Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Så här beskär vi buskar och häckar – för pollinerarnas skull

Vi får en hel del funderingar och samtal från er hyresgäster angående sommarklippning av häckar. En del upplever att vi inte längre klipper häckarna och att de ser ovårdade ut. Vi som jobbar som trädgårdsmästare på Mimer skulle vilja förklara hur vi tänker gällande häckar och buskar på våra bostadsgårdar. Vi gör nämligen inte riktigt som man gjorde förr.

Vi vill gynna pollinerarna

Vi gör skillnad på häckar och buskar som är av arter som har en blomning och som gynnar den biologiska mångfalden. Det vill säga, vi vill inte gärna klippa dessa om de inte utgör framkomlighetsproblem. Pollinerare, så som bin, fjärilar och humlor, är beroende av blommor som finns på dessa buskar och häckar. Detta speciellt i stadsmiljö där vartenda träd och varje grönyta spelar roll. Och, vi vill så klart gynna pollinerarna.

Spara på miljön och oss själva

Genom att inte ”göra som man gjorde förr” så sparar vi även på miljön på andra sätt då vi minskar utsläppen av koldioxid samt minskar bullret som häcksaxarna utgör. Personalens ryggar och axlar sparas också hos våra skötselentreprenörer och de kan istället fokusera på annat i skötseln som så här års är väldigt intensiv med allt vad det innebär. Därför formklipper vi inte gärna arter som till exempel spireor, syrener, schersminer och ölandstokar om dessa inte utgör ett problem för framkomligheten, utan låter dem i stället vara friväxande. När de sedan upplevs blivit alldeles för höga för platsen så tas de istället ner på vintern genom en så kallad föryngring och de får börja om från början.

Sedan finns arter vi alltid formklipper då de är bättre lämpande för det ändamålet, så som liguster, måbär och avenbok till exempel.

Vi trädgårdsmästare anser också att friväxande häckar och buskar av många arter är det absolut vackraste som finns. Dofterna och surret i dessa under blomning är något alldeles extra. Prova stoppa näsan i en friväxande smultronschersmin!

Vem ansvarar för klippningen av din häck?

Har du en tomt med tillhörande häck så ansvarar du över klippningen av insidan medan våra entreprenörer ansvarar över utsida samt höjden. Entreprenörerna har till den 15 juli på sig att klara av den första klippningen och behövs det en till klippning så har de på sig till den 30 augusti med den. Är du osäker på om din häck ska klippas eller vara friväxande är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Njut av grönskan i sommar!

Hälsningar från Trädgårdsmästarna Annica och Marie

Blommande buske, bostadshus i bakhuset och blå sommarhimmelBlommande häck en sommardag

 

Område:

Alla områden;