Så här beskär vi buskar och häckar – för pollinerarnas skull

Vi får en hel del funderingar och samtal från er hyresgäster angående sommarklippning av häckar. En del upplever att vi inte längre klipper häckarna och att de ser ovårdade ut. Vi som jobbar som trädgårdsmästare på Mimer skulle vilja förklara hur vi tänker gällande häckar och buskar på våra bostadsgårdar. Vi gör nämligen inte riktigt som man gjorde förr.

Vi vill gynna pollinerarna

Vi gör skillnad på häckar och buskar som är av arter som har en blomning och som gynnar den biologiska mångfalden. Det vill säga, vi vill inte gärna klippa dessa om de inte utgör framkomlighetsproblem. Pollinerare, så som bin, fjärilar och humlor, är beroende av blommor som finns på dessa buskar och häckar. Detta speciellt i stadsmiljö där vartenda träd och varje grönyta spelar roll. Och, vi vill så klart gynna pollinerarna.

Spara på miljön och oss själva

Genom att inte ”göra som man gjorde förr” så sparar vi även på miljön på andra sätt då vi minskar utsläppen av koldioxid samt minskar bullret som häcksaxarna utgör. Personalens ryggar och axlar sparas också hos våra skötselentreprenörer och de kan istället fokusera på annat i skötseln som så här års är väldigt intensiv med allt vad det innebär. Därför formklipper vi inte gärna arter som till exempel spireor, syrener, schersminer och ölandstokar om dessa inte utgör ett problem för framkomligheten, utan låter dem i stället vara friväxande. När de sedan upplevs blivit alldeles för höga för platsen så tas de istället ner på vintern genom en så kallad föryngring och de får börja om från början.

Sedan finns arter vi alltid formklipper då de är bättre lämpande för det ändamålet, så som liguster, måbär och avenbok till exempel.

Vi trädgårdsmästare anser också att friväxande häckar och buskar av många arter är det absolut vackraste som finns. Dofterna och surret i dessa under blomning är något alldeles extra. Prova stoppa näsan i en friväxande smultronschersmin!

Vem ansvarar för klippningen av din häck?

Har du en tomt med tillhörande häck så ansvarar du över klippningen av insidan medan våra entreprenörer ansvarar över utsida samt höjden. Entreprenörerna har till den 15 juli på sig att klara av den första klippningen och behövs det en till klippning så har de på sig till den 30 augusti med den. Är du osäker på om din häck ska klippas eller vara friväxande är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Njut av grönskan i sommar!

Hälsningar från Trädgårdsmästarna Annica och Marie

Blommande buske, bostadshus i bakhuset och blå sommarhimmelBlommande häck en sommardag

Mimer pop-ups

I sommar kommer du kunna ha chansen att stöta på gycklare, artister, dansare och musiker ute i våra bostadsområden. Vi kallar det Mimer pop-ups och man vet aldrig var eller när de kan dyka upp.

Inställda event och social distansering har gjort att vi inte fått uppleva så mycket kultur i vår. Dessutom är många hemma. Vi har därför tillsammans med delar av kulturvästerås planerat smått hemliga händelser runt om i vissa av våra bostadsområden. Vi kommer inte berätta när och var det kommer att ske, utan de som upptäcker sången, musiken, dansen eller någon annan form av framträdande får sig en glad överraskning!

Så håll utkik. Var som helst, när som helst kan Mimer pop-ups poppa upp!

Till dig som flyttar vid månadsskiftet juni/juli

Med omtanke om dig och våra medarbetare flyttar vi nyckelhanteringen i samband med din kommande flytt. Vi lämnar ut och tar emot nycklar samt svarar på dina frågor utomhus, utanför ingången till Navet på Gasverksgatan 7.

Den här informationen gäller inte för dig som redan har hämtat ut eller redan lämnat in dina nycklar.

Den 1 juli klockan 10.00–14.00 finns vi på gården vid Navet, Gasverksgatan 7.

Du som ska lämna nycklar ska göra det senast klockan 12.00 den 1 juli och du som ska hämta nycklar är välkommen att göra det efter klockan 12.00 den 1 juli.

Kan du inte komma den här tiden?

Om du inte kan komma just den här tiden går det bra att komma hit en annan dag. Du ska då kontakta Mimers kundcenter på 021-39 70 00 och boka en tid för att hämta dina nycklar.

Du som ska lämna nycklar måste dock göra det senast klockan 12.00 den 1 juli. Du lämnar dina nycklar i en av Mimers brevlådor som står inne vid entréerna till Navet.

Våra öppettider

Våra tider för hämtning och lämning av nycklar är måndag–torsdag klockan 10–17 och fredag klockan 10–15. Utlämning av nycklar kan inte ske under lunchtid.

Är du sjuk? Då behöver du en fullmakt

Är du sjuk skickar du någon annan för att utföra dina ärenden. För att hämta ut nycklar behöver den personen en fullmakt från dig. Skicka med fullmakten samt din legitimation. Personen som kommer i ditt ställe behöver också kunna legitimera sig.

Fullmakt för att kvittera ut nycklar (pdf)

Om du inte kan skriva ut fullmakten går det bra att skriva uppgifterna för hand på en lapp. Det är då viktigt att du får med alla uppgifter från blanketten.

För er som ska byta nycklar med varandra

Om ni hyresgäster som flyttar in/ut från samma lägenhet vill byta nycklar sinsemellan går det också bra. Vi rekommenderar då att ni fyller blanketten ”Nyckelkvittens mellan hyresgäster”.

Nyckelkvittens (pdf)

Värmebölja – så här håller du dig sval

Nu är värmen här igen. Vi har inte luftkonditionering i några av våra hus, men det finns saker du kan göra själv för att får det svalare och skönare hemma. Och de passar lika bra när du är hemma i lägenheten eller i en sommarstuga.

Höga temperaturer kan vara påfrestande för kroppen, särskilt för personer i riskgrupper.

Tips för att få det svalare inomhus

 • Stäng dörrar och fönster under dagen för att hålla värmen ute.
  • Dra även för gardiner eller dra ner dina persienner.
 • Vädra in svalare luft under natten.
 • Drick mycket vatten
  • Vattnet både kyler ner och ser till att du inte drabbas av vätskebrist eller uttorkning.
  • Tänk på att ha ordentligt med vatten framme för ditt husdjur.
 • En fläkt ger en viss lättnad, även om den inte kyler luften.
 • Ta en kall dusch – låt dig själv lufttorka efteråt.
 • Använd svala, löst sittande kläder gärna i bomull. Använd hatt och gå barfota ute när du kan.
 • Kom ihåg att hålla nacken sval också, det är där kroppen reglerar sin temperatur. Har du en vetekudde? Lägg den i frysen så kyler den skönt sen.

När du är utomhus

 • Undvik att vara i solen
  • Välj istället skuggiga, svala platser när du är utomhus.
  • Att vistas länge i solen kan orsaka trötthet, huvudvärk, yrsel och illamående.
 • Kom även ihåg att dricka vatten.
  • Undvik stora mängder söta eller koffeinhaltiga drycker samt alkohol.
  • Servera gärna vätskerik mat, till exempel grönsaker och frukt.

Besök något av alla härliga badplatser som finns här. Men tänk på att hålla avstånd i år med anledning av Coronaviruset.

Bad, badhus och simning i Västerås

Vi hoppas på lagom varmt väder så att alla kan få njuta av sommaren!

Så skyddar du dina balkongodlingar

Plocka in dina växter när det är som varmast ute eller häng upp ett lakan på balkongen för att ge växterna en vilostund. Är det väldigt torrt ute kan du spreja dom med lite vatten. Om du är borta några dagar kan du vända en petflaska med vatten upp och ner och köra ner den i blomjorden. Då vattnar flaskan blommorna åt dig.

Vad gäller vid höga inomhustemperaturer?

Enligt Folkhälsomyndigheten gäller inte de allmänna råden för inomhustemperaturer vid extrema väderförhållanden. En värmebölja tillhör den kategorin.

Fler tips

Folkhälsomyndighetens ”Råd vid värmeböljor” (pdf) 

Västerås stads ”Råd vid värmebölja” 

Eldningsförbud i Västerås

Det råder eldningsförbud i stora delar Västmanland och i hela Västerås. Eldningsförbudet innebär att det inte är tillåtet att elda i skog och mark.

Det är dock tillåtet att elda i en iordningsställd grillplats i syfte att tillreda mat, men inte i engångsgrill eller grillar med korta ben. Detta gäller även på Mimers gårdar. Grillning får endast ske på de fasta grillplatserna.

Hög brandrisk, trots regn

Även om det regnar i perioder är brandrisken fortsatt mycket hög. Följ SMHIs och Länsstyrelsernas råd. Det krävs mycket stora mängder regn innan brandrisken sjunker till nivåer då eldningsförbudet kan tas bort helt. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Eldningsförbud på Västerås stads hemsida

Brandrisk och eldningsförbud på Länsstyrelsen Västmanlands hemsida

Från 2020-06-29 klockan 13:00 är eldningsförbudet upphävt.

Dina analoga tv-kanaler blir digitala

Det här berör bara dig som idag tittar på analoga tv-kanaler via Com Hem. Den 8 september blir dessa digitala, men redan nu kan du ställa om till digitala kanaler. Då får du bättre kvalitet och bättre tv-upplevelse. Här förklarar vi hur du ska göra för att ställa om dina analoga tv-kanaler till digitala.

Det är Com Hem, vår tv-leverantör, som nu ser till att alla kanaler som du får via tv-uttaget blir digitala.

Hur vet jag om jag har några analoga kanaler?

Den 10 augusti börjar en informationstext rulla i tv-rutan på de analoga kanalerna. Ser du texten på din tv tittar du analogt och behöver ändra till digital-tv. Får du ingen informationstext i din tv-ruta från den 10 augusti, tittar du redan digitalt och behöver inte göra något.

Vill du veta redan idag om du tittar digitalt kan du också leta upp Com Hem-kanalen. Den visas bara digitalt och finns oftast på kanalplats 777.

Vad ska jag göra om jag tittar analogt?

På Com Hems hemsida ser du både steg för steg-instruktioner och en instruktionsfilm.

Byt analoga kanaler till digitala – comhem.se/tv/digitalisering

Om du har en gammal tv, äldre än från 2008, kan du behöva byta till en nyare modell eller komplettera din tv med en digitalbox. För att veta om din tv är för gammal kan du enkelt kolla det på Com Hems hemsida med hjälp av din tv:s modellbeteckning.

Du kan också registrera ett konto på Com Hem Play för att se de flesta digitala kanaler på mobilen, surfplattan och datorn.

Om du har frågor

Om du fortfarande har frågor kring den här förändringen kontaktar du Com Hem. Det är Com Hem som kan hjälpa dig och guida dig hur du ska göra.

Com Hems hemsida: www.comhem.se/tv/digitalisering
Com Hems kundservice: 90 222

Vad är fördelen med att analoga kanaler blir digitala?

Du får både bättre bild och bättre ljud.

Efter 8 september släcks de analoga kanalerna

Redan nu kan du som sagt ändra till digitala kanaler. Du måste genomföra den här ändringen innan den 8 september för då sker omställningen. Då släcks de analoga kanalerna ner helt.

Sommaraktiviteter för barn och ungdomar

Det blir ett sommarlov hemma i Västerås. Men det finns ändå massor att göra! Mimer samarbetar med olika organisationer för att skapa sommaraktiviteter för våra barn och ungdomar. I år är inget undantag och vi erbjuder sommaraktiviteter i våra bostadsområden och runtomkring i Västerås.

Givetvis följer alla arrangörer myndigheternas råd. Det viktigaste av allt är att våra barn och ungdomar har möjlighet till olika aktiviteter och att röra på sig. Här är ett urval av det som finns att göra i sommar.

Spontanfotboll i stadsdelarna

I samarbete med flera av Västerås fotbollsklubbar erbjuder vi organiserad spontanfotboll mitt i stadsdelarna en gång i veckan under sommarhalvåret.

BK30 – Ringvallen

Spontanfotboll på Ringvallen, söndagar klockan 18.00–20.00 under perioden 24 maj–28 juni och eventuellt under augusti och september.

IK Franke – Råby IP

Spontanfotboll på Råby IP konstgräsplanen. Onsdagar 24 juni, 1 juli, 8 juli, 15 juli.
Klockan 11.00–12.30 samt 13.30–15.00.

Skiljebo IK – Viksängsskolan

Spontanfotboll på Viksäng. Viksängsskolan, måndagar under perioderna 8–29 juni och 3–17 augusti klockan 18.00–19.30

Bäckby United – Bäckby IP

Spontanfotboll på Bäckby. Bäckby IP (nya konstgräsplanen), fredagar vecka 28–32 klockan 18.00–21.00.

Västerås Fotbollssällskap – Vallby, Bäckby och Pettersberg

Spontanfotboll på Vallby. Kulan 6–8 juli och 20–22 juli klockan 14.00–16.00.

Spontanfotboll på Bäckby. 9 juli, tid kommer senare.

Spontanfotboll på Pettersberg. 23–24 juli, tid kommer senare.

VSK Fotboll – Rocklunda

Nattfotboll i plåthallen. Startar i augusti. Håll utkik på VSK fotbolls hemsida för mer information.

vskfotboll.nu

VIK Fotboll – Skallberget och Gryta

Spontanfotboll på Skallberget, konstgräsplanen vid vattentornet. Start i augusti. Info om tider och dagar hittar du på VIK fotbolls hemsida.

Spontanfotboll på Gryta, fotbollsplanen vid gamla ICA Grytan. Start i augusti. Start i augusti Info om tider och dagar hittar du på VIK fotbolls hemsida.

vik-fotboll.com

Fotbollsskola

VSK Fotboll erbjuder fotbollslekis i sommar för barn mellan 5 och 7 år.
Plats: Skälby IP
Tid: Onsdagar med början 26 augusti
Pris: 100 kr. T-shirt och boll ingår. Denna aktivitet är fullbokad men det går att anmäla sig till en kölista.

Kölista fotbollslekis

Skateparker

För barn och ungdomar som gillar att åka kickbike eller skateboard finns tre fina skateparker av olika storlek:

 • Bäckby centrum, vid aktivitetsplanen.
 • Vallby centrum bakom Paletten.
 • Lögarängen, vid gästhamnen.

Åk båt till Mälaröarna

Ta en båttur till Öster Mälarstrand eller någon av Mälaröarna Östra Holmen, Elba och Johannisberg med M/F Elba. Alla barn och ungdomar mellan 0 och 16 år åker gratis. Dessutom har alla med Mimerkortet 10 % rabatt på alla turer med Elbafäljan.

Tidtabell, Elbafärjan (pdf)

rederimalarstaden.se

Vallby friluftsmuseum

Kom och titta på alla grisar, kaniner, getter och hästar. Och släng ett extra getöga på Mimers fadderdjur – de utrotningshotade ulliga och gulliga Gästrikefåren.

Öppettider: Alla dagar klockan 10–17.

På Vallby Friluftsmuseums hemsida kan du läsa mer om vad du kan göra på området. Det populära midsommarfirandet på museet är inställt och området kommer att vara helt stängt på midsommarafton på grund av corona.

vallbyfriluftsmuseum.se

Sommarboken

Varje år ordnar Västerås stadsbibliotek aktiviteter för barn mellan 8 och 12 år. Här kan man få träffa författaren Kerstin Lundberg Hahn, vara med i en skrivartävling och bokjakter, gå tipspromenader och göra sommarbingo – och naturligtvis läsa en massa bra böcker!

Temat i år för våra aktiviteter är ”Genom portalen”. Genom portalen kan man resa genom tid och rum till helt andra världar, fyllda med magi och fantastiska väsen, där helt oväntade saker kan hända.

Evenemang på Västerås stadsbibliotek

Barnens botaniska

Västerås stadsbibliotek erbjuder öppet skapande i botaniska trädgården, utanför huvudbiblioteket på Biskopsgatan 2. Kom och var med helt kostnadsfritt.

Öppet under maj–augusti.
Onsdag–fredag: klockan 13.00–16.00
Lördagar: 13 och 27 juni, 4 och 11 juli och 15 och 21 augusti klockan 11.00–14.00

Barnens botaniska har semesterstängt vecka 29–32

Konstlabbet på konstmuseet i sommar

Mellan 15 juni och 16 augusti har en träskulptur flyttat in i Konstlabbet på Västerås konstmuseum. Den kan barnen förändra, bygga på och teckna av. En aktivitet som passar alla åldrar!

Öppettiderna är måndag–fredag klockan 10.00–16.00 och lördag–söndag klockan 12.00–16.00. (Stängt midsommarhelgen 19–20 juni.)

Skapa i sommar och delta i Konstlabbets utställningar

Konstlabbet har byggts om och blivit ännu bättre! Det firas med två invigningsutställningar under hösten där verken har skapats av alla konstlabbare under sommaren.

Konstlabbets sommaruppdrag (0–12 år)

Tema: Oupptäckta djur på vår planet.

Vill du bidra till utställningen? Konstlabbet har förberett ett begränsat antal sommar-kit som kan hämtas från 15 juni på Västerås konstmuseum. Först till kvarn! Tar de slut kan du ordna ditt egna sommar-kit, mer info finns på hemsidan. Bidragen ska lämnas in på Konstmuseet senast 1 september, tillsammans med en talong som beskriver ditt oupptäckta djur.

Utställningen ”Oupptäckta djur på vår planet” visas 4-6 september i Konstlabbet.

Skapa med konst, konstlabbets sommaruppdrag

Delta i Konstlabbets utställning (13–20 år)

Tema: Innan natten.

Konstlabbet söker tekningar, målningar eller skulpturer. Max ett verk per person med måtten högst 50 x 70 cm. Lämna ditt bidrag i receptionen på Karlsgatan 2, senast 1 september.
Saknar du färg eller papper? Hör av dig till shahla.mohebbi@vasteras.se senast 18 juni. Först till kvarn gäller.

Utställningen ”Innan natten” visas 18-20 september i Konstlabbet.

Skapa med konst, konstlabbets utställning

Serviceläget just nu

Visst är det en märklig tid vi lever i. För oss på Mimer är det konstigt att säga ”Snälla, gör inte serviceanmälningar som inte är absolut nödvändiga nu”.

Vi tycker om att hjälpa dig och saknar den kontakten nu när vi möter färre hyresgäster om dagarna. Hur tråkigt vi än tycker att det är behöver vi ändå be dig att vänta med att felanmäla sådant som inte är absolut nödvändigt. Detta tills situationen i samhället lättar och vi kan återgå till vår normala service.

Du kanske undrar vad vi gör istället?

Vi som jobbar ute i områdena tar tag i arbeten som kanske var planerade till hösten. Till exempel tar vi hand om gårdarna för att hålla dem extra fina, vi rensar gemensamma utrymmen som källare och vindar, renoverar miljöbodar samt ser över våra lekplatser.

Vi hoppas och tror att du har förståelse för att vår service ser ut så här just nu. Vi gör det trots allt för att minska smittspridningen och av omtanke om dig och alla oss som jobbar på Mimer.

Ta hand om dig och andra!
Hälsar,
Vi på Mimer

Nya öppettider för Serviceanmälan

Från och med 1 juni har Serviceanmälan nya öppettider. Du når oss då mån–tor kl 10–17 och fre kl 10–15. För att anmäla akuta ärenden utanför våra öppettider ringer du Fastighetsjouren.

De nya öppettiderna gäller endast för telefontider. Du kan så klart göra din serviceanmälan när du vill på Mina sidor eller i vår app ”Mina sidor”. Händer det något akut under tider då Serviceanmälan inte är öppen ringer du fastighetsjouren på 021-39 70 70.

Så här gör du en serviceanmälan

 • Mina sidor (öppet dygnet runt)
 • I vår app ”Mina sidor” (öppet dygnet runt)
 • Ring vårt kundcenter på 021–39 70 00 mån–tor kl 10–17 och fre kl 10–15.)

Serviceanmälan – så här gör du

Ta hand om dig och andra i helgen

Inför kommande långhelg vill vi skicka några hälsningar vidare från våra myndigheter.

Fortsätt stanna hemma

 • Undvik onödiga resor
 • Res inte alls om du är sjuk
 • Besök inte äldre släktingar eller vänner
 • Belasta inte sjukvården i andra regioner

Och som alltid

 • Tvätta händerna
 • Håll avstånd inomhus och utomhus
 • Stanna hemma om du är sjuk

Håll dig uppdaterad på Krisinformation.se
Information på olika språk på Krisinformation.se

Mimers åtgärder

På Mimer har vi av omtanke för dig och våra medarbetare vidtagit flera åtgärder. Vi hoppas att läget i samhället snart ser annorlunda ut så vi kan gå tillbaka till vår normala service. Håll dig uppdaterad kring våra åtgärder genom att läsa den här informationen.