Värmebölja – så här håller du dig sval

Nu är värmen här igen. Vi har inte luftkonditionering i några av våra hus, men det finns saker du kan göra själv för att får det svalare och skönare hemma. Och de passar lika bra när du är hemma i lägenheten eller i en sommarstuga.

Höga temperaturer kan vara påfrestande för kroppen, särskilt för personer i riskgrupper.

Tips för att få det svalare inomhus

 • Stäng dörrar och fönster under dagen för att hålla värmen ute.
  • Dra även för gardiner eller dra ner eventuella persienner.
 • Vädra in svalare luft under natten.
 • Drick mycket vatten
  • Vattnet både kyler ner och ser till att du inte drabbas av vätskebrist eller uttorkning.
  • Tänk på att ha ordentligt med vatten framme för ditt husdjur.
 • En fläkt ger en viss lättnad, även om den inte kyler luften.
 • Ta en svalkande dusch – låt dig själv lufttorka efteråt.
 • Använd svala, löst sittande kläder gärna i bomull. Använd hatt och gå barfota ute när du kan.
 • Kom ihåg att hålla nacken sval också, det är där kroppen reglerar sin temperatur. Har du en vetekudde? Lägg den i frysen så kyler den skönt sen.

När du är utomhus

 • Undvik att vara i solen
  • Välj istället skuggiga, svala platser när du är utomhus.
  • Att vistas länge i solen kan orsaka trötthet, huvudvärk, yrsel och illamående.
 • Kom även ihåg att dricka vatten.
  • Undvik stora mängder söta eller koffeinhaltiga drycker samt alkohol.
  • Servera gärna vätskerik mat, till exempel grönsaker och frukt.

Besök något av alla härliga badplatser som finns i och omkring stan.

Bad, badhus och simning i Västerås

Vi hoppas på lagom varmt väder så att alla kan få njuta av sommaren!

Så skyddar du dina balkongodlingar

Plocka in dina växter när det är som varmast ute eller häng upp ett lakan på balkongen för att ge växterna en vilostund. Är det väldigt torrt ute kan du spreja dom med lite vatten. Om du är borta några dagar kan du vända en petflaska med vatten upp och ner och köra ner den i blomjorden. Då vattnar flaskan blommorna åt dig.

Vad gäller vid höga inomhustemperaturer?

Enligt Folkhälsomyndigheten gäller inte de allmänna råden för inomhustemperaturer vid extrema väderförhållanden. En värmebölja tillhör den kategorin.

Fler tips

Beredskap vid värmebölja på folkhalsomyndigheten.se

Västerås stads ”Råd vid värmebölja” (pdf)

Kundcenter stängt 16/6

16 juni är Kundcenter stängt på grund av en systemuppdatering. Det påverkar även Mina sidor och Sök ledigt, som kommer ligga nere från kl 22 15 juni och hela dagen den 16 juni.

För att kunna förbättra bland annat Mina sidor och Sök ledigt gör vi en stor uppdatering av vårt fastighets- och uthyrningssystem den 16 juni. Det gör att:

 • Vi inte kan ta emot samtal
 • Du inte kan göra serviceanmälningar
 • Du inte kan logga in på Mina sidor
 • Du inte kan söka lägenhet, bilplats eller förråd

Arbetet är planerat att pågå hela dagen. Blir vi klara tidigare öppnar vi igen under eftermiddagen. Det kan även hända att du upplever lite störningar redan under eftermiddagen den 15 juni.

Vi finns på chatten

Vi kommer ha vår chatt öppen under onsdagen, men kommer bara kunna svara på generella frågor. Undrar du något som kräver tillgång till våra system, så som frågor om ditt kontrakt eller sökta lägenheter, får vi be dig att återkomma torsdag 17 juni.

Kontakta fastighetsjouren vid akuta ärenden

Vid akuta ärenden ringer när Mimer är stängt ringer du fastighetsjouren på 021-39 70 00.

Vad är ett akut ärende?

Kontakta till exempel Fastighetsjouren om:

 • det rinner mycket vatten från från ett rör som gått sönder
 • det är stopp i avloppet, vattnet stiger och det finns risk för vattenskada
 • en elledning har gått sönder lägenheten eller trappuppgången är helt strömlös och det finns risk att någon skadas
 • en glasruta är krossad och det finns risk att någon skadas eller att det blir inbrott
 • du har låst dig ute eller tappat bort nycklarna och behöver en låsöppning

Äntligen grilltider

Sommaren är här och det är dags att ta fram grillen. Men vad gäller egentligen när du ska grilla?

Det viktigaste att tänka på när du grillar är säkerheten. Håll alltid koll på grillen, visa hänsyn mot dina grannar och grilla försiktigt.

För dig som har balkong

Vi rekommenderar använda elgrill på balkongen, för att undvika os och rök. På grund av brandrisken är det inte tillåtet att använda kolgrill.

Ofta är det bättre att du, om du har möjlighet, går ut på gården. Där kan du dessutom använda kolgrill. Ställ inte grillen för nära buskar eller andra växter.

Om du har en gasolgrill, tänk på att gasolbehållaren får vara på max fem liter (blå campingbehållare) om du har den i lägenheten eller på en inglasad balkong. På en öppen balkong får du ha en gasolbehållare om max 30 liter (P11).

För dig som har uteplats

Du som har uteplats kan använda kolgrill, gasolgrill eller elgrill. Tänk på att inte ställa grillen för nära fasaden, träd eller buskar.

Sortera aska, grillkol och briketter

Grillkolen, briketterna och askan som blir över sorteras som restavfall. Se till att allt svalnat helt innan du kastar det, annars kan det börja brinna.

Du har väl tecknat hemförsäkring?

Inför sommaren, när många reser iväg, är det bra att se över sin hemförsäkring. När du bor hos Mimer måste du ha en giltig hemförsäkring. Det är en trygghet som täcker mer än du tror.

Detta kan hända om du inte har en hemförsäkring när olyckan är framme

Om du som hyresgäst inte har en giltig hemförsäkring vid till exempel en brand eller vattenskada, kan du bli betalningsskyldig för att återställa de skador som uppkommit vid olyckan i lägenheten. Visar det sig dessutom att du varit med och orsakat skadan kan du också bli betalningsskyldig för skadorna som uppstått utanför din lägenhet.

Så fungerar hemförsäkringen

En hemförsäkring består av följande delar:

 • Egendomsskydd (lösöre) – kan ge dig ersättning för förlorade eller förstörda saker vid exempelvis stöld eller brand.
 • Ansvarsskydd (skadeståndsskydd) – kan ersätta kostnader för skadestånd om försäkringstagaren bedöms skadeståndsskyldig.
 • Rättsskydd (juridiskt ombud) – kan ersätta försäkringstagarens kostnader för ett juridiskt ombud vid en rättstvist.
 • Överfallsskydd – kan ge ersättning om försäkringstagaren blir misshandlad.
 • Reseskydd – gäller i 45 dagar, eller hos vissa bolag i 60 dagar, som bland annat ersätter kostnader for sjukvård och ett eventuellt ambulansflyg.

Så vet du om du har en hemförsäkring

Är du osäker på om du har en hemförsäkring kontaktar du ditt försäkringsbolag. Har du ingen försäkring ber vi dig kontakta valfritt försäkringbolag för att ordna med din hemförsäkring.

Har du redan en giltig hemförsäkring? Bra! Om inte, teckna en hemförsäkring innan olyckan är framme.

Problem med gräsklippningen

Just nu är det väldigt blött i marken och det gör att våra entreprenörer har problem med att klippa gräset i vissa områden.

När det är blött i marken tar det längre tid än vanligt att klippa, eftersom man måste vara försiktig så att man inte kör sönder gräsmattorna. Vi pratar med entreprenören varje dag för att få koll på läget och hoppas alla att marken torkar upp snabbt så att de kan köra igång som vanligt igen.

Våra åtgärder med anledning av coronaviruset

Mimer som företag och alla medarbetare på Mimer följer de råd och restriktioner som myndigheterna ger. Mimer har höjd beredskap för att hantera effekterna för vår verksamhet och dig som hyresgäst. Vi uppdaterar den här sidan så fort vi har ny information.

Servicebesök och arbeten hemma hos dig

Vi fortsätter att göra allt vi kan för att minska smittspridningen av covid-19. Vi följer myndigheternas rekommendationer och vi har tydliga rutiner för våra besök hemma hos dig.

Det här gäller vid en serviceanmälan:

 • Kravet för att vi ska kunna utföra arbete hemma hos dig är att ingen är hemma under besöket.
 • Vi kontaktar dig inför besöket så att du vår veta när vi kommer. Om du har en bokad tid och inte lämnat din lägenhet när vi eller vår entreprenör kommer så kan vi inte utföra arbetet. Vi kommer då gå därifrån. Det är för både din och vår säkerhet.
 • Du som hyresgäst bör fundera över om ditt ärende måste åtgärdas just nu eller om det kan vänta. Vi minskar risken för smittspridning om vi undviker besök som inte är nödvändiga just nu.

Du kanske inte behöver vår hjälp? På vår sida Sköt om din lägenhet kan du läsa var du kan göra själv.

Sköt om din lägenhet

Vad gäller för dig som är vaccinerad?

Fler och fler är vaccinerade, både bland hyresgäster och vår personal, men vi fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det betyder att du behöver lämna lägenheten när vi kommer för att utföra arbeten, även om du är vaccinerad.

Tack för fortsatt förståelse och samarbete för att minska smittan!

Längre servicetider under en tid

Våra servicetider för att utföra arbeten kommer att vara längre än vanligt. Vi hanterar alla ärenden som kommer in i prioritetsordning och fel som inte berör en absolut nödvändig funktion kan ta upp till tre veckor att få åtgärdad.

Lämna gärna din serviceanmälan via Mina sidor

Just nu är det många som ringer oss. Det gör att vi vissa tider har långa telefontider. Vi ber därför dig som har möjlighet att i första hand skicka in din serviceanmälan via Mina sidor.

Andra planerade arbeten hemma hos dig

Vi tar emot beställningar för Plus- och Tillval, men detta förutsätter att du inte är hemma under tiden arbetet utförs. Just nu är väntetiden för plus- och tillvalsarbeten något längre än vanligt.

Mimers kundcenter – så kontaktar du oss nu

Med omtanke om dig som hyresgäst och våra medarbetare tar vi just nu endast emot bokade besök på vårt kundcenter. Kontakta oss för att boka in en tid.

Behöver du hämta eller lämna nycklar

För att minska smittspridningen av covid-19 har vi tills vidare andra rutiner för nyckelhämtning och lämning i samband med in- och utflyttning. Rutinerna kan ändras från månad till månad, därför kontaktar vi dig som ska flytta inför varje månadsskifte för att informera om hur nyckelhanteringen kommer gå till.

Välkomstbesök sker via telefon

Alla nyinflyttade hyresgäster erbjuds ett välkomstbesök, det kommer tillsvidare ske via ett telefonsamtal istället för att kvartersvärden kommer hem till dig.

Tillfälligt stängda lokaler

Just nu gäller Folkhälsomyndighetens restriktioner att det endast får vara max åtta personer vid privata sammankomster. Eftersom vi som fastighetsägare inte kan ansvara för att restriktionerna följs, kommer våra gemensamhetslokaler vara stängda från och med 8 mars och tills vidare.

Information in other languages

Information from Mimer

You can find information regarding corona in Arabic, English, Somali and Tigrinya. It is important that you stay informed.

Information from the government

Här hittar du den senaste informationen om Coronaviruset

1177 Vårdguiden
www.1177.se/Vastmanland/

Nyhet på vasteras.se:
www.vasteras.se/nyheter/nyheter/2020-02-25-information-om-coronaviruset.html

Så pratar du med barn om coronaviruset (Krisinformation.se): 
krisinformation.se/artiklar/sa-pratar-du-med-barn-om-coronaviruset

Kundcenter stänger 11.30 på fredag

Fredag 28 maj stänger Kundcenter kl 11.30 på grund av utbildning.

Behöver du göra en serviceanmälan gör du det via Mina sidor.

Vid akuta ärenden ringer när Mimer är stängt ringer du fastighetsjouren på 021-39 70 00.

Vad är ett akut ärende?

Kontakta till exempel Fastighetsjouren om:

 • det rinner mycket vatten från från ett rör som gått sönder
 • det är stopp i avloppet, vattnet stiger och det finns risk för vattenskada
 • en elledning har gått sönder lägenheten eller trappuppgången är helt strömlös och det finns risk att någon skadas
 • en glasruta är krossad och det finns risk att någon skadas eller att det blir inbrott
 • du har låst dig ute eller tappat bort nycklarna och behöver en låsöppning

Vad ska barnen göra i sommar?

Det finns massor att göra i sommar. Mimer samarbetar med olika organisationer för att skapa sommaraktiviteter för våra barn och ungdomar. I år är inget undantag och vi erbjuder sommaraktiviteter i våra bostadsområden och runtomkring i Västerås.

Givetvis följer alla arrangörer myndigheternas rekommendationer gällande smittspridningen. Det viktigaste av allt är att våra barn och ungdomar har möjlighet till olika aktiviteter och att röra på sig. Här är ett urval av det som finns att göra i sommar:

Spontanfotboll i stadsdelarna

I samarbete med flera av Västerås fotbollsklubbar erbjuder vi organiserad spontanfotboll mitt i stadsdelarna en gång i veckan under sommarhalvåret. Du behöver inte anmäla dig, det är bara att dyka upp.

BK30 – Ringvallen

Spontanfotboll på Ringvallen, söndagar klockan 18 från mitten av maj och hela juni. Eventuellt fortsätter det under början på hösten också. Håll koll på BK30s instagramkonto På hörnet av bangatan.

På hörnet av bangatan (Instagram)

IK Franke – Råby IP

Spontanfotboll på Råby IP konstgräsplanen.

Torsdagar 1, 8, 15, 22, 29 juli, kl 10–11.30 & 13.30–15.

Skiljebo IK – Viksängsskolan

Fotbollsvecka med Mimer och Skiljebo SK på Viksängsplanen.

Vecka 24: måndag–torsdag 13–16. Vi bjuder på mellanmål till alla som deltar.

Bäckby United – Bäckby IP

Spontanfotboll på Bäckby. Bäckby IP (nya konstgräsplanen), varje fredag vecka 25–32 klockan 18–21.

VSK Fotboll – Rocklunda

Nattfotboll med VSK Fotboll för ungdomar. Mer info på VSK Fotbolls sociala medier.

VSK Ungdom (Facebook)

VIK Fotboll – Skallberget och Gryta

Spontanfotboll på Skallberget, konstgräsplanen vid vattentornet. Onsdagar klockan 14–16 med start 5 maj.

Spontanfotboll på Gryta, fotbollsplanen vid gamla ICA Grytan. Torsdagar klockan 14–16 med start 6 maj.

Grönvitt Summer -21

Veckorna fylls med rörelseglädje. Varje dag kommer vi att prova på olika aktiviteter som hinderbana eller tennis – och så klart spelar vi fotboll! Under veckan kommer vi även att prata om värdegrund. Ingen förkunskap krävs och allt är helt kostnadsfritt! Förresten – cykla eller gå till närmaste aktivitet om du kan, så är vi snälla mot miljön.

Datum
Vecka 26, 27 och 28 (kan bli utökat) klockan 13–16

Ålder
7–12 år

Plats
Pettersberg (vecka 26), Bäckby (vecka 27) och Vallby (vecka 28)

Arrangör
VSK Fotboll

Anmälan

Ingen föranmälan krävs för deltagande. Alla som vill delta kan anmäla på plats via en ledare.

Schema

Vecka 26 – Pettersberg: Måndag, tisdag, onsdag och torsdag på konstgräsplanen vid Pettersbergsskolan klockan 13–16.

Vecka 27 – Bäckby: Måndag, tisdag, onsdag och torsdag på Bäckby IP klockan 13–16.

Vecka 28 – Vallby: Måndag, tisdag, onsdag och torsdag på Spontanidrottsplatsen på Norra Valby klockan 13–16.

Skateparker

För barn och ungdomar som gillar att åka kickbike eller skateboard finns tre fina skateparker av olika storlek:

 • Bäckby centrum, vid aktivitetsplanen.
 • Vallby centrum bakom Paletten.
 • Lögarängen, vid gästhamnen.

Lekparker

Mimer har många fina lekparker i områdena. I nummer två av Hemma hos recenserar Parkpappan Joakim Flink och hans dotter fem av dem:

 • Fredriksbergsparken, Fredriksberg
 • Skallbergsgatan 25, Skallbergsrundeln
 • Puddelugnsgatan 13, Bäckby
 • Geijersgatan 16, Hemdal
 • Rönnbergagatan 46, Viksäng

Tidningen kommer ut 29 maj.

Joakim betygsätter lekparker runt omkring hela Västerås på sitt instagramkonto Park_pappa.

Park_pappa (Instagram)

Åk båt till Mälaröarna

Ta en båttur till Öster Mälarstrand eller någon av Mälaröarna Östra Holmen, Elba och Johannisberg med M/F Elba. Alla barn och ungdomar mellan 0 och 16 år åker gratis. Dessutom har alla med Mimerkortet 10 % rabatt på alla turer med Elbafäljan.

Tidtabeller och information om turer finns på rederimalarstaden.se

Aktiviteter från andra aktörer

Det är inte bara vi på Mimer som står för sommaraktiviteter för barnen, nedan följer ett gäng aktiviteter från bland andra TRiX, Västerås basket och Konstmuseet.

It’s my summer this year!

Häng med och spela fotboll, brännboll, badminton, gå på promenader eller prova friidrott. Alla dagar avslutar vi med korvgrillning. Anmälan krävs.

Datum
Vecka 24 till 26

Ålder
7–18 år

Plats
Vecka 24, 25 och 26 på Norra Vallby fotbollsplan.
Vecka 26 på Wenströmska IP

Arrangör
Hornafrika Ungdomsförening IF

Anmälan

Anmäl dig genom att mejla: hassan.esmail@gmail.com, eller ringa Hassan Esmail på telefonnummer: 076-060 41 36

Sommarkul med TRiX!

Går det att jonglera med vatten? Vilken cykel är mest lämpad för långa turer och vilka saker går att balansera på? Se föreställningen Sommarkul med Gycklargruppen TRiX och prova på cirkusskolan. Lär dig jonglera, balansera tallrikar och testa hur det känns att hjula. Alla kan vara med!

Datum
14–18 juni

Ålder
Alla barn med deras familjer är välkomna

Plats
Tillberga, Skultuna, Råby, Hammarby och Vallby, beroende på dag

Arrangör
TRiX

Anmälan

Ingen anmälan krävs.

Schema

Klockan 14.00 till cirka 14.30: Föreställning
Klockan 14.30 (eller direkt efter föreställning) till cirka 15.30: Cirkusskola

I följande stadsdelar
Måndag: Tillberga
Tisdag: Skultuna
Onsdag: Råby
Torsdag: Hammarby
Fredag: Vallby

Teateräventyr

Följ med på äventyrslek som alla kan vara med på. Lös gåtor, samarbeta och pröva ditt mod. Den onda Eldkarlen bevakar skatten. Det enda som kan besegra honom är vatten. För att nå honom måste ni genomgå prövningar som ställer er förmåga till samarbete och mod på prov. Klarar ni det så kan vi öppna skattkistan!! Ett roligt äventyr, som alla kan vara med på! Anmälan krävs.

Datum
28–29 juni samt 1–2 juli

Ålder
7–10 år

Plats
Bjurhovda, Fredriksberg, Malmaberg och Önsta Gryta, beroende på dag

Arrangör
Awake projects

Anmälan

Vid frågor ta kontakt med oss via e-post eller telefon, kontaktuppgifter finns på hemsidan, eller via pm på vårt evenemang på Facebook.

Anmälan via formulär på Awake projects webbplats.

Mer information

Teateräventyret genomförs vecka 26 på följande tider och platser:

Måndagen den 28/6 klockan 11.00, Bjurhovda, exakt plats kommer information om senare, håll utkik på hemsidan eller på vårt Facebook-evenemang.

Tisdagen den 29/6 klockan 11.00, Fredriksbergs lekplats, uppsamling Fredriksbergsbadet.

Torsdagen den 1/7 klockan 11.00, Malmaberg Lekparken, uppsamling vid Odensvi familjecentrum.

Fredagen den 2/7 klockan 11.00, Önsta-Gryta, uppsamling Önstaskolan, gå till grusplanen bakom skolan vid skogen.

Sommarbasket

Kom och prova på att spela basket tillsammans med våra duktiga ungdomsledare. Vi kommer att bedriva basketträning kombinerat med sociala aktiviteter och vi bjuder på lunch. Anmälan krävs.

Datum: Vecka 31 och 32

Ålder: 7–10 år, eventuellt upp till 15 år

Plats: Viksängsskolan, utomhusplanerna framför Viksängshallen

Arrangör: Västerås Basket

Anmälan

Anmäl dig genom att mejla: kansli@vasterasbasket.se. Det finns plats för 30 barn per vecka.

Vallby friluftsmuseum

Kom och titta på alla grisar, kaniner, getter och hästar. Och släng ett extra getöga på Mimers fadderdjur – de utrotningshotade ulliga och gulliga Gästrikefåren.

Öppettider
Alla dagar klockan 10-17. På Vallby Friluftsmuseums hemsida kan du läsa mer om vad du kan göra på området och eventuella restriktioner. Det populära midsommarfirandet på museet är inställt och området kommer att vara helt stängt på midsommarafton på grund av covid-19.

Vad som finns att upptäcka och göra på museet kan du läsa om på Vallby Fritidsmuseums hemsida.

vallbyfriluftsmuseum.se

Konstlabbet på konstmuseet i sommar

Sommaröppet 15 juni–15 augusti. Konstlabbet sommar har drop-in under konstmuseets öppettider. Mer information hittar du på webben.

vasteraskonstmuseum.se

Sommarboken: Ut i det vilda

Utforska det vilda tillsammans med biblioteket i sommar. Kulturupplevelser, läshundsträffar, tipspromenad, geo-cachingäventyr, pysselkit och mycket mer finns att hitta på ett bibliotek nära dig.

Datum
Vecka 24 till 26

Ålder
6–12 år

Plats
På ett bibliotek nära dig

Arrangör
Västerås stadsbibliotek

Anmälan

Till vissa kulturprogram kan det krävas anmälan.

Mer information

Mer information kommer på webben och på ditt närmsta bibliotek. Där hittar du också information om hur du föranmäler dig till våra kulturprogram.

bibliotekivastmanland.se

Fler aktiviteter

Du hittar fler aktiviteter för barnen på Västerås stads sida Lovaktiviteter.

Lovaktiviteter på vasteras.se

Ändrade öppettider under Kristi himmelsfärd

Under Kristi himmelfärdshelgen har vi ändrade öppettider. Vi stänger kl 15 onsdag 12 maj och öppnar igen måndag 17 maj. Vid akuta ärenden kontaktar du fastighetsjouren på 021-39 70 00.

Onsdag 12/5: 10–15
Torsdag 13/5: Stängt
Fredag 14/5: Stängt

Behöver du göra en serviceanmälan under långhelgen gör du det via Mina sidor.

Vid akuta ärenden ringer när Mimer är stängt ringer du fastighetsjouren på 021-39 70 00.

Vad är ett akut ärende?

Kontakta till exempel Fastighetsjouren om:

 • det rinner mycket vatten från från ett rör som gått sönder
 • det är stopp i avloppet, vattnet stiger och det finns risk för vattenskada
 • en elledning har gått sönder lägenheten eller trappuppgången är helt strömlös och det finns risk att någon skadas
 • en glasruta är krossad och det finns risk att någon skadas eller att det blir inbrott
 • du har låst dig ute eller tappat bort nycklarna och behöver en låsöppning

Problem med Mina sidor

Just nu har vi problem med Mina sidor. Det kan bland annat vara svårt att se dina fakturor och kontrakt, göra en serviceanmälan och se dina köpoäng.

Felet beror på att vi inte kan hämta information till hemsidan på rätt sätt. Vi jobbar så snabbt vi kan för att lösa det.