Återställning av Lövsångargatan 8-12

Rivnings- och saneringsarbeten pågår fortfarande efter branden. Vi har anlitat en entreprenör för återställning av fastigheten. Arbetet påbörjas under vecka 34 med att bygga upp ett nytt tak.

I samband med återställningen så har en yta skapats för att placera ut byggkupor och containrar, tillfällig infart för byggtrafik har gjorts för att minimera tunga transporter genom området och en parkeringsyta för byggpersonalen iordningsställts vid Tornsvalegatan.

Avslutningsfest för Konsthall Ur och Skur 31 augusti

Välkommen till avslutningsfest för Konsthall Ur och Skur den 31 augusti kl 15.00–20.00. Det blir bl.a. livemusik, videokonst med Fikret Atay, konstworkshop för barn, och invigning av det verk som konstnären Linnea Hansander skapat tillsammans med barn från bl.a. Fredriksbergsskolans sommarfritids. Ta med egen picknick!

Vad är Konsthall Ur och Skur?

Konsthall Ur och Skur är en konstnärsdriven lekplats för alla åldrar i södra Råby vid lekparken mellan Tornsvalegatan och Lövsångargatan. Konsthallen, som ligger under öppen himmel, känns lätt igen genom det 10 meter långa Råbybordet som byggts efter ett koncept av formgivaren Vidar Hertov. Under sommaren har konsthallen varit en kulturmötesplats för workshops, stadsdelsmöten, knytkalas, odling, lek och glädje.

Plats och datum

31 augusti 2019. Konsthall Ur och Skur som ligger vid lekparken mellan Tornsvalegatan och Lövsångargatan på södra Råby.

Tider

Evenemanget pågår kl 15.00–20.00. kl 17.00 kommer Konstnären Linnea Hansander och barn från bl.a. Fredriksbergsskolans sommarfritids framför ett konstverk som de skapat. Senare under kvällen blir det bl.a. Videokonst och presentation av konstnären Fikret Atay, videokonstvisning i samverkan med Västerås konstmuseum, konstworkshop för barn och unga, utställning och livemusik med Jonas Filling, m.fl.

Om Linnea Hansander (F. 1983)

Linnea Hansander arbetar ofta performativt, med utgångspunkt i våra gemensamma upplevelser. Resultatet blir en slags föreställningar där besökarnas – och medverkarnas – känslor och intryck är det viktigaste. Hansander tog masterexamen i fri konst på Konstfack 2018 och har även en bakgrund inom teater. Hon bor och är verksam i Stockholm.

OmFikret Atay (F. 1976)

Fikret Atay är en internationellt uppmärksammad konstnär med video och foto som främsta uttrycksmedel. Hans videoverk belyser ofta spänningar och motsättningar mellan öst och väst, militär och civila, traditioner och experimenterande. Atay föddes i Batman, Turkiet, där han var verksam som konstnär och pedagog i över 15 år innan han flyttade till Sverige 2017. Atays konst har bland annat ställts ut på Tate modern i London, Hammer museum i Los Angeles och Centre Pompidou i Paris.

Projektbakgrund

Konsthall Ur och Skur är en fortsättning på Konstfrämjandet Västmanlands och Västerås konstmuseums mångåriga samarbete på Råby. Projektet bygger vidare på tidigare arbete med konstprojektet Ballongen – lek på riktigt (2015 – 2017), som i sin tur har rötter i byggleken Ballongen (1968 – 1969). 2018 samarbetade parterna med Statens konstråd inom regeringssatsningen Konst händer, med det nationellt uppmärksammade konstprojektet Råby Planet av konstnären Michael Beutler.

Med årets satsning vill Konstfrämjandet Västmanland och Västerås konstmuseum fortsätta dialogen kring leken och konstens betydelse för ett solidariskt samhällsbygge. Arbetet kan ses som en strävan efter konstens långsiktiga närvaro på Råby, en hållbar modell som bygger på all den kunskap kring kreativitet, lek och konst som samlats in under åren.

Konsthall Ur och Skur och sommaraktiviteterna på Fredriksbergsskolan leds av Konstfrämjandet Västmanland, med stöd av Västerås stad och i samarbete med Västerås konstmuseum, Bostads Mimer AB / Gröna Mimer, Hyresgästföreningen, Folkrörelsernas Konstfrämjande, Urban utveckling och Lyktan.

Slipp fakturaavgiften, betala hyran med autogiro eller e-faktura

Du vet väl att det finns olika sätt att betala hyran på? Enklast och billigast är att välja autogiro eller e-faktura. Det är helt gratis. Snart kan du även få din faktura i Kivra.

Från och med 1 september 2019 inför vi en avgift på varje pappersfaktura på 39 kr/månad. Den kan du enkelt slippa genom att välja autogiro eller e-faktura. Nedan ser du hur du gör.

Ansök om autogiro eller e-faktura

Du kan ha både autogiro och e-faktura. Hyran dras då på autogiro sista vardagen i månaden och du får hyresavin i din internetbank som information. Om du istället vill att hyran ska dras med autogiro ett annat datum, t.ex. den 21:a varje månad, kontaktar du Kundcenter.

Har du pappersfaktura och Kivra?

Du som är ansluten till Kivra och fortfarande har kvar pappersfaktura kommer från och med oktobers hyra, istället för att få hyresavin hem på posten, se din faktura digitalt i Kivra. Kostanden på 39 kr/månad kvarstår även i Kivra. För att slippa betala faktureringsavgiften kan du istället ansöka om autogiro eller e-faktura.

Men de som inte har dator eller mobil?

Enligt den årliga undersökningen som görs i Sverige, Svenskarna och Internet, genomförd av Internetstiftelsen, är det få som i dag inte har möjlighet att betala digitalt. De som vill kan givetvis behålla sin pappersfaktura men får då betala faktureringsavgiften på 39 kr/mån.

Svara på kundenkäten senast 13 augusti

Varje år får hälften av våra hyresgäster vår kundenkät. Enkäten blir sedan underlag för hur vi ska prioritera vår verksamhet. Därför är det viktigt att du fyller i den. Skicka in den senast 13 augusti.

Ge gärna förbättringsförslag och/eller påpeka om något är extra bra. Du har då chansen att vinna en hyra. Vi delar ut enkäten till hälften av er hyresgäster per år. Resten av er får den nästa år.

Varför delar vi ut en enkät till dig?

De synpunkter som kom fram i enkäten ligger till grund för vår verksamhetsplanering. Genom undersökningen kan vi se vad som behöver åtgärdas och förbättras. Med andra ord är dina synpunkter viktiga. De är med och styr vad vi ska fokusera på nästa år.

Kan man verkligen vinna sin hyra?

Ja, du kan vinna din hyra. Den som lämnar det bästa förbättringsförslaget vinner. Med andra ord har du inte bara chansen att få påverka – du kan också ha turen att få en månadshyra betald.

Du som inte får enkäten

Vi delar ut enkäten till hälften av er hyresgäster per år. Vill du lämna synpunkter eller ett förslag och inte vill vänta tills nästa års kundenkät? Gör en felanmälan. Jo, du kontaktar Felanmälan även när du vill lämna en synpunkt eller har frågor kring ditt boende och din utemiljö. Du når Felanmälan via Mina sidor, vår app eller ringer 021-39 70 90.

Try It – prova på för alla ungdomar

Try it! Alla mellan 10 och 15 år är välkomna att prova på olika idrotter och kulturaktiviteter tillsammans med Try It. Boka upp vecka 32-33 kl 10–15 (inskrivning från kl 9.30). Helt gratis och en massa kul ingår.

Det är bara att dyka upp på Solid Park Arena. Ett deltagarkort som också gäller för gratis bussresor med VL till och från Try IT. Deltagarna kan köpa korv och bröd eller pizzaslice med dryck för 20 kr i cafét i ABB arena Nord.

Aktiviteter

Amerikansk fotboll
Bandy
Basket
Boxning
Brottning

Cheerleading
Cricket
Dans
Fotboll
Golf

Handboll
Hockey
Innebandy
Karting
Konståkning

Lajv
Media
Parkour
Spel. lekar & kultur
Volleyboll

Spontanfotboll ända till hösten

Fotbollssugen? Vilken tur att fotbollsföreningarna kör vidare med spontanfotbollen även i augusti fram till hösten. Du kan lira på Bäckby, Viksäng, Skallberget, Gryta, Emaus och Rocklunda. Bara att välja och vraka.

Tack vare BK30, Bäckby United, Skiljebo IK, VIK Fotboll och VSK Fotboll kan du som vill röra på dig och träffa andra ses för lite spontanfotboll. De är utspridda över hela Västerås, så att det ska vara lätt att ta sig dit. Du kan var hur ovan vid bollsporter som helst och i vilken ålder – alla är välkomna.

Spontanfotboll under augusti–september/oktober

Bäckby United

Spontanfotboll på Bäckby IP, nya konstgräsplanen.
När: Fredagar 28 juni–16 augusti (observera slutdatumet)
Tid: Kl. 18.00-21.00

Skiljebo IK

Spontanfotboll på Viksäng; Viksängsskolan
När: Augusti (obersvera slutdatumet)
Tid: Tisdagar kl 16.30–18.00

BK 30

Spontanfotboll på Ringvallen, vid Emausskolan.
När:  Augusti–september
Tid: Fredagar kl 19.30–21.00

VIK Fotboll

Skallberget; konstgräsplanen vid vattentornet.
När: Augusti–mitten av oktober.
Tid: Tider och dagar för VIK:s spontanfotboll

Gryta; fotbollsplanen vid gamla ICA Grytan.
När: Augusti–mitten av oktober
Tid: Tider och dagar för VIK:s spontanfotboll

VSK Fotboll

Nattfotboll i plåthallen, Rocklunda.
När: Augusti–oktober
Tid:
Varje lördag kl 20–22

Värmebölja – så här håller du dig sval

Nu är värmen här igen. Vi har inte luftkonditionering i några av våra hus, men det finns saker du kan göra själv för att får det svalare och skönare hemma. Och de passar lika bra när du är hemma i lägenheten eller i en sommarstuga.

Höga temperaturer kan vara påfrestande för kroppen, särskilt för personer i riskgrupper.

Tips för att få det svalare inomhus

 • Stäng dörrar och fönster under dagen för att hålla värmen ute.
  • Dra även för gardiner eller dra ner dina persienner.
 • Vädra in svalare luft under natten.
  • För att få det ännu svalare, testa att fukta ett lakan med kallt vatten och häng det för ett öppet fönster. Då kyls vinden som passerar in genom fönstret.
 • Drick vatten
  • Vattnet både kyler ner och ser till att du inte drabbas av vätskebrist eller uttorkning.
  • Tänk på att ha ordentligt med vatten framme för ditt husdjur.
 • En fläkt ger en viss lättnad, även om den inte kyler luften.
 • Efter en kall dusch – låt dig själv lufttorka efteråt.
 • Har du en vetekudde? Lägg den i frysen så kyler den skönt sen.
 • Använd svala, löst sittande kläder gärna i bomull. Använd hatt och gå barfota ute när du kan.
 • Kom ihåg att hålla nacken sval också, det är där kroppen reglerar sin temperatur.

När du är utomhus

 • Undvik att vara i solen
  • Välj istället skuggiga, svala platser när du är utomhus.
  • Att vistas länge i solen kan orsaka trötthet, huvudvärk, yrsel och illamående.
 • Kom även ihåg att dricka vatten.
  • Undvik stora mängder söta eller koffeinhaltiga drycker samt alkohol.
  • Servera gärna vätskerik mat, till exempel grönsaker och frukt.
 • Besök något av alla härliga badplatser som finns här.

Vi hoppas på lagom varmt väder så att alla kan få njuta av sommaren!

Så skyddar du dina balkongodlingar

Plocka in dina växter när det är som varmast ute eller häng upp ett lakan på balkongen för att ge växterna en vilostund. Är det väldigt torrt ute kan du spreja dom med lite vatten. Om du är borta några dagar kan du vända en petflaska med vatten upp och ner och köra ner den i blomjorden. Då vattnar flaskan blommorna åt dig.

Vad gäller vid höga inomhustemperaturer?

Enligt Folkhälsomyndigheten gäller inte de allmänna råden för inomhustemperaturer vid extrema väderförhållanden. En värmebölja tillhör den kategorin.

Fler tips

Folkhälsomyndighetens “Hälsoeffekter av höga temperaturer”

Västerås stads “Råd vid värmebölja”

Välj autogiro eller e-faktura och spara pengar

Nu vill vi ta nästa steg för att spara på miljön – minimera antalet pappersfakturor. Från 1 september inför vi en avgift på 39 kr för varje hyresavi i pappersform. Denna avgift slipper du om du istället väljer autogiro eller e-faktura.

I dag lägger vi ner onödiga pengar på att hantera och skicka ut pappersfakturor. Att slöseri med papper dessutom inte är klimatsmart känner de flesta redan till. I och med detta inför vi från september månadshyra en avgift på 39 kr/pappersfaktura. Vi rekommenderar att du istället går över till autogiro eller e-faktura. Det är helt gratis.

Hur gör jag om jag vill slippa pappersfaktura?

Ansök om autogiro eller e-faktura

Gör det innan 1 september så slipper du avgiften.

Du kan ha både autogiro och e-faktura. Hyran dras då på autogiro sista vardagen i månaden och du får hyresavin i din internetbank som information. Om du istället vill att hyran ska dras med autogiro ett annat datum, t.ex. den 21:a varje månad, kontaktar du Kundcenter.

Men de som inte har dator eller mobil?

Enligt den årliga undersökningen som görs i Sverige, Svenskarna och Internet, genomförd av Internetstiftelsen, är det få som i dag inte har möjlighet att betala digitalt. De som vill kan givetvis behålla sin pappersfaktura.

Varför behöver ni ta ut en avgift?

Det kostar att skicka ut pappersfakturor. Kostnaden utgörs av papper, kuvertering, porto och en del är den manuella hanteringen av fakturorna. Det innebär dessutom en möjlighet att bli mer klimatsmart.

Lyckas vi med det här tjänar vi inga pengar alls på det. Vi hoppas att de flesta väljer att kostnadsfritt och digitalt få sin faktura.

Nyfiken på vad som händer på gräsmattan vid stora lekplatsen?

Konstfrämjandet i Västmanland driver i år ett projekt på den stora gräsytan som ligger intill den stora lekplatsen.

Vid förra årets konstprojekt som drevs vid gamla Fredriksbergsbadet, så var det många boende som var intresserade av att odla blommor och andra växter, samtidigt som möjligheten att träffa sina grannar gjorde detta till en lyckad satsning som man detta året ville föra vidare.

Konstfrämjandet kommer under sommaren att möjliggöra för er boende att tillsammans med dom, odla i de pallkragsodlingar som de i dagsläget håller på att iordningställa. De kommer även att byggas ett långbord som bjuder in till möjligheten att träffa och umgås med sina grannar som bor i området.

Under hösten kommer konstfrämjandet avsluta projektet med en liten festival och scen som tillfälligt kommer ställas upp i samband med detta.

Sommarkul med KFUM

Sommarkul med KFUM – lek och vattenaktiviteter i massor! Under en spännande vecka blandas lek och bad med andra varierande aktiviteter. De kör för alla mellan 7 och 16 år under veckorna 26–31 kl. 09–15 på Lövudden. Det är helt gratis, men anmälan krävs.

För att anmäla dig, gå in på kfumvasteras.se/sommarkul eller ring 021-18 52 20 (med reservation för att det kan vara fullbokat). Det är helt gratis.

Tid: Veckorna 26–31 kl. 09–15
Plats:
Lövudden
För vilka? Alla mellan 7 och 16 år

Vad ingår?
Medlemskap, t-shirt, vattenflaska, kanoting, trampbåt, utflykter, lunch och gratis bussresa enligt tidtabell. Inget att tveka om, med andra ord.