Ett nummer in: 021-39 70 00

Nu har det blivit lättare att nå oss. Du behöver bara komma ihåg ett enda telefonnummer. Ring 021-39 70 00 om du vill komma i kontakt med oss på Mimer.

Det är alltså samma nummer oavsett om du är intresserad av att hyra lägenhet, vill anmäla att något är trasigt, har frågor om din bostad, din faktura eller vill beställa Plusval. Samtidigt har vi ändrat namnet på felanmälan till serviceanmälan. Allt för att göra det tydligare och enklare för dig som är hyresgäst.

Sugen på gratis film?

Ända fram till söndag 13 oktober har du chans att se en massa bra film på Västerås Filmfestival. Med Mimerkortet kan du hämta gratis festivalpass. Västerås Filmfestival firar 5 år och blir bara större och bättre för varje år.

Som hyresgäst hos oss får du inträde till festivalens filmer med eget festivalkort (värde 345kr). Med Mimerkortet kan du se nästa alla filmvisningar förutom vissa specialvisningar som kan vara bokade. Erbjudandet gäller i mån av plats.

Det här gäller för dig med Mimerkort

Du behöver inte köpa några biljetter till filmerna. I de fall det är specialvisningar med bokad grupp då går de före, finns det plats över kan övriga få tillgång till visning. Specialvisningar är ett fåtal under hela festivalen. För övriga event som t ex workshop i manus, prisutdelning och fest krävs det biljett. Vid prisutdelning gäller klädeskod “proper klädsel”.

Tid: Till och med 13 oktober
Plats:
Culturen, i Box 2, en festivalcentral kommer finnas på Culturen, Sintervägen 6, dit man kan komma för att få information om allt som har med festivalen att göra.
Mer information: Västerås Filmfestival
Kom ihåg: Kom ihåg att ta med Mimerkortet

Biljetter till workshops, prisutdelning, etc. finns att köpa här: Biljetter till workshops, prisutdelning

Plusvalsbutiken har fortfarande problem

Tyvärr uppstod ett nytt problem efter att det första var löst. Vi jobbar för fullt tillsammans med våra IT-leverantörer för att det ska vara löst så snart som möjligt.

Besök gärna Kundcenter på Sigmatorget (Torggatan 4). Där får du alltid proffsig hjälp och har lättare att se hur tapeterna verkligen ser ut. De hjälper dig även med att se hur mycket det kommer att kosta beroende på vad du väljer.

Öppettider: Kundcenter har öppet måndag-torsdag kl 10-17 och fredagar kl 10-15.

Connexion Rap West fortsätter i höst

Vi är så glada över att berätta: Vi kör vidare med rap-skolan Connexion Rap West även i höst! Perfekt för dig som är ung och musikintresserad. Även den här terminen kan vi stolt meddela att Guvernor Andy är ledare. Vi startar på onsdag 2 oktober.

Är du eller känner du nån som är intresserad? Kom till vår lokal Kollage på Bäckby – det är bara att dyka upp. Vi kör varje onsdag med start redan 2 oktober. Har du inte möjlighet att komma då, går det bra att börja nästa onsdag.

Plats: Kollage på Välljärnsgatan 488 på Bäckby
Tid:  Onsdagar kl 17–19 med start 2 oktober

Samarbete

Connexion Rap West är ett samarbete mellan oss och Sensus studieförbund.

Dansa gratis! Mimers Dance School börjar igen

Gillar du att röra dig till musik, dansa eller bara prova något nytt? Mimer erbjuder gratis danslektioner under hösten 2019. Öppet för alla. Inga förkunskaper behövs och du behöver inte föranmäla dig. Det är bara att dyka upp.

När? Tisdagar kl 17–19, 1 oktober–26 november
Var? Kristiansborgshallen, Carlforska gymnasiet
Ålder? Alla åldrar
Pris? Gratis!

Vad kommer vi att dansa?

Jo, det blir dessa typer av danser som vi kommer lära oss.

 • Afro dance
 • Jazz
 • Streetdance
 • Breakdance
 • Hip hop

För mer information

Följ oss på Instagram: @mimersdanceschool
För mer information kontakta Samir på 021- 39 70 18.

Spontanfotbollen fortsätter

Fotbollssugen? Vilken tur att några av fotbollsföreningarna kör vidare med spontanfotbollen även nu i höst. Du kan lira på Skallberget, Emaus och Rocklunda.

Tack vare BK30, VIK Fotboll och VSK Fotboll kan du som vill röra på dig och träffa andra ses för lite spontanfotboll nu under hösten. Du kan vara hur ovan vid bollsporter som helst och i vilken ålder – alla är välkomna.

Här kan du spela fotboll

BK 30

Spontanfotboll på Ringvallen, vid Emausskolan.
När: Under september
Tid: Fredagar kl 19.30–21.00

VIK Fotboll

Skallberget; konstgräsplanen vid vattentornet.
När: September–mitten av oktober.
Tid: Tider och dagar för VIK:s spontanfotboll

Gryta; fotbollsplanen vid gamla ICA Grytan.
När: Augusti–mitten av oktober
Tid: Tider och dagar för VIK:s spontanfotboll

VSK Fotboll

Nattfotboll i plåthallen, Rocklunda.
När: September–oktober
Tid:
Varje lördag kl 20–22

Ändrade öppettider 11/9

På eftermiddagen onsdag den 11 september är hela företaget på utbildning. Det innebär att vi stänger tidigare.

Kundcenter: Öppet kl 10.00–11.30
Felanmälan: Öppet kl 8–11.30
Områdeskontoren:
Stängt för besök

Stärka barnfamiljers hälsa och livsstil

Vi tillsammans med Västerås stad satsar på att stärka barnfamiljers hälsa och livsstil. Barn i årskurs två kommer få, tillsammans med syskon och föräldrar, kostnadsfritt prova på olika fysiska aktiviteter två gånger i veckan. Varför? Jo, det motverkar fysisk och psykisk ohälsa och ökar koncentrations- och inlärningsförmågan. Studier visar dessutom att om man vill få effekt så är de förebyggande insatserna avgörande. Projektet får stöd och hjälp av stiftelsen En Frisk Generation.

Varannan vuxen har farligt dålig kondition och barn är inaktiva, sitter, halvligger eller står stilla, nästan 70 procent av sin vakna tid. I höst startar Västerås stad och vi upp ett unikt samarbete kring folkhälsa. Med hjälp av stiftelsen En Frisk Generation ska barnfamiljer få möjlighet att hitta till en mer aktiv och hälsosam livsstil.

7–8-åringar deltar tillsammans med sina familjer

Program riktar sig till barn i årskurs 2 på Bäckbyskolan och Rösegårdsskolan samt deras föräldrar och syskon. Tillsammans får deltagarna kostnadsfritt prova på olika aktiviteter två gånger i veckan, till exempel handboll, parkour, salsa eller hinderbana. Vid träffarna serveras även en måltid och familjerna får mer kunskap om mat och hälsa.

Fysisk aktivitet har positiva effekter

Barn som växer upp idag riskerar att få en sämre hälsa än tidigare generationer. Få når upp till WHO:s rekommendation, 60 minuters pulshöjande rörelse om dagen. Att röra på sig har många hälsofrämjande effekter. Det motverkar fysisk och psykisk ohälsa och ökar koncentrations- och inlärningsförmågan.

– Vi arbetar enligt devisen ”barn gör inte som du säger, utan som du gör”. Ibland händer även det omvända, barnen sätter press på föräldrarna att göra mer hälsosamma val. Genom att engagera hela familjen går det att skapa hållbar förändring. De familjer som vi träffar börjar äta bättre och röra sig mer. Glädjande nog behåller familjerna de nya vanorna även efter programmets slut, säger Anja Nordenfelt, verksamhetschef på En Frisk Generation.

En aktiv fritid är viktigt

Skolan har ett stort ansvar när det gäller en jämlik hälsa men trots goda initiativ så rör sig barn allt mindre. Aktivitetsnivån sjunker dessutom kraftigt på fritiden då stillasittandet och skärmtiden tar över. Att skapa lekfulla och trygga miljöer i närområdet har visat sig vara ett effektfullt sätt att locka till mer rörelse och vardagsmotion.

– För oss är det självklart att engagera oss så att de boende trivs i sitt närområde. Vi har under många engagerat oss i samhällsfrågor och tror mycket på ett förebyggande arbete. Att satsa på just barnfamiljer känns extra roligt då det är en investering i framtida generationer. Vår förhoppning är att familjerna ska uppleva en ännu bättre gemenskap och ha roliga aktiviteter tillsammans som också medför en bättre livskvalitet för dem. För Bäckby som stort tror vi att det här stärker trivsel, sammanhållning och trygghet i stadsdelen, säger Mikael Källqvist, VD för Bostads AB Mimer.

Ingår i satsningen på Bäckby

Tillsammans för Bäckby

Mimer investerar på Bäckby. Vi finns dagligen på plats för att ta hand om våra hyresgäster, vi bygger nya hus och satsar på projekt för att skapa ännu bättre sammanhållning, ökad sysselsättning och trygghet. Det gör vi tillsammans med andra engagerade personer och organisationer. Exempel på detta är Kvinna för Bäckby, En Frisk Generation, Connexion Rap West, Flickinitiativet, På Lika Villkor, Jobbpunkt Mimer och byggnation av 105 nya lägenheter och butiker i centrum. Tillsammans för Bäckby.

En Frisk Generation

En Frisk Generation är en stiftelse som i samarbete med kommuner, regioner, närings- och föreningsliv erbjuder barnfamiljer fysisk aktivitet, ökad kunskap om mat och föräldrastöd. Sedan starten 2011 har över 1 000 barnfamiljer inspirerats till en mer aktiv och hälsosam livsstil. En Frisk Generation är en nationell verksamhet. H.K.H Prins Daniel är En Frisk Generations beskyddare.

Ett forskningsteam från Karolinska Institutet mäter effekten av metoden. Utvärderingen visar att barn som deltar i En Frisk Generations program ökar sin fysiska aktivitet tre gånger mer jämfört med liknande internationella studier. Deltagarna uppvisar en ökad fysisk och psykosocial hälsa. Familjerna ökar sin vardagsmotion och förbättrar sina matvanor. De goda hälsovanorna håller i sig även efter att programmet avslutats.

“Kvinnor för Bäckby” gör skillnad

Vi har nyligen anställt åtta arbetslösa och utlandsfödda kvinnor på Bäckby. De ska arbeta i husen, i miljöbodar och på allmänna ytor med att hålla Bäckby rent och skapa en trevlig stämning i området. Något som har visat sig göra skillnad – både för området och kvinnorna som är med.

Erfarenheter från andra bostadsbolag visar att sådana här insatser motverkar segregation, ökar trygghet och trivsel i området och framför allt ger kvinnorna en möjlighet till arbete. Det här projektet kallas för Kvinnor för Bäckby och gör redan skillnad.

Redan nu gör “Kvinnor för Bäckby” skillnad

Handledning och coachning av kvinnorna görs av Jobbpunkt Mimer tillsammans med Mimers områdeskontor på Bäckby.

– Vi räknar med att “Kvinnor för Bäckby” kommer att göra skillnad. De har varit ute ett tag och på plats lärt sig vilken hög nivå vi vill hålla i våra trapphus, miljöbodar och på gårdarna. Redan nu har vi sett vilken bra effekt de har, dels när det gäller att göra det snyggt och dels hur de skapar en trivsam stämning i sina kontakter med både yngre och äldre i området, säger Maria Lindelöf, projektledare för “Kvinnor för Bäckby”.

– Jag är väldigt glad att få jobba för Mimer i det här projektet. Vi lär oss många nya saker nästan varje dag och vi har roligt ihop. Ett av de bästa sakerna med det här jobbet är att möta hyresgästerna. Vi har fått prata med många, bland annat om sopsortering i miljöbodarna, säger Mhret Kasa, en av “Kvinnor för Bäckby”.

Här kan du läsa hela artikeln “Kvinnor för Bäckby ska göra skillnad i Västerås”

Tillsammans för Bäckby

Mimer investerar på Bäckby. Vi finns dagligen på plats för att ta hand om våra hyresgäster, vi bygger nya hus och satsar på projekt för att skapa ännu bättre sammanhållning, ökad sysselsättning och trygghet. Det gör vi tillsammans med andra engagerade personer och organisationer. Exempel på detta är Kvinna för Bäckby, En Frisk Generation, Connexion Rap West, Flickinitiativet, På Lika Villkor, Jobbpunkt Mimer och byggnation av 105 nya lägenheter och butiker i centrum. Tillsammans för Bäckby.

Jag har bananflugor i köket! Vad ska jag göra?

Under sommaren kommer ofta småflugor in i köket. När de vägrar att ge sig av – hur gör man då? Lugn, här kommer tipsen. Både förebyggande och när de väl har gjort sig hemmastadda.

Så här gör du för att de inte ska komma alls

Gör det lite svårare för bananflugorna, blomflugorna att föröka sig:

 • Skölj all frukt och ta bort skadat eller övermogen frukt.
 • Förvara frukt i kylskåpet.
 • Släng soporna varje dag.
 • Rensa avloppet, till exempel med kokande vatten. Flugorna lägger gärna ägg i fettet som samlas där.
 • Lämna flaskor och burkar till pant. Småflugorna gillar även öl och läsk.

Håll matavfallet så torrt det går:

 • Blöt inte ner matavfallet i onödan, ett tips är att torrskala potatis och grönsaker direkt ner i påsen.
 • Låt blött matavfall torka till i slasken.
 • Om du har blött matavfall kan du lägga en sida från en dagstidning i botten av påsen. Eller en bit äggkartong.
 • Ta dubbla påsar om du har extra blött matavfall.
 • Rulla ihop papperspåsarna ordentligt och lägg ner dem försiktigt i bruna kärlet.
 • Byt påse innan den blivit överfull så att du kan rulla ihop den enkelt.
 • När du mumsat på räkor eller fisk är ett tips att skölja resterna i kallt vatten och slå in dem i tidningspapper eller ta dubbla påsar.

När bananflugorna väl har flyttat in

Har bananflugorna redan bosatt sig hos dig? Då kan du göra en flugfälla.

Blanda en flugfälla i ett glas eller skål:

 • 2 delar vinäger
 • 1 del saft eller sirap
 • några droppar diskmedel