Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
Kvarteret Hulte, Två punkthus i olika höjd.

60 nya lägenheter i centrala Västerås

Två nya hus i centrum. I det höga huset bygger vi moderna bostäder från 2 till 4 rum och kök. Tänk dig att bo centralt med plats för familjen, på promenadavstånd till skolor, affärer, restauranger, bio, teater och konserter.

I centrala Västerås bygger vi 60 nya bostäder. Ett spännande hus efter Kopparbergsvägen med moderna lägenheter från 2 till 4 rum och kök, och en innergård dold bakom husen för att koppla av i eller umgås med grannar och vänner.

Till det finns ett gemensamt entréplan med lokaler för de boende och för kommersiella aktörer. Vintern 2024/2025 kan du flytta till ett modernt hus med stora möjligheter till att hitta ett boende som passar just dig.

Det här är kvarteret Hulte 3

Hulte ligger centralt vid Kopparbergsvägen och blir ett landmärke på vägen till city. Två hus, totalt 90 bostäder, fördelat på 60 vanliga lägenheter och 30 Co-living-lägenheter. Co-Living-boendet presenteras separat. Till husen finns ett litet gatutorg med ingång till ett öppet och ljust entréplan. Ett plan med gemensamma lokaler och en lobby med hiss upp till lägenheten. På baksidan finns ett en grön innergård för avkoppling, lek och samvaro med grannar och vänner.

60 lägenheter från 2 till 4 rum och kök

I Hulte byggs 60 lägenheter fördelade på 4 bostäder per våningsplan. Lägenheterna fördelas på 15 st 2 rum och kök, 30 st treor och 15 st fyrarumslägenheter. Alla lägenheter är givetvis modernt utrustade och kommer att ha egen balkong med utgång från vardagsrummet.

Parkeringsplatser

Hulte ligger centralt så det är gång- och cykelavstånd till det mesta. I huset kommer det att finnas cykelgarage på entréplan. Om du har bil finns ett stort antal p-platser i grannhuset Högne, och ett antal p-platser för rörelsehindrade i anslutning till huset.

Kvarteret Hulte, Två punkthus i olika höjd.
I Hulte byggs 60 lägenheter i ett 15-våningshus.
Hulte sett uppifrån
Kvarteret Hulte 3 ligger centralt i hörnet Kopparbergsvägen-Karlsgatan.

Fakta

AdressKopparbergsvägen, Karlsgatan
HustypPunkthus, 15 våningar samt entréplan, Rökfritt hus
2 rum och kök15 st, 57 kvm, hyresnivå ej klart
3 rum och kök30 st, 71 och 78 kvm, hyresnivå ej klart
4 rum och kök15 st, 98 kvm, hyresnivå ej klart
EntréplanGemensamma lokaler och ytor, som lobby, tvättstuga, cykelförråd, verkstad/hobbyrum
Balkong och förrådJa
ParkeringarParkeringsgarage i Högne och p-platser för rörelsehindrade
GårdenInnergård, gräsytor, sitt- och lekplatser
NärserviceVästerås city
KommunikationerCykelvägar, buss VL, centralstation och E18
ByggentreprenörAsplunds Bygg

Tidplan

År/månadAktivitetPåverkan
2021 / Sommar-höstProjektering
2022/2024ByggnationByggtransporter, buller
2025InflyttningFlyttransporter

Arkitektens idé

Kvarteret Hulte 3 är utformat som två punkthus, ett högre och ett lägre, som binds samman med en gemensam entrévåning. De två husen har samma proportioner i plan men det lägre huset har mindre dimensioner för att trots sin lägre höjd behålla ett slankt utseende. De göra huset samspelar i skala och höjd med andra intilliggande höga hus och för att i Kopparbergsvägens fortsättning möta både gamla Folkets hus och Skrapan. Med trä, glas och rundvalsade aluminiumplåtar i fasaden tillförs lättare material som kontrast till befintlig bebyggelse med fasader av tegel och puts. Reflektioner, ljus och skuggor skapar en levande fasad vars uttryck varierar beroende på årstid och väder.

Rumsskapande entrevåning

Entrevåningen fungerar rumsskapande och definierar torgrummet mot Kopparbergsvägen samtidigt som den skapar avskildhet till gårdsrummet nordväst om byggnaderna och minskar bullret på bostadsgården. Med en stor andel glaspartier och funktioner som delvis överlappar varandra finns i entrevåningen en gemensam lobby med tvättstuga, verkstad, bibliotekshylla och en variation av sittplatser. Postboxarna i lobbyn kompletteras med plats för kyl för matleveranser och paketboxar för paketutdelning för att möta samtida och framtida behov.

Variation av lägenhetsstorlekar

I Hulte finns en variation av lägenhetsstorlekar. Det högre huset innehåller 60 lägenheter fördelat på 25% 2:or, 50% 3:or och 25% 4:or. Ett centralt trapphus nås från den gemensamma entrevåningen och når fyra lägenheter per våningsplan. Alla lägenheter har balkong med utgång från vardagsrum. Det lägre huset utformas på ett sätt som gör att det går att nyttjas som “co­-living-boende” där flera boende delar gemensamma ytor. Totalt finns bostäder för 30 personer i 5 enheter. Tanken är att det privata rummet kompletteras av gemensamhetsytor och kök som delas med 6 andra personer. Vi vill erbjuda ett alternativ till singelbostaden som kan leverera större yta för samma peng men också en gemenskap som inte finns i den egna singellägenheten. Med delade resurser skapas prisvärda bostäder med hög boendekvalitet.

Utemiljö med konceptet “Nordiskt ljus”

Utemiljöerna anpassas så att de inte exkluderar någon, blir tillgängliga för alla att ta del av och bidrar till allas välmående. Stor vikt har lagts på utformningen av belysningen för att bidra till trygghetskänsla i utemiljöerna för både de som bor i husen och till kringliggande område. “Nordiskt ljus” syftar till att utformningen ska upplevas modern, tilltalande, inkluderande med ljusa material och färger.

Torget ska vara mångfunktionellt och fungera som välkomnande entré med attraktiva sittmöjligheter för de boende och samtidigt fungera för verksamhetslokalerna i bottenvåningen.

Den inre gården utformas som ett grönt lekvänligt vardagsrum med parkkaraktär för de boende. Gården ramas in mot omgivningen av växtlighet. En stor gräsmatta ger öppenhet och rymd till gården och erbjuder både vila och aktivitet. På de soligaste delarna av gården skapas förutsättningar för gemensamma aktiviteter och vistelse.

Tarik Abbas, Origo Arkitekter

Bo i city med shopping, nöjesliv, kultur och parker

Att bo i city har sina fördelar. Det är nära till allt. Och det finns mycket att välja på i Västerås. Se på konst, köpa blommor på torget, investera i en ny kamera, en god middag med sin käresta eller bara sitta på ett fik och titta på folk. Samtidigt som det är nära till Mälaren med sol, bad och fiske.

Våra bostadsområden – Centrum