Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Nyår – högtid för raketer

Många vill fortfarande fira in det nya året med raketer. Då finns det regler som du måste följa. Du måste vara 18 år för att både köpa och använda dem. Smällare är förbjudna och för att skjuta raketer med styrpinne måste du ha tillstånd och utbildning. Du får absolut inte skjuta mot människor, djur eller byggnader.

För att få köpa, sälja och använda fyr­verkerier måste du vara 18 år. Det är även olagligt att ge fyrverkerier till en person under 18 år.

Alla smällare är i huvudsak förbjudna och får varken säljas eller används utan speciella tillstånd. Enligt lagen definieras smällare som fyr­verkeri­produkter som har knall som sin huvud­sakliga effekt.

Raket med styrpinne kräver tillstånd och utbildning

För att skjuta raketer med styrpinne måste du sen 1 juni 2019 både ha tillstånd från kommunen och gå en utbildning hos en MSB-godkänd utbildningsanordnare.

Förbered ditt fyrverkeri

Välj en öppen plats fri från träd där marken är plan så att det går att ställa upp fyrverkeripjäserna stadigt. Se till att hålla tillräckligt avstånd från byggnader, trafikerade vägar och parkerade fordon så att fyrverkerierna inte riskerar att ställa till skador. Tänk också på att visa hänsyn till andra människor och djur som kan bli skrämda av fyrverkerier.

Skjut inte mot människor, djur eller byggnader.

För många är det jobbigt med raketer

Tänk även på att alla inte gillar när det smäller. Det gäller såväl våra två- som fyrbenta vänner. Även miljön mår dåligt av raketerna.

Tider för raketskjutning

Du får skjuta raketer mellan klockan 15 på nyårsafton och klockan 03 på nyårsdagen (gäller även påskafton och valborgsmässoafton).

Tio råd för ett säkrare fyrverkeri

DinSäkerhet.se ger tips på hur du gör för att fyrverkeriskjutandet ska bli så säkert som möjligt.

  1. Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
  2. Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  3. Var nykter.
  4. Följ bruksanvisningen.
  5. Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen om inte bruksanvisningen tillåter det.
  6. Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
  7. Håll säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare också gör det.
  8. Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd inte igen, lämna tillbaka pjäsen i stället.
  9. Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  10. Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Gott nytt år!

Område:

Alla områden; Bäckby Centrum Fredriksberg Gideonsberg Gryta Haga Hammarby Hemdal Hökåsen Jakobsberg Kajstaden Kristiansborg Lillåudden Malmaberg Nordanby Öster Mälarstrand Oxbacken Pettersberg Råby centrum Skälby Skallberget Skiljebo Skultuna Studentbostäder Vallby Vega Vetterslund Vetterstorp Viksäng