Du som bor i kvarteret Bergatrollet

Huset du bor i byggdes under mitten av 60-talet. Med tusentals duschar, diskar, tvättar och minst lika många spolningar i toaletten har rör och elledningar blivit gamla och slitna. Risken är att det blir vattenskador och/eller elfel i din lägenhet. Det är därför dags att bygga om ditt hus.

Aktuellt just nu

Hyrorna klara

Hyrorna efter ombyggnationen är nu framförhandlade tillsammans med Hyresgästföreningen och din nya hyra är utskickad till dig.

Vad händer fram till ombyggnationen?

 • Inventering av lägenheter och allmänna utrymmen
 • Projektplanen skickas ut
 • Drop in-tillfälle på området
 • Hyresgästgodkännande skickas ut
 • Drop in-tillfälle på området
 • Färgval till din lägenhet
 • Flytt till ditt tillfälliga boende

Preliminär byggstart av Bergatrollet är 2023.

Röstningsresultat

En broschyr har gått ut till dig med röstningsresultatet för inredning och utemiljö i din ombyggnation. Läs broschyren hemma, via länken nedan, eller se de framröstade alternativen direkt här på sidan.

Broschyr Röstningsresultat Bergatrollet

Vill du titta på alla alternativen igen och jämföra de olika förslagen och vinnarna? Följ länken nedan:

Röstningsbroschyr Bergatrollet

Ni kunde rösta om tio olika kök och badrum, trapphus samt delar av utemiljön. Nedan presenteras de vinnande alternativen, som du lite längre fram kommer kunna välja mellan i din ombyggnation (gäller kök och badrum).

Kök och badrum

Följande kök och badrum kommer du kunna välja mellan i din ombyggnation. Det går bra att kombinera de olika alternativen och till exempel välja kök Alternativ 2 och badrum Alternativ 6.

 • Alternativ 2
 • Alternativ 6
 • Alternativ 7

Vi kommer kontakta dig i god tid innan ombyggnationen startar, så att du kan göra dina val.

Trapphus

Följande trapphus är det som fick flest röster och det alternativet vi kommer använda i ombyggnationen:

 • Alternativ Smaragd

Utemiljön

Nedan tema är det alternativet som du och dina grannar tyckte bäst om från Röstningsbroschyren:

 • Naturtema

Röstningsbroschyr

I röstningsbroschyren hittade du 10 olika alternativ av kök och badrum. Här hade du möjligheten att rösta på tre olika alternativ. Du valde alltså till exempel Alternativ 1, 2 och 5 av kök och badrum. Vid det här tillfället gick det inte att kombinera de olika alternativen kök och badrum.

När röstningen nu är avslutad är det de tre alternativen av kök och badrum som fått flest röster, som du kommer kunna välja mellan lite längre fram i din ombyggnation. Då går det att kombinera om du till exempel vill ha köket i Alternativ 1 och badrummet i Alternativ 2 (om de var med bland de tre alternativen som blev framröstade vill säga).

Du kunde även rösta på färgsättningar av ditt trapphus, samt delar av utemiljön.

Du som angett en aktuell mejladress på Mina sidor hade även fått broschyren och en länk att rösta digitalt till din mejl. En röst per hushåll gällde.

Röstningen är nu avslutad.

Drop in

I januari träffades vi vid två tillfällen på Pettersbergstan 47 B. Där hade du möjlighet att ställa frågor till oss om röstningen och din ombyggnation.

En ny gemensam enkät med Hyresgästföreningen

Enkäten som skickades ut till alla boende på Bergatrollet ligger till grund för framtida hyresförhandling där vi i diskussionerna tar hänsyn till era svar och åsikter. Formuläret var en gemensam enkät från Mimer och Hyresgästföreningen.

Uppsagda lägenheter

När en lägenhet i ditt område från och med nu blir uppsagd, kommer den att hyras ut på ett så kallat ”korttidskontrakt”. Det innebär att en ny hyresgäst endast kommer att flytta dit fram till byggstarten. Därefter kommer ni som bor i Bergatrollet få använda lägenheterna med korttidskontrakt under tiden ombyggnationen pågår och ni inte kan bo kvar i er lägenhet.

Tidplan

Mimer ser för närvarande över planen för antal lägenheter per år som ska byggas om. Det vi vet i dagsläget är att renoveringen av Bergatrollet kommer flyttas fram åtminstone ett par år från det vi tidigare planerat.

Vi kommer att informera dig vidare om projektets och områdets utformning när vi är klara med ytterligare renoveringar.

Kommer hyran att höjas?

Vi fick en del frågor kring hyran när vi träffade er på Öppet hus. Din hyra kommer att höjas. När vi är klara med ett program för ombyggnationen, en detaljerad lista på
åtgärder som ombyggnationen ska innehålla, då börjar vi förhandlingen om hyrorna med Hyresgästföreningen. Så fort förhandlingen är klar meddelar vi dig din nya hyra.

Hyran kommer höjas stegvis för nuvarande hyresgäster under exempelvis tre eller fem år. Det innebär att din hyra ökar steg för steg till den nya hyresnivån. Vi börjar höja
hyran när du har flyttat hem igen och renoveringen av din lägenhet är färdig.

Hur lång tid tar en ombyggnation?

Det tar ungefär 10 månader att utföra ombyggnationen i ditt hus. Ombyggnationen av din lägenhet beräknas ta 3–5 månader och då går det inte att bo kvar i lägenheten. Har du eget tillfälligt boende under tiden för ombyggnationen bor du hyresfritt under ombyggnationen. Behöver du hjälp av oss att hitta tillfälligt boende så ordnar vi det.

Hur vill du bo efter ombyggnationen?

Vill du bo större eller mindre? I samband med ombyggnationen har du möjlighet att anmäla intresse om att byta till en större eller mindre lägenhet i området. Är du intresserad av ett lägenhetsbyte behöver du registrera en ansökan på Mina sidor. Om du redan står som sökande, kom ihåg att uppdatera dina uppgifter.

Kontakta oss gärna

I ditt tillfälliga boende och efter att du har flyttat tillbaka efter renoveringen, anmäler du fel och problem precis som vanligt till vår serviceanmälan på 021-39 70 00, eller via Mina sidor.