Boendebudget – rösta på din favorit och vinn biobiljetter

Nu har du och dina grannar fått möjlighet att vara med och påverka utemiljön och aktiviteterna där ni bor genom en så kallad Boendebudget. Nu kan du rösta och samtidigt tävla om biobiljetter!

Rösta och tävla om biobiljetter

Många härliga förslag fick vi in och vi vill rikta ett stort tack för engagemanget! Tyvärr går inte alla att genomföra, dels på grund av att budgeten inte räcker , eller att det inte är Mimers mark som förslaget avser.

Till och med 30 september kan du som bor hos Mimer i Skultuna vara med och rösta fram det förslag du tycker bäst om. Om du fyller i din mejladress är du dessutom med och tävlar om två biobiljetter. Vi kontaktar vinnaren i början av oktober.

Här nedan kan du läsa om de olika tävlingsbidragen och lämna din röst. Det vinnande förslaget i Boendebudgeten presenteras här på hemsidan i början av oktober.

Lycka till och tack för din röst!

Tävlingsbidrag

Hundrastgård

Vad och hur
Det finns många hundägare i Skultuna och en fin hundrastgård skulle vara givande för många. Det är också tryggt att kunna släppa sin hund lös och samtidigt kunna prata med andra hundägare.

När
Våren 2023

Var
Folievägen/Aluminiumvägen

För vem
För alla som har hund eller är hundintresserade

Julbelysning

Vad och hur
Enkel julbelysning på de gårdar där det är möjligt i befintliga träd

När
Julen 2022

Var
Gårdar där det finns tillgänglig el och lämpliga träd

För vem
Alla i Skultuna

Skapa i Skultuna

Vad och hur
Skapa tillsammans över olika gränser inom musik, konst och dans med temat Tillsammans. Under en eller flera veckor engagerar vi människor som gillar musik, konst och dans. Alla som vill får vara med. Vi gör en utställning/föreställning utifrån temat, till exempel en låt. Vi kan involvera förskola, skola, boende på Vallonen och övriga boende i Skultuna.

När
April–maj 2023

Var
På olika platser under veckan. Till exempel Vallonen, skolan, biblioteket, utomhusscenen, Mimers lokal Ventilen, Mariagården.

För vem
Alla i Skultuna

Träffar med viktig samhällsinformation

Vad och hur
Informationsträffar på Ventilen där man kan lära sig mer kring viktig samhällsinformation. Till exempel stigande elprisers påverkan, miljöfrågor, hyror, sjukvård med mera.

När
Löpande under året

Var
Ventilen, Västeråsvägen 31

För vem
För alla, men extra nyttigt för föräldrar/vuxna som inte är födda i Sverige.

Fritidsaktiviteter i Skultuna

Vad och hur
Anordna grillkvällar, badaktiviteter, kvällsaktiviteter på Brännugnsbacken och Kvarnbackaparken, men även runt Svartån och cafét.

När
Löpande under året

Var
Skultuna tätbyggd

För vem
Alla i Skultuna

Pergola

Vad och hur
Att vid bord och bänkar sätta upp ribbor och plank så att det finns möjlighet till skugga, men inte täcka allt, och plantera fleråriga klängväxter.

När
Höst 2022/Vår 2023

Var
Krongjutarvägen 13–15

För vem
Alla åldrar

Rösta på din favorit

Hej Skultuna!

Just nu pågår kampanjen Hej Skultuna, som går ut på att få fler personer att hälsa på varandra när de möts i stadsdelen för att skapa ett tryggare och trivsammare klimat.

Under 2021 fick Skultuna ungdomsdialog i uppdrag att ta fram en trygghetsrapport. I rapporten framkom det att ungdomarna upplever ett missnöje från vuxna i Skultuna. Ungdomarna menar att missnöjet bygger på ilska från båda sidor – som bidrar till växande barriärer mellan unga och vuxna.

Ett litet hej går en lång väg

Ett förslag från ungdomarna för att motverka detta var en hej-kampanj.

”Varför inte bara en HEJ-kampanj, det skulle bli så mycket trevligare här i Skultuna om människor bara började säga HEJ till varandra, det är det aldrig någon som gör upplever vi. Mötet mellan människor bör inte underskattas, att faktiskt se, lära känna din medmänniska kan så många gånger bryta fördomar om varandra, motverka rasism och skapa en kultur som i stället speglar öppenhet, förståelse och gemenskap.”

Baserat på undersökningen har samarbetsprojektet SkultunaAndan taget detta vidare och genomför nu en satsning på en Hej-kampanj. Målet är att skapa ett tryggare och vänligare klimat i Skultuna.

Om SkultunaAndan

SkultunaAndan är ett projekt som drivs av Skultuna kommundel i samarbete med Skultuna IS, Skultuna AIK, Skultuna scoutkår, Skultuna skytteförening och Bostads AB Mimer. Syftet är att skapa ett gemensamt förhållningsätt till våra barn och unga. Genom projektet får ungdomarna chans att vara medskapare till sin egen framtid – och möta vuxna som ser, lyssnar och stöttar.

Projektet är ett så kallat Leader-projekt och finansieras av EU-stöd genom den europeiska jordbruksfonden för lokal utveckling.

Säg Hej du med oavsett vilken stadsdel du bor i – det gör skillnad!

Vill du som bor i Skultuna vara med och utveckla ditt område?

Nu har du och dina grannar möjlighet att vara med och påverka utemiljön och aktiviteterna där ni bor, genom en så kallad Boendebudget.

Vad är Boendebudget?

Boendebudget är en metod som innebär att du som boende får vara med och bestämma vad en del av ditt områdes underhållsbudget ska användas till. I Skultuna ska vi nu genomföra Mimers första Boendebudget tillsammans med dig och dina grannar.

Budgeten består av 100 000 kronor och det du kan vara med och påverka kring är utemiljön och sociala aktiveter på temat ¨Tillsammans¨.

Så går det till

Skriv ner ditt/ert förslag i formuläret som landade i din brevlåda i slutet av vecka 27, hur förslaget ska genomföras samt uppskattad budget. Lämna sedan förslaget i vårt brevinkast på Ventilen, Västeråsvägen 31, senast onsdag 31 augusti.

När vi fått in samtliga bidrag väljer personal från Mimer ut de förslag som är genomförbara och ligger inom budget. Dessa förslag presenteras här på hemsidan, där du samtidigt har möjlighet att vara och med rösta.

Förslaget får kosta max 100 000 kronor att genomföra (inklusive moms).

Var med och rösta

20–30 september har alla som bor hos Mimer i Skultuna möjlighet att rösta på det förslag man tycker bäst om, här på hemsidan.

Det vinnande förslaget presenteras på mimer.nu i början av oktober.

Frågor

Om du har frågor om Boendebudget är du välkommen att kontakta vår Stadsdelsutvecklare Katarina på 021-39 73 55 eller katarina.bilberg@mimer.nu, eller vår Stadsdelssamordnare Samir på 021-39 70 18 eller samir.mohamed@mimer.nu.

Hyresavier på papper eller via Kivra är försenade

Vi har tekniska problem med utskick av hyresavier. Det drabbar dig som får hyresavin via post eller genom Kivra. PostNord och Strålfors jobbar med att åtgärda felet så snart som möjligt. Vi hoppas att det ska vara avklarat de närmaste dagarna. Som alltid ser du din faktura på Mina sidor och kan se din hyra, betalningsdag och betalningssätt.

Gör din serviceanmälan på Mina sidor

I sommar kan det vara längre svarstider på telefonen. För att det ska gå snabbare och enklare kan du istället göra din serviceanmälan via Mina sidor.

Första gången? Så här gör du

 1. Logga in på Mina sidor
 2. Scrolla ner till sektionen “Hyra & bo” och klicka på “Skapa serviceanmälan”
 3. Följ stegen.

Vi har skapat en instruktionsfilm för att visa hur du gör din serviceanmälan och hur du följer ärendet.

Så här gör du en serviceanmälan på Mina sidor

Värmebölja – så här håller du dig sval

SMHI varnar för höga temperaturer. Vi har inte luftkonditionering i några av våra hus, men det finns saker du kan göra själv för att får det svalare och skönare hemma. Och de passar lika bra när du är hemma i lägenheten eller i en sommarstuga.

Höga temperaturer kan vara påfrestande för kroppen, särskilt för personer i riskgrupper.

Tips för att få det svalare inomhus

 • Stäng dörrar och fönster under dagen för att hålla värmen ute.
  • Dra även för gardiner eller dra ner eventuella persienner.
 • Vädra in svalare luft under natten.
 • Drick mycket vatten
  • Vattnet både kyler ner och ser till att du inte drabbas av vätskebrist eller uttorkning.
  • Tänk på att ha ordentligt med vatten framme för ditt husdjur.
 • En fläkt ger en viss lättnad, även om den inte kyler luften.
 • Ta en svalkande dusch – låt dig själv lufttorka efteråt.
 • Använd svala, löst sittande kläder gärna i bomull. Använd hatt och gå barfota ute när du kan.
 • Kom ihåg att hålla nacken sval också, det är där kroppen reglerar sin temperatur. Har du en vetekudde? Lägg den i frysen så kyler den skönt sen.

När du är utomhus

 • Undvik att vara i solen
  • Välj istället skuggiga, svala platser när du är utomhus.
  • Att vistas länge i solen kan orsaka trötthet, huvudvärk, yrsel och illamående.
 • Kom även ihåg att dricka vatten.
  • Undvik stora mängder söta eller koffeinhaltiga drycker samt alkohol.
  • Servera gärna vätskerik mat, till exempel grönsaker och frukt.

Besök något av alla härliga badplatser som finns i och omkring stan.

Bad, badhus och simning i Västerås

Vi hoppas på lagom varmt väder så att alla kan få njuta av sommaren!

Så skyddar du dina balkongodlingar

Plocka in dina växter när det är som varmast ute eller häng upp ett lakan på balkongen för att ge växterna en vilostund. Är det väldigt torrt ute kan du spreja dom med lite vatten. Om du är borta några dagar kan du vända en petflaska med vatten upp och ner och köra ner den i blomjorden. Då vattnar flaskan blommorna åt dig.

Vad gäller vid höga inomhustemperaturer?

Enligt Folkhälsomyndigheten gäller inte de allmänna råden för inomhustemperaturer vid extrema väderförhållanden. En värmebölja tillhör den kategorin.

Fler tips

Beredskap vid värmebölja på folkhalsomyndigheten.se

Västerås stads ”Råd vid värmebölja”

Parklek – roliga aktiveter för alla barn

I sommar blir det Parklek i fyra av Mimers områden. Testa olika instrument, pröva på skateboard och spela fotboll eller bara lek och pyssla med oss. Det är helt gratis och alla barn är välkomna.

Mimers Parklek dyker upp på Fredriksberg, Pettersberg, Skallberget och Viksäng med start v 26. Vi anordnar lekar, ansiktsmålning, pyssel, kubb med mera. Tid och datum hittar du längre ner.

På Pettersberg, Skallberget och Viksäng får Parklek dessutom besök av Kulturbanken som lånar ut instrument att prova på, två spelare från VSK Fotbolls A-lag som håller i lekar övningar och en skateinstruktör som tar med sig brädor och ramp för att du kan testa att åka skateboard.

Fredriksberg

Plats: Fredriksbergsparken
Datum: måndag–fredag v 26–28
Tid: 13–16 måndag–torsdag och 13–15 fredag

Parklek med olika aktiviteter för alla åldrar.

Pettersberg

Plats: I lekparken vid Grottvägen och vid Pettersbergsskolan
Tid: torsdagar kl 13–16.
Datum:

 • 30 juni – Prova instrument från Kulturbanken och Parklek
 • 7 juli – Skateboard och Parklek
 • 14 juli – Fotboll med VSK Fotboll och Parklek

Viksäng

Plats: På kullen vid Regementsgatan.
Tid: torsdagar kl 13–16.
Datum:

 • 30 juni – Fotboll med VSK Fotboll och Parklek
 • 7 juli – Prova instrument från Kulturbanken och Parklek
 • 14 juli – Skateboard och Parklek

Skallberget

Plats: På konstgräsplanen vid Skallbergsskolan.
Tid: torsdagar kl 13–16.
Datum:

 • 30 juni – Skateboard och Parklek
 • 7 juli – Fotboll med VSK Fotboll och Parklek
 • 14 juli – Prova instrument från Kulturbanken och Parklek

Gå på Västerås cityfestival – Hämta eller vinn festivalband

30 juni-2 juli är Västerås Cityfestival äntligen tillbaka. Vi har endagarsband och tredagarsband till Mimerscenen och festivaltältet, som vi delar och tävlar ut till våra hyresgäster.

Hämta endagarsband – först till kvarn!

Vi har 70 endagarsband per dag som vi delar ut till våra hyresgäster. Så här gör du:

 • Du hämtar banden på Mimers Kundcenter, Gasverksgatan 7. (öppet mån-tor 10–17 och fre 10–15)
 • Först till kvarn
 • Max två band per person (välj vilken dag du vill gå)
 • Visa upp ditt Mimerkort för att kunna hämta ut banden.

Tävla och vinn tredagarsband

Vi har även tio tredagarsband som vi tävlar ut till fem glada vinnare. För att delta i tävlingen vill vi veta vem du skulle bjuda med och varför. Du mejlar ditt tävlingsbidrag till post@mimer.nu och skriver ”Cityfestivalen” i ämnesraden. Vi behöver ha ditt bidrag senast söndag 26 juni.

Tävlingsvillkor:

 • Du måste vara hyresgäst hos Mimer för att delta (Mimerkort och identifikation visas upp vid uthämtning av vinst).
 • Vi tar endast emot tävlingsbidrag via mejladressen ovan.
 • Vinnaren utses av en jury på Mimer.
 • Vinnarna kontaktas via mejl i början av vecka 26.
 • Juryns beslut går ej att överklaga.
 • Vinsten hämtas på Mimers kundcenter enligt överenskommelse.

Ändrade öppettider över midsommar

Över midsommar har vi ändrade öppettider. Torsdag 23 juni, dagen innan midsommarafton, stänger vi klockan 12 och på midsommarafton har vi stängt. Vid akuta ärenden kontaktar du jouren.

Ändrade öppettider:
Torsdag 23 juni: öppet 10–12
Fredag 24 juni, midsommarafton: stängt

Kontakta fastighetsjouren vid akuta ärenden

Vid akuta ärenden ringer när Mimer är stängt ringer du fastighetsjouren på 021-39 70 00.

Vad är ett akut ärende?

Kontakta till exempel Fastighetsjouren om:

 • det rinner mycket vatten från från ett rör som gått sönder
 • det är stopp i avloppet, vattnet stiger och det finns risk för vattenskada
 • en elledning har gått sönder lägenheten eller trappuppgången är helt strömlös och det finns risk att någon skadas
 • en glasruta är krossad och det finns risk att någon skadas eller att det blir inbrott
 • du har låst dig ute eller tappat bort nycklarna och behöver en låsöppning

Du har väl tecknat hemförsäkring?

Inför sommaren, när många reser iväg, är det bra att se över sin hemförsäkring. När du bor hos Mimer måste du ha en giltig hemförsäkring. Det är en trygghet som täcker mer än du tror.

Detta kan hända om du inte har en hemförsäkring när olyckan är framme

Om du som hyresgäst inte har en giltig hemförsäkring vid till exempel en brand eller vattenskada, kan du bli betalningsskyldig för att återställa de skador som uppkommit vid olyckan i lägenheten. Visar det sig dessutom att du varit med och orsakat skadan kan du också bli betalningsskyldig för skadorna som uppstått utanför din lägenhet.

Så fungerar hemförsäkringen

En hemförsäkring består av följande delar:

 • Egendomsskydd (lösöre) – kan ge dig ersättning för förlorade eller förstörda saker vid exempelvis stöld eller brand.
 • Ansvarsskydd (skadeståndsskydd) – kan ersätta kostnader för skadestånd om försäkringstagaren bedöms skadeståndsskyldig.
 • Rättsskydd (juridiskt ombud) – kan ersätta försäkringstagarens kostnader för ett juridiskt ombud vid en rättstvist.
 • Överfallsskydd – kan ge ersättning om försäkringstagaren blir misshandlad.
 • Reseskydd – gäller i 45 dagar, eller hos vissa bolag i 60 dagar, som bland annat ersätter kostnader for sjukvård och ett eventuellt ambulansflyg.

Så vet du om du har en hemförsäkring

Är du osäker på om du har en hemförsäkring kontaktar du ditt försäkringsbolag. Har du ingen försäkring ber vi dig kontakta valfritt försäkringbolag för att ordna med din hemförsäkring.

Har du redan en giltig hemförsäkring? Bra! Om inte, teckna en hemförsäkring innan olyckan är framme.