Beskärningstider – för snyggare häckar

Just nu pågår vårvinterbeskärning av våra buskar och häckar ute på alla våra områden. Vid en så kallad föryngring tas växtmaterialet ner nästan ända till marken. Inget att oroa sig över.

Det kan se brutalt ut men är alldeles nödvändigt för att få friska och vackra buskar och häckar även i framtiden. På några ställen måste vi ta ner häckar då de vuxit sig alldeles för höga för våra skötselentreprenörer att sköta.

Extra information

Vi har informerat särskilt till just er hyresgäster som påverkas och har en sådan häck som gränsar till tomt eller uteplats.

Vad betyder föryngring?

Vid en föryngring tar vi ner växtmaterialet nästan ända ner till marken. Det kan se brutalt ut men är alldeles nödvändigt för att växtmaterialet ska hålla sig friskt och bli vitalt igen. Ibland kan det vara lämpligare att gallra ur eller reducera på annat sätt, det kan se lite olika ut beroende på behovet och sorter.

Ska ni verkligen göra det här nu?

Vårvintern är den optimala tiden att utföra det på då det blir en otrolig växtkraft i knopparna som blir kvar i det som lämnas. Det beror på att dessa knoppar helt själva får tillgång till all den överskottsenergi som lagras i rötterna under vintern. Resultatet blir att de kommer skjuta rejält med nya skott.

Inga skäl till oro

Så bli inte oroliga när ni hör röjsågar på våra områden det är för att vi även i fortsättningen ska få njuta av vackra, blommande, välmående buskar och lagom höga häckar.

En av våra entreprenörer, i orange, beskär risiga buskar

Serviceanmälans telefoner öppnar kl 10 tisdag 25/2

På tisdag 25 april kan du göra en serviceanmälan via telefonen från kl 10. Du kan fortfarande göra din serviceanmälan via Mina sidor eller vår app. Om du har ett akut ärende, ring vår fastighetsjour på 021-39 70 70. (mer…)

Åk skridskor på sportlovet – gratis

Fredag 28 februari bjuder vi, tillsammans med Fritidsbanken, in alla våra hyresgäster till gratis skridskoåkning. Välkommen till Mimerhallen på Rocklunda!

Ta med egna skridskor, hjälm och eventuell klubba. Eller låna gratis om du inte har. Fritidsbanken har ett stort lager som de lånar ut ifrån. Gäller så långt lagret räcker.

Tid: 28 februari kl 11.30-14.00
Plats: Mimerhallen, Rocklunda, Pontus Widéns väg 16
Pris: Gratis

Hoppas vi ses!
Trygghetsvärdarna

Missförstånd efter artikel i VLT

Vi märker att artikeln i VLT igår om att "Mimer tar betalt för gratistjänster" har skapat några missförstånd som vi skulle vilja reda ut.

Allt som går sönder eller behöver underhållas i lägenheten på grund av normalt slitage byter vi som hyresvärd självklart ut utan kostnad. Om något i lägenheten däremot gått sönder på grund av oförsiktighet eller handhavandefel, så får man betala för det. Vi har en prislista som innehåller prisexempel på vanliga handhavandefel. Detta innebär att man enbart får betala för dessa saker om man själv har orsakat skadan. Detta i sig är inget nytt utan skillnaden nu är att vi tydligt kommunicerar det.

Prislista för vad respektive arbete kostar (pdf)

Vem ansvarar för vad (pdf)

Det här ansvarar du för

Man är själv ansvarig för att byta proppar och lampor i sin lägenhet, hålla rent filter i i sina vitvaror samt rensa vattenlåsen i badrummet från hår och dylikt. Om man inte vill eller kan göra detta själv hjälper vi gärna till men mot betalning.

Instruktioner för de jobb du enkelt gör själv

Hoppas att vi kunde reda ut några frågetecken. Om ni har fler frågor kring detta är ni välkomna att kontakta oss: kundcenter@mimer.nu eller 021-39 70 00.

Hälsningar Mimer

Uppdatering av system kan påverka dig som hyresgäst

Under vecka 9 kommer vår entreprenör Protect You utföra en uppdatering av passagesystem. Uppdateringen kommer innebära en driftstörning och som kan komma att påverka dig som hyresgäst.

VAD INNEBÄR ARBETET?

När uppdateringen utförs på din fastighet där du bor kan det hända att du inte kommer in i tvättstugan, entréporten, källardörren eller i miljöboden under cirka 10 minuter.

Dansa gratis! Mimers Dance School börjar igen

Gillar du att röra dig till musik, dansa eller bara prova något nytt? Vi erbjuder gratis danslektioner under våren 2020. Öppet för alla. Inga förkunskaper behövs och du behöver inte föranmäla dig. Det är bara att dyka upp.

När? Måndagar kl 17–19 med start 24 februari. Därefter 9, 16, 23 och 30 mars.
Var? Servicehuset på Vallonvägen 15 i Skultuna. Ta gärna buss nr 21.
Ålder? Alla åldrar
Pris? Gratis!
Anmälan? Nej, det behövs inte. Det är bara att dyka upp

Vad kommer vi att dansa?

Det här kommer du att lära dig.

  • Afro dance
  • Jazz
  • Streetdance
  • Breakdance
  • Hip hop

För mer information

Följ oss på Instagram: @mimersdanceschool
För mer information kontakta vår trygghetsvärd Samir på 021- 39 70 18.

Nominera århundradets granne!

I år fyller vi 100 år! Och det måste vi givetvis fira. Bland annat vill vi utse århundradets granne. Så det är bara att nominera den du tycker gör det där lilla extra. Det kommer bli en tjusig utställning med de toppnominerade ihop med själva nomineringarna och vinnaren får en månadshyra nedräknad till vad den skulle kostat för 100 år sedan.

Det finaste och kanske tryggaste man kan ha i ett kvarter är goda grannar. Därför vill vi lyfta dem lite extra nu när vi firar 100. Har just du en granne som av något skäl är en toppengranne? .

När firas vinnaren och vad är vinsten?

Vi kommer att utse några grannar som får vara med i en reportageutställning. En av dessa blir korad som århundradets granne på vårt 100-årskalas.

Vinnaren får en månadshyra nedräknad till vad den skulle kostat för 100 år sedan.

Nominera nu – du får en biobiljett

Vem är det, vad utmärker personen och vad gör din granne för grannskapet? Mejla till 100@mimer.nu. Du som nominerar får en biobiljett.

Kalas? Vilket kalas? Något mer som händer?

Jo, vi fyller 100 år och det vill vi fira tillsammans med dig. På sociala medier presenterar vi just nu i 10 veckor hur vi bodde de 10-tal vi har funnits. Vi kommer dessutom spana in i framtiden.

På vår 100-årssajt finns all information

Vi kommer även fira med ett riktigt kalas. Mer information och detaljer kommer att komma.

Sittgympa – gympa för alla

Sittgympan är tillbaka! Första träffen var i måndags 17 februari. Sen kör vi varje måndag kl 10–11. Men vad är sittgymnastik? Jo, det är gruppträning i sittande gymnastik som gynnar alla – och som passar suveränt för dig som har lite svårare med att stå.

Sittgympan är helt gratis och inte bara för äldre.

Det här är sittgymnastik

Med sittgymnastik kan de flesta vara med och röra på sig utan att behöva stå. Det är ett rörelseprogram i 25 minuter som är anpassat till äldre. Syftet är att främja blodcirkulationen, balansen, koordinationen och hålla rörligheten i leder och muskler igång.

Vill du vara med?

Du deltar i de rörelser du kan. Använd kläder du kan röra dig ledigt i. Även om det är främst våra hyresgäster vi vänder oss till, går det bra att dyka upp ändå. Sittgympan leds av våra trevliga trygghetsvärdar.

Ingen anmälan behövs.

Tid och plats

Tid: Måndagar kl. 10-11:00 med start 17 februari. och avslutar 27 april.
Plats: Samlingslokalen Kollage på Välljärnsgatan 488, Bäckby.

Ta gärna med en vattenflaska och frukt.
Välkommen!

Resultat i miljöbodarna – hur har det gått?

Under hösten målade vi och skyltade om 3 miljöbodar på Allmogeplatsen 22, Svalgången 8 samt Backstuguvägen 14. I samband med iordningställandet av miljöbodarna var vi på Mimer ut och knackade dörr för att informera om hur vi sorterar våra sopor. Vi nådde en stor del av er som bor i området och tycker att det var givande och positiva möten.

Hur blev resultatet?

Efter renoveringarna och dörrknackningen ser vi att några miljöbodar fått ett uppsving, medan andra inte visat lika stora resultat och där läget är oförändrat. Vi ser fortfarande att plast förekommer i matavfallet och det är en ständig kamp att få bukt med problemet.

Hur arbetar vi vidare?

Vi arbetar ständigt med att informera om, samt förbättra våra miljöbodar. Vi informerar till exempel inflyttande hyresgäster om sortering och har veckovisa ronderingar i Mimers samtliga miljöbodar.

Vad händer på sikt om sorteringen inte fungerar?

När sorteringen inte sköts i miljöbodarna ökar Mimers kostnader, vilket i sin tur kan leda till ökade kostnader även för dig.

Vad tyckte du och dina grannar i enkäten?

Vi fick många bra synpunkter och förslag från er i fritext.

Flera gillar de nya skyltarna med färger, tydlig text och bilder. Istället för att ha skyltarna på flera språk, har vi valt att lösa det hela med bilder för en enklare och snabbare överblick för alla.

Vi har som tidigare nämnts även information med inflyttande hyresgäster gällande sopsorteringen i våra miljöbodar.

Överlag ansåg du och dina grannar som svarat på enkäten, att det är ni i området som behöver bli bättre på att hålla ordning i miljöbodarna. Trots tydliga skyltar och tillgängliga städredskap skräpas det emellertid ner och sopor slängs på golvet eller i fel kärl.

Vi hoppas och tror att fortsatt arbete kring miljöbodarna kommer att minska nedskräpningen ännu mer på sikt.

Nedan följer en sammanställning av enkäten:

Hur tycker du sopsorteringen fungerar i dagsläget där du bor?
Hur tycker du att sopsorteringen sköts nu jämfört med senaste halvåret?

Hur tycker du att ordningen (städning, skräp, grovsopor m.m.) i miljöboden är nu jämfört med senaste halvåret?

Har du märkt att Mimer satsat på miljöbodarna och information om sopsortering i ditt område?

Vet du varför matavfallet ska sorteras i en speciell papperspåse?

Nu är det dags igen för trygghetsvandring på Vallby

Onsdagen den 26 februari klockan 20:00 – 21:00 bjuder Vallby fritidsgård och Västerås in till trygghetsvandring på Vallby.

Syftet med trygghetsvandringen är att öka tryggheten i området. Fler vuxna utomhus kvällstid bidrar till en lugnare miljö. Här kan också givande möten mellan ungdomar och vuxna växa fram och vi kan på så sätt skapa en positiv känsla av samhörighet.

Vi möts upp utanför Vallby fritidsgård, som har sina lokaler i Paletten på Allmogeplatsen 37. Trygghetsvandringen sker utomhus runt om på Vallby.

Välkommen!