och kväll, kan vi tillsammans minska risken för att elen måste stängas av.

Hur kan du spara el – och pengar?

Det finns saker du själv kan göra för att spara el i hemmet. När du dessutom spar el i tvättstugan, eller övriga gemensamma utrymmen minskar också Mimers belastning på elnätet.

Kök

  • Använd vattenkokare för att koka upp vatten.
    Om alla svenska hushåll kokade upp 2 liter vatten i vattenkokare varje dag, i stället för att koka i en kastrull på spisen, skulle vi spara motsvarande hushållsel till 50 000 villor.
  • Använd lock på grytor och kastruller när du lagar mat.
    Du kan spara över 30 procent energi om du lagar mat med locket på.
  • Håll +4 grader i kylen och -18 grader i frysen. Frosta av frysen och rengör/damma baksidan av kyl och frys.
    För varje extra grad kyla ökar du energiförbrukningen med 5–10 procent.

Badrum

  • Duscha snabbt och effektivt i stället för att bada i badkaret
    En kort dusch på fem minuter i stället för en kvart minskar årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar per person.
  • Använd inte handdukstork och golvvärme i onödan
    Om handdukstorken står på året runt kan den dra så mycket som 600. kilowattimmar. Med dagens energipris kan du spara över 1500 kronor per år genom att inte använda handdukstorken.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna
    6 liter vatten per minut slösas i onödan om du låter vattnet rinna under tiden du borstar tänderna.
  • Kontakta Mimer om du har en toalett som läcker eller en kran som droppar
    Det kan försvinna över 1000 liter vatten per dygn från en läckande toalett. Och en droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi och vatten som en dusch – helt i onödan.

Tips för hela hemmet

  • Byt ut dina äldre glödlampor till LED
    Det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90 procent genom att gå över till LED där det finns halogen.
  • Välj energieffektiva apparater när du köper nytt
    Naturskyddsföreningen har listat de mest energieffektiva tv-apparaterna. Du hittar också energismarta kylar, lampor, torktumlare och tvättmaskiner på se.
  • Använd grenuttag med strömbrytare, då kan du stänga av flera prylar samtidigt. Äldre elektronikprylar kan använda mycket el i standby-läge.
    Du kan sannolikt spara 400–800 kilowattimmar per år genom att minska din standby-användning. Med dagens energipris kan det minska dina årliga kostnader med över 1500 kronor.
  • Sätt timer på din motor- eller kupévärmare eller försök att minska användningen av din motorvärmare.

Tvättstuga/Gemensamma utrymmen

  • Hängtorka tvätten i stället för att använda torktumlaren
    Ett hushåll som tumlar sin tvätt fyra gånger i veckan skulle kunna spara nästan 1000 kilowattimmar el på att hänga tvätten i stället. Med dagens energipris innebär det över 2500 kronor per år. Ett torkskåp i en tvättstuga kan använda 5000 kilowattimmar per år. Med dagens energipris innebär det över 15 000 kronor.
  • Släck i trapphus eller gemensamma utrymmen om lampor inte släcks automatiskt och stäng fönster som står öppna
  • Kör tvättmaskiner när de är fulla och använd energisparprogrammet.
    Det går åt lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin.

Vad är egentligen en kilowattimme?

En kWh, eller kilowattimme, är ett mått på energi. Det kan vara en kWh el, en kWh bränsle eller en kWh varmt vatten. Om man använder exempelvis en elapparat som har effekten en kilowatt i en timme så förbrukar den 1 kWh el. Elförbrukningen beror alltså både på effekten (W) av en apparat och av tiden du använder den.

Energi = effekt x tid, dvs 1 kWh = 1000 W använt i en timme. Man kan jämföra det med att fylla ett badkar med vatten – storleken på strålen är effekten, och multiplicerat med tiden man spolar får man mängden vatten i badkaret.

Omvänt kan man säga att en kilowattimme el räcker till olika mycket beroende på vilken effekt en apparat har. För en kilowattimme el kan man använda en glödlampa med effekten 40 watt i 25 timmar, en lågenergilampa med effekten 9 watt i 111 timmar eller en spisplatta med effekten 1500 W i 40 minuter.

Vill du läsa mer om smarta eltips?

Klicka för att komma till allmännyttans eltips

Energispartips – Allmännyttans energisparkampanj (allmannyttan.se)

Klicka för att komma till Energimyndighetens kampanj ”Varje kilowattimme räknas”.

Varje kilowattimme (kWh) räknas (energimyndigheten.se)

Område:

Alla områden;