Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Under en tioårsperiod planerar Mimer i samarbete med Mälarenergi att installera över 1 000 nya laddplatser för el- och hybridbil i bostadsområdena. Just nu har vi skickat ut en digital enkät där vi vill veta hur ditt behov ser ut gällande laddplatser. Alla som svarar på enkäten är med och tävlar om tredagarspass till slutsålda Cityfestivalen!

Under vintern 2023 har Mälarenergi och Mimer installerat destinationsladdare på 22kW vid centrumanläggningarna på Viksäng, Skiljebo, Pettersberg och Vallby. Nu inleds arbetet med att installera fler runt om i Mimers bostadsområden – både vid de olika centrumanläggningarna och i anslutning till bostäderna. Målet på sikt är att kunna erbjuda alla hyresgäster möjligheten att ladda bilen i närheten av hemmet.

Svara på enkäten – vinn festivalpass!

För att se var behovet av laddplatser är som störst, har vi nu skickat ut en digital enkät till alla som har ett gällande bostadskontrakt hos Mimer och som angivit ett mobilnummer och/eller mejladress på Mina sidor.

När du svarar på enkäten är du dessutom med och tävlar om två stycken tredagarspass till slutsålda Cityfestivalen, totalt fem vinnare! Vinnarna meddelas via telefon efter 27 maj.

Dina svar är viktiga för oss i vårt fortsatta arbete och vi är mycket tacksamma för att du tar dig tid att svara på enkäten!

Frågor och svar

När påbörjas arbetet?

De första laddplatserna planeras vara klar i år, 2024. Vi har redan startat med centrumanläggningar och utökar nu till våra bostadsområden.

Kommer det finnas laddplatser i alla områden?

Enkäten kommer ge oss en inriktning på var vi ska prioritera laddplatser. Vår målsättning är att vi på sikt ska kunna erbjuda alla våra hyresgäster möjligheten att ladda bilen i närheten av sitt hem.  

Vi planerar att montera 2–12 laddplatser per ställe, på minst 11kW.

Hur lång tid kommer det ta att ladda min bil?

Det är många faktorer som påverkar laddningstiden, till exempel:

  • Hur stort batteri du har.
  • Hur kallt batteriet är (det kan behöva värmas upp innan laddning kan påbörjas).
  • Hur mycket laddning det finns kvar i batteriet innan du börjar ladda.

Hur mycket effekt som går att ta ut ur just den laddplatsen/-stolpen, beroende på hur många andra som laddar samtidigt vid samma kluster. Tillgänglig effekt kan då variera

Kommer jag kunna hyra en egen laddplats?

Nej. Laddplatserna hyrs inte som personliga platser, utan bokas vid behov via en app till konkurrenskraftiga priser (mer information kommer).

Jag hyr en bilplats med laddbox av Mimer idag. Kommer jag få ha kvar den?

Vi kommer höra av oss till dig när det finns ett kluster av laddplatser i ditt område och vi kan erbjuda ett alternativ. Om du säger upp din plats kommer vi inte hyra ut den som laddplats igen. Laddboxen kommer tas bort och platsen hyrs sedan ut som en vanlig parkeringsplats. 

Kommer man kunna hyra en egen parkeringsplats med laddbox av Mimer framöver?

Nej. De laddboxar som Mimer tidigare installerat är avsedda för laddhybrider och då framtiden består av rena elbilar behövs en annan typ av affärsmodell som bygger på förbrukning.

Allt fler skaffar elbil och det kommer bli ohållbart av flera skäl om alla ska ha en egen laddplats. Därför ser vi att vi framåt endast kommer erbjuda laddplatser som samnyttjas.

Försvinner några besöksparkeringar eller vanliga parkeringar med anledning av det här?

Ja, men vi kommer i första hand ta parkeringar där det finns gott om besöksparkeringar, eller många outhyrda platser.

Kommer det även installeras möjligheter att ladda mindre elfordon som till exempel elmoped?

Det är inget vi planerar för i detta projekt, men för att ta reda på mer om hur våra hyresgästers behov ser ut, har vi med en fråga om detta i enkäten. Ser vi att behovet är stort är det såklart något vi får titta på.

Jag har inte fått någon enkät om laddplatser?

Enkäten för laddplatser har gått ut digitalt till alla som har ett gällande bostadskontrakt hos Mimer och som angivit ett giltigt mobilnummer och/eller mejladress på Mina sidor.

Enkäten gick ut måndag 6 maj och du kan svara till och med måndag 27 maj.