Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

För miljöns skull och för att du som hyresgäst ska få möjlighet att påverka din egen kostnad, monterade vi individuella varmvattenmätare när vi genomförde ombyggnationen. Den nya hyran efter renoveringen är framförhandlad inklusive varmvatten, därför kommer du få en reducerad hyra.

Vad är Individuell varmvattenmätning?

Individuell varmvattenmätning är framförhandlad tillsammans med Hyresgästföreningen och innebär att du betalar för den faktiska mängd varmvatten du gör av med. Före ombyggnationen har detta varit en fast kostnad på hyran som du inte kunnat påverka.

Den nya hyran efter ombyggnationen var framförhandlad inklusive varmvatten. Det innebär att när vi nu sätter i gång individuell debitering så kommer du få ett avdrag på hyran motsvarande en normalförbrukning av varmvatten.

Vilket varmvatten betalar jag för?

Du betalar för varmvattnet du använder när du duschar eller spolar i handfatet/diskhon. Vatten i dina element, diskmaskin och tvättmaskin påverkas inte av det varmvatten du betalar för, det vattnet värms upp i efterhand.

Priset för varmvatten 2024 är 81,20 kronor per kubikmeter (=1000 liter).

När startar mätningen?

Från 1 juni 2024 börjar Mimer mäta förbrukningen av din bostad. Varmvattenförbrukningen kommer då att läggas till på en egen rad på din hyresavi.

Varmvattnet faktureras i efterhand. Det innebär att det varmvatten du använt i juni, kommer på fakturan i mitten av juli från Mimer och så vidare.

Vad kostar varmvatten?

Pris för varmvatten från och med 1 januari 2024 är 81,20 kronor/kubikmeter.

Hur kan jag påverka min varmvattenförbrukning?

Det är lätt att påverka din varmvattenförbrukning.

  • Du kan till exempel stänga av vattnet i duschen när du schamponerar ditt hår eller tvålar in dig.
  • Att ta en dusch är billigare än att bada i badkaret. Ett fyllt badkar motsvarar cirka 150 liter vatten, en dusch på tre minuter motsvarar cirka 36 liter.
  • Tappa upp vatten i diskhon när du diskar, i stället för att diska under rinnande varmvatten.

Nedan kan du se vad de olika sysslorna kostar i varmvattenförbrukning:

  • 3 minuter dusch = cirka 2–3 kronor
  • Att fylla ett badkar = cirka 12 kronor
  • Diska under rinnande vatten i 5 minuter- = cirka 2–3 kronor (och 30 liter vatten)

Frågor?

Om du har frågor kontaktar du Mimers installationssamordnare Thomas Johansson på 021-39 71 42 eller thomas.johansson@mimer.nu.